Tips,  Tips & Tricks

Tips barnkalas 4-åring

Tips barnkalas 4-åring

Lucas fyller år om nästan exakt 1,5 månad och jag har bestämt mig för att börja planera hans födelsedag i tid denna gången. Jag tycker egentligen att det är kul med fester och kalas och sånt, men jag tycker att planeringen och förberedelserna är jobbiga. Jag tror att jag tycker det för att det alltid blir så stressigt på slutet och för att jag inte har en klar bild för hur kalaset ska gå till men just därför så tänkte jag börja planeringen i tid i år 🙂 Det var väldigt längesen som jag var på ett barnkalas så jag tänkte fråga er lite om hjälp så kom gärna med era bästa tips inför barnkalas för en 4-åring.

 • Vi har tänkt ha kalaset hemma och bjuda 5-6 barn – ska man bjuda föräldrarna också?
 • Vad ska man äta på barnkalaset? Jag tänker korv med bröd till barnen och sen tårta… men om man har med föräldrarna, vad ska man då bjuda på?
 • Tema? Ska man ha tema på kalasen nu för tiden? I så fall, vadå för teman? Lucas säger att han vill ha kaka-kalas när jag frågar honom om tema haha! Jag är lite sugen på maskerad, men Jair är så himlans tråkig 😛
 • Lekar? Jag tänker att vi måste ha Fiskedammen, men jag vill inte lägga i godis, i så fall bara choklad, vad tror ni om det? Funderar på att kanske baka något också och lägga i? Vad kan man mer ha för lekar? Sätta knorren på grisen? Eller vad lekar man på barnkalas nuförtiden?
 • Jag skulle vilja ha ett kalasbord för alla barn som dom kan sitta själva vid, gärna lågt bord med små stolar. Finns det sånt billigt nånstans? Helst någon variant som kan fällas ihop när det inte används…

Hoppas ni har massor av bra tips till mig! Det vore så skönt att ha några att bolla idéer med. Jair säger bara ”ja” eller ”nej” och låter mig sköta allt sånt här, oavsett om jag vill eller inte…

4 år kalas tårta

En sån här tårta gjorde en av mina kompisar till sin lille kille som fyllde 4 i december. Jag hoppas på att kunna beställa en sån jag också, om hon har tid 🙂 Såååå läcker! Jag har lånat bilden från hennes instagram @Jossanstartor

9 Comments

 • Mia

  Min son var på 4-års kalas nyligen, dom var 5 st, korv med bröd fick dom, sen glass i strut med olika topping. Fiskdamm med godispåse men inga arrangerade lekar. Vi mammor (blev bara mammor) var också bjudna och fick fika. 2 timmar var det. Det kändes rätt lagom faktiskt

 • Malin

  Gör ingen stor grej av det. Korv med bröd är väl toppen o tårta eller glass i strut som Mia nämnde. Fika är väl gott o väl till de vuxna. Behövs inte mycket mer än en kopp kaffe oftast. Men gör en cheesecake eller nåt? Lätt o göra o smidigt o förbereda då den kan frysas flera månader innan ätning?? supergott.
  Lekar är väl fiskedamm kalas. Man kan ju ha i nån choklad, tablettaskar är ofta populärt, såpbubblor eller liknande är kul. Kritor o så köper du en större hårdare sorts papper eller en duk av papp o så målar barnen på den o så går det spara den (eller en del av den) och sätta i en ram så Lucas kan spara o titta på o prata om sitt kalas 🙂 eller skaffa ett gäng utklädnads-kläder och häng upp så kanske de leker utklädnad hos er?
  Kanske inte behövs något direkt tema? Om man inte vill…
  Gör inte för mycket. Det brukar lösa sig självt med barn.
  Hoppas det blir toppen.

 • Kajsa

  Påsarna till fiskdamm behöver inte nödvändigtvis innehålla godis. Jag stoppade i reflex, hårspännen (tjej), piratlapp (kille), stickers, en klubba och en litet rör med smarties typ nonstop. That’s it. Behöver inte vara krångligt. Studsboll, såpbubblor, liten boll mm kan oxå läggas i. Lycka till. ?

 • Josephine

  Vi hade korv och bröd och såna små tortilla pizzor med Hawaii smak.
  Som lek hade vi skattjakt och fri lek.
  2 timmar räckte gott och väl! ?

  Bra avsluta med fiskedamm så dom bara kan ta sin påse och åka hem sen. Annars blir det godis/leksaker överallt!! Vi hade kinderägg och tablettask som godis i. Utöver det lite smågrejer som tex slimehand, studsboll och en sån där spiralgrej man slängde ner från trappor.
  På wish finns massor av små leksaker till fiskedammspåsar. Dock lång leveranstid! ?

  • Josephine

   Jag skrev förresten i inbjudan arr föräldrar får vara med om barnet gärna vill det. Men att man kunde lämna om man ville. OM föräldrarna ska vara med så rekommenderar jag att de håller sig lite på avstånd (tex sitter i köket när kalaset är i vardagsrummet) så barnen får fritt spelrum. Men lite kaffe och lite korv med bröd och tårta även till föräldrarna är ju bra.

 • Clara

  Var på ett fyraårskalas nyligen, vi var några vuxna som stannade, fick kaffe och korv med bröd. De som fixat kalaset innan hade kollat om barnen fick äta godis och dricka saft, samt kollade så det inte fanns ngr allergier. Lekar var ett kortspel med bamse som barnen fick göra rörelser till. Barnen tyckte det var roligt, sen var det fri lek. Två timmar totalt.

 • MariaM

  Bra tips ovan tycker jag. Vi hade glasstårta o olika strössel samt chokladsås bredvid så barnen fick välja vad de tyckte om. Även korv och bröd hade vi. Skattjakt med lite småprylar, typ en liten ficklampa som kan sättas på fingret, tatuering och studsboll tror jag det var och i slutet en fiskdamm med lite godis i. Övrigt var fri lek. En viktig sak är att skriva sluttid på kalaset så att alla vet när de förväntas hämta/gå hem. Efter två timmar är man rätt sugen på att alla går hem 🙂

 • Nikiåå

  Igår hade vi kalas för min dotter som fyller 4 i veckan som kommer. Vi tyckte fortfarande det var tidigt för ”barnkalas” så vi hade kalas med familj. Sammanlagt var det 4 barn. Kalaset började kl 13 och vi bjöd på korv med bröd (dotterns önskemål) och oupmf eftersom vi är flera som inte äter kött. Så vi började med att äta. Sen ville hon öppna paket så vi körde på det. Efter paketöppning blev det skattjakt som ja o min man förberett. Han klädde ut sig till pirat och alla fick varsin skattkarta. Barnen tyckte det var jätte spännande, vuxna fick hjälpa till att tyda kartan. Efter det blev det tårta. O sen ville barnen se på film! Dottern fick styra ungefär i vilken ordning allt skulle ske.

  I presentpåsarna från skattjakten hade vi en påse popcorn, ett ark med klistermärken och en ask med russin. Allt ekologiskt. Dryck till barnen var ”festis” från barnmatshyllan från hipp. Finns från semper också tror ja. Dessa är de enda som inte har tillsatt socker..

  Vi hade frost tema men ”bara” på duk, tallrikar, muggar till barnen och servetter. Sen pyntade vi med ballonger o serpentiner öveallt. Alla var nöjda o glada = lyckat. Vi tänkte börja med barnkalas nästa år!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.