Tips på riktigt roligt och lärorikt spel – Osmo till iPad!

– Samarbete med iPhonebutiken.se –

Nu kommer äntligen ett inlägg om det grymma spelet som Lucas fick på sin 7 årsdag. Jag visade upp det på insta story förra veckan och fick då väldigt många frågor om vad spelet heter och var man kan köpa det 🙂 Spelet heter Osmo och finns att köpa på iPhonebutiken.se. Det är ett jättekul och lärorikt spel till iPad som även används på många skolor. Jag fick tipset om spelet av en följare på instagram när jag letade efter present till Lucas.

Lucas är en smart och vetgirig liten kille som älskar att höra hur saker och ting hänger ihop. Han älskar rymden, böcker om kroppen, matematik, klockan och att lära sig saker. Det är kanske inte så förvånande att han vill bli vetenskapsman när han blir stor 🙂 I julklapp och födelsedagspresent har han redan fått flera experimentlådor som varit väldigt uppskattade, så denna gång ville jag köpa något annat, något som verkligen tillför till honom under lång tid och då fick jag tipset om Osmo – helt klockrent!!

Lucas fick tre spel Osmo Genius Kit (innehåller fem olika spel!), Osmo Detective Agency och Osmo Coding Awbie Game som passar barn från 5 år till 12 år.

Osmo Genius Kit innehåller basen och fem olika spel Newton, Tangram, Numbers, Words och Masterpiece. Lucas totalfastnade för Newton som är ett spel där det faller ner bollar från toppen av skärmen som man ska försöka styra dit man vill ha dom. Man styr bollarna genom att lägga ut olika hinder som dom kan studsa mot på bordet framför sig.

Tangram är ett slags pussel som man med olika former bildar dom figurer som syns på skärmen. Det finns tre olika svårighetsgrader, dom lätta banorna skulle nog Isadora kunna spela också 🙂

Numbers är också ett spel som Lucas fastnade för. Han älskar ju när han lär sig saker och på Numbers blir du kvick på huvudräkning med plus, minus och multiplikation.

I spelet Masterpiece övar man sig på att rita. Rita vilken som helst av dom färdiga bilderna i spelet eller lägg fram favoritleksaken så kan Osmo projicera den istället 🙂 Spelet Words är också ett riktigt bra spel, men tyvärr finns det bara på engelska än så länge. Vi spelade det tillsammans och jag blev riktigt imponerad av hur duktig Lucas är på att höra vilka bokstäver som hör ihop med olika ljud. Han hade utan tvekan kunnat spela detta om det var på svenska, men nu får vi istället vänta lite tills dom börjar med engelska i skolan 🙂 Då kommer detta spelet bli perfekt!

Spelet Osmo Detective Agency lockar verkligen till samarbete mellan barnen. Varje gång Lucas spelar det kommer Isadora smygande och vill hjälpa till att leta efter olika föremål på dom åtta olika kartorna.

Spelet går ut på att någon kommer in till detektivbyrån och berättar att den blivit bestulen på något. Sedan får barnen i uppgift att ta upp jakten på det försvunna föremålet och tjuven. Barnen söker efter olika objekt som spelet ber dom söka efter med det medföljande förstoringsglaset.

I spelet får barnen utforska världen genom att besöka sex berömda städer och lära sig om deras landmärken, historia och kultur. Detektivspelet är med engelskt tal men med svensk text, det var dock inga problem för barnen att förstå vad dom skulle göra härnäst ändå 🙂 Jag tror bara det är bra med spel på engelska, jag lärde mig massa engelska genom dataspel när jag var liten.

Spelet Osmo Coding Awbie Game är nog mitt favoritspel 🙂 Lucas gillar det också eftersom det har med programmering att göra. Här får barn (och vuxna) tänka till för att styra Awbie att göra det man vill att han ska göra. Ska han gå eller hoppa? Hur många steg ska han gå innan han hoppar? Ska han fånga något på vägen? I detta spelet får barnen lära sig att programmera flera händelser i rad! Spelet är verkligen ett klipskt sätt att introducera programmering på. Jag är riktigt imponerad 🙂

För att programmera Awbie använder man sig av programmeringsblock som man lägger ihop i en sekvens på bordet. Lucas lärde sig snabbt hur spelet fungerade och hur han skulle göra för att lösa dom olika problemen som dök upp i spelet 🙂

Alla Osmo-spelen går med fördel att spela tillsammans, antingen med en vuxen eller tillsammans med barnets kompisar/syskon. Det blir bara ännu roligare när man kan samarbeta 🙂

Jag älskar att Osmo är så lärorikt! Lucas lär sig allt från matematik till problemlösning och logik! En annan sak som jag verkligen gillar med Osmo är det nya sättet att använda surfplattan på, istället för att sitta med nacken böjd över paddan tittar Lucas rakt fram och flyttar dom olika verktygen med händerna på bordet. Det känns mycket mer ergonomiskt samtidigt som man inte fastnar i paddan på samma sätt.

Vi är verkligen helt sålda på Osmo och jag har redan spanat in ett spel som jag skulle vilja köpa till Lucas i julklapp 🙂 Nämligen det här pizza-spelet där barnen får driva sin egen pizzeria och hantera pengar och skaffa sig matlagningskunskaper!

Osmo kommer hänga med oss länge, det passar ju barn ända upp till 12 år, men även när Lucas har blivit för stor så kommer det ju passa till Isadora och till bebis i magen 🙂

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här