Okategoriserade

Tempning: hur vet man när man har ägglossning?

Tempning: hur vet man när man har ägglossning?

Ni som har läst min blogg länge vet att ett av mina stora intresseområden är graviditeter. Jag borde nog blivit barnmorska. Graviditeter fascinerar mig och det som jag tycker är mest spännande att läsa om och som jag kan mest om, det är hur man blir gravid, ägglossning, menscykeln, hormoner och förlossningar. I det här inlägget tänkte jag förklara lite om hur man kan tempa för att hitta sitt ägglossningsdatum och vilka dagar man har chans till att bli gravid.

Hur kan man veta när man har ägglossning?

När du har ägglossning beror lite på hur din menscykel ser ut och om den är regelbunden eller inte. Många kvinnor har ägglossning cirka 14 dagar före första mensdagen, men detta varierar från kvinna till kvinna. Och det kan variera nån dag/dagar från cykel till cykel också! Har du som jag har, oregelbunden mens, så kan det kännas helt hopplöst att ta reda på när man har ägglossning! Men det finns lite knep 🙂

ägglossning

Temperaturstigning

Tempningsmetoden går ut på att du tar din temp i munnen varje dag innan du stiger upp. För att få ett så säkert resultat som möjligt, ha termometer så nära sängen att du inte behöver resa dig upp innan du tar tempen. Ta helst tempen innan du gör något annat, drick inte vatten eller prata. Ha munnen stängd när du tar temperaturen. Har du en regelbunden cykel och tempar så kan du få ganska så säkra resultat genom den här metoden. Har du oregelbunden mens får du ofta reda på när du hade din ägglossning en dag försent. Men använder du dig av appen Natural Cycles så kan den förutspå dagar som du är som mest fertil baserad på tidigare uppgifter du har matat in och månadens uppgifter. Det kan bli ganska många dagar att ha det vuxenmysigt på, men fördelen är iaf att du säkert kan veta att du har haft din ägglossning när den har passerat. Ju bättre du är på att mata in uppgifter, ju säkrare och mer korrekt blir Natural Cycles.

 

När, hur mycket och varför stiger temperaturen när du har ägglossning?

Temperaturen stiger direkt efter du har haft din ägglossning, du kan därför inte veta samma morgon att du ska ha ägglossning just den dagen. Temperaturen stiger med med 0,2 – 0,45 grader och beror på den ökade halten av hormonet progesteron. Temperaturökningen håller i sig ända till nästa mens. När du har ägglossning så gäller det att ni har mys just den dagen. Varför, jo?

ÄGGET ÖVERLEVER ENDAST 24 TIMMAR OBEFRUKTAT I LIVMODERN!

För att använda sig av den här mätningsmetoden behöver du antingen en app som hjälpmedel eller själv rita in temperaturerna i diagram. Jag har provat många gratisprogram och jag kan inte rekommendera någon av dom, jag blev snarare ännu mer förvirrad…. Så här såg det ut när jag tempade med WomanLog-appen för att bli gravid med Lucas. Är det någon som kan räkna ut med detta att jag blev gravid den 23:e juni? Tempen var ju inte högre när jag hade mens än mitt i månaden haha! I och för sig så var detta efter pillerstopp så det kanske var därför det blev så märkliga mätningar, men appen hjälpte ju inte precis till…

Lilla temp-skolan: hur vet man när man har ägglossning?

Temp-mätningar med WomanLog

 

Ägglossningstest som mäter LH

Två dagar innan ägglossningen ökar halten LH-hormon i kroppen. LH-ökningen är en signal till kroppen att släppa ett ägg. Dagen för ägglossningen minskar dessa nivåer igen och du får inte längre något utslag på ägglossningstest om du testar med dom på ÄL-dagen. Detta kan dock variera från kvinna till kvinna, hur snabbt LH-hormonet sjunker. Ju äldre kvinnan är, ju längre håller sig hormonet kvar. Ägglossningstest kan ni köpa HÄR

Vilka dagar i menscykeln har du störst chans att bli gravid?

Man brukar säga att man har 6 fertila dagar per månad, själva ägglossningsdagen och 5 dagar före. OBS! Bilden nedan är lite missvisande eftersom det inte alls är säkert att ägglossningstestet ger utslag på självaste ägglossningsdagen… Anledningen till att du är fertil även innan ägglossning är för att spermierna överlever ett tag inne i livmodern och väntar på ägget. Mediciniskt brukar man säga att spermierna är befruktningsdugliga i 5 dagar. Vissa spermier överlever till och med i hela 7 dagar!

Lilla temp-skolan: hur vet man när man har ägglossning?

 

Kan jag rekommendera tempmetoden?

Jag har aldrig tempat så länge så att jag verkligen kan säga att metoden funkar för mig, men baserat på teorin skulle jag rekommendera tempningsmetoden till kvinnor med regelbunden mens som vill veta när dom har ägglossning och till kvinnor med långa oregelbundna hopplösa menscykler som har svårt för att bli gravida eller vill få bättre koll på sin kropp. Har man en lång oregelbunden menscykel och kanske inte tid eller ork att vuxenmysa hela tiden så kan man med denna metoden få bättre förståelse för sin kropp och ta reda på vilka dagar man inte är fertil och då vet man ju vilka veckor man borde mysa lite extra 🙂 Appen Natural Cycles hjälper en dessutom att räkna ut sannolikheten baserad på förgångna cykler, det är inte det lättaste att göra själv.

Hur går det med mina temp-mätningar med NaturalCycles?

Sådär, det är en ny vana att komma ihåg att ta tempen varje morgon och under min mest fertila vecka så var jag så täppt i näsan att jag inte kunde andas om jag hade munnen stängd. Ta tar lite tid med termometern i munnen och jag kunde inte hålla anden så länge så jag fick resultat som  typ 34 grader och sånt… Jag vet alltså inte om jag har haft min ägglossning tidigare än vad appen har räknat ut. Men om man ska lite på ägglossningstesterna så hade jag den tidigare.

Det här är min första månaden med NaturalCycles så appen håller fortfarande på att samla data från mig som den beräknar. Allt eftersom jag fyller i mer så flyttar sig ägglossningen och nu har den streckade linjen dykt upp som visar temperatur som indikerar att jag inte har haft ägglossning och att jag har haft ägglossning. Det strecket är individuellt beräknat utifrån min data som jag har matat in.

Lilla temp-skolan: hur vet man när man har ägglossning?Tempmätningar med Natural Cycles

Här nedanför är ett exempel på Natural Cycles hemsida. Här ser man också att någon enstaka gång kan tempen hamna under strecket även om ägglossningen precis är passerad. Vilket betyder att jag kan ha haft min ägglossning tidigare men det är nästan omöjligt att avgöra eftersom jag inte har tempat så nogrannt. Hade jag själv gjort tolkningen av diagrammet nedan hade jag trott att ägglossningen var den 16:e februari och att den förhöjda temperaturen den 15:e berodde på något annat…

Lilla temp-skolan: hur vet man när man har ägglossning?

Källor till detta inlägg är Natural Cycles, Clearblue och 1177

11 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.