Tips & Tricks

Tips om blöjbyten!

När vi fick Lucas så höll vi på och bytte blöja stup i kvarten. Vi trodde nämligen att man skulle byta blöja så fort dom hade kissat lite. Jag bytte säkert 15-20 ggr per dag och gick upp på natten och bytte också och blöjorna gick åt som smör här hemma! Sen sa min mormor att man inte behövde byta på dom på natten när dom hade kissat. Jag tyckte det lät jättekonstigt och tänkte på allt jag hade hört om att byta blöja ofta skulle motverka blöjeksem och så vidare. Dessutom tyckte jag inte att det lät så skönt att ligga och sova i en kissig blöja hela natten eller under dagen heller för den delen! Första gången jag var på BVC följde min mormor och morfar med eftersom jag inte kunde gå så dom skjutsade mig till BVC. Då propsade min mormor på att jag skulle fråga BVC-sköterskan det och svarade till min stora förvåning:

-Herregud, nej!! Dom kissar typ har 20:e minut så då skulle det bli jättedyrt! Dagens blöjor är så bra så dom suger upp all fukt!

Jag kände mig förstås fånig men också lättad för att jag slapp gå upp på natten och byta och dessutom skulle blöjor inte bli fullt så dyrt som det verkade ett tag! Haha!!

När jag var och lunchade med mina mammakompisar idag så visade det sig att jag inte alls var ensam med att tro detta. Precis som jag hade gjort hade dom också bytt så fort dom såg att det hade kommit lite kiss i blöjan. En mamma berättade att när hennes kille bytte på deras son och han kissade lite på den rena blöjan när han höll på att sätta på den så hade han sagt ungefär: ”Nämen C, kunde du inte kissat i den gamla blöjan, nu får vi byta igen…

Vi pratade lite om detta idag, att ingen av oss hade haft nån aning om att man inte behövde byta varenda kissblöja. Och detta finns inte att läsa om nånstans! Varför sa dom inte det på föräldrautbildningen? Varför står det inte i Stora boken om barn? Är det bara vi som har missat det?

Så min tanke med det här inlägget var att tipsa er andra som snart ska bli mammor eller nyss har blivit mammor. Ni behöver inte byta varenda kissblöja direkt! Dom kissar så lite och så ofta så var tredje timma kan vara lagom om dom inte har bajsat. Men väck dom för Guds skull inte om dom sover bara för att byta blöja! Ett annat tips är att en blöja som är full med kiss inte förhindrar bajsläckage lika bra så vänta inte på att det ska komma en bajs innan ni ska byta om det verkar vara mycket kiss i blöjan. 🙂

7 Comments

 • Linn

  Men bytar ni på Lucas på natten när han vaknar till och har kissat? Jag kan inte alls särskilt mycket om bebisar, men jag kan tänka mig att situationer kan uppstå där bebisen vaknar till på natten (antingen för att den är hungrig eller gnällig) och du tar upp honom och ammar honom och du vill helst att han ska somna om så fort som möjligt. Om det finns ganska mycket kiss i blöjan bytar ni då? Eller väntar ni med rädsla för att han ska bli ännu piggare och gnälligare? Hur många gånger per natt bytar ni blöja på honom?

  Svar från Emma: Ja, ibland byter jag på natten om han har vaknat till och blöjan känns tung. Blöjerna ska ju hålla i 12 timmar, men om det är mycket kiss i blöjan så tycker jag inte alls att den håller så länge! När han vaknar till och gnäller så brukar jag i såna fall byta blöja först och amma honom sen för han brukar somna när han äter. Om blöjan inte känns jättetung så går jag inte upp och byter för då vaknar han till så mycket. Vi byter aldrig mer än 1 gång per natt. Oftast byter vi inte alls på natten utan min kille byter tidigt på morgonen när han ska upp och göra sig i ordning för dagen.

 • Hannah

  På prematuren säger vi det till föräldrarna, i alla fall där jobbade. Jag byter bara på natten när Vega vaknar och blöjan känns ”tung” annars så räcker dom 12 timmar (det säger dom på pampers reklamen på tv!) Och Gud så blöjorna är nu motför bara när mina syskon var små, då la man i en blöja i plast snibbar och knöt på sidorna… Usch och fy vad instängt och hemskt, och många röda rumpor på den riden!

  Svar från Emma: Så gör jag också 🙂 Ja blöjorna är verkligen bra nuförtiden 🙂

 • Johanna

  Gud så bra tips! Sådant man verkligen inte tänkt på nu inför bebbens ankomst! Mycket man inte ens reflekterar över. Hade säkerligen bytt såfort de kom kiss om ingen sagt något! Tack 😀

 • Josse

  Jag har aldrig ens tänkt att man ska byta hela tiden men nu var det iofs ett tag sedan jag ”hade barn”. Tog hand om mina småsyskon väldigt mycket när de var bebisar då de var sladdisar och jag stor nog att fixa det själv och då bytte vi alltid när blöjan började kännas lite tyngre, om man nu kan säga att den var full. Men det är väl som du säger, man byter säkerligen per automatik för att man tänker att det behövs och man vill vara snäll mot huden för bebis skull. Så jäkligt bra påminnelse om att man inte behöver överdriva det där eftersom vi får en liten snart också! 😀 kramar /J

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.