Okategoriserade

Svarar på frågor från gravid medsyster

Jag är ingen barnmorska eller så, men jag tänkte ändå försöka mig på att skriva ett inlägg för att hjälpa en gravid medsyster med några undringar. Jag läste mycket om just de här frågorna när jag blev gravid och jag är ingenjör och källkritisk så jag litar aldrig på forum och så, utan jag förlitar mig på barnmorskornas uttalande så jag tror att jag har koll på läget.

Hur ska jag räkna ut vilken vecka jag är i?

Barnmorskorna räknar ut graviditetsvecka från första dagen i sista mensen. Vilket betyder att om den sista mensen du hade var 27:e september så är du i vecka 5 (4+1) idag eftersom det har gått exakt 4 veckor sen den 27:e september + 1 dag (du är inne på den 29:e dagen). Men om du inte har en menscykel på 28 dagar stämmer inte detta riktigt.

När man säger i folkmun: ”Idag går jag in i vecka 5” så betyder det i en barnmorskas bok att man är i vecka 4+1, man har alltså passerat 4 veckor och är inne på den 1:a dagen.

Om du har en regelbunden mens men kortare eller längre  än 28 dagar så kan du räkna så här istället, det blir mer exakt då. Du måste då veta på vilken dag din nästa mens skulle komma (om du inte hade blivit gravid) eller när du hade ägglossning. Befruktning sker på första dagen vecka 3, dvs du är inte gravid vecka 1 och 2. Så om du vet när du hade ägglossning så vet du när du gick in i vecka 3. Om du vet när du skulle haft nästa mens (om du inte hade blivit gravid) så vet du när sista dagen i vecka 4 var. Första dagen i vecka 5 så är din mens alltså 1 dag sen. Tiden mellan ägglossning och mens är ca 14 dagar (mer eller mindre) för de flesta tjejer, därför kan du räkna så här.

Hoppas detta gjorde dig klokare!

Jag har knappt haft några symptom alls, brösten har varit lite spända och ömma bara men det har avtagit, har dina symptom också kommit och gått? Man blir så nojjig när man inte känner men ändå vill man vara glad att man mår bra!:) vad tror du?

Jag hade knappt några symptom heller. Inbillade mig nog mest att jag kände lite i brösten, men helt ärligt har jag knappt känt någonting. Jag mådde aldrig illa. Ganska tidigt började jag bli kissenödig, kan det vart vecka 6 eller kanske 7… det var nog det tydligaste symptomet. Runt vecka 8 -12 var jag extremt törstig och drack vatten som en kamel. Jag hade ganska mycket molvärk i magen, men det kunde liksom komma och gå och då blev jag jämt orolig precis som du. Jag kände mig lite trött. När jag berättade om mina symptom för barnmorskan tyckte hon att jag hade jättemycket symptom! Jag som trodde att jag hade lite symptom eftersom jag inte kände så mycket. Jag tror du ska njuta av att du mår bra, många börjar må illa i vecka 7 eller 8, men var glad om du slipper! Alla får inte så tydliga symptom helt enkelt och det behöver inte betyda någonting.

Sen blev jag även lite orolig (kanske i onödan) att testet jag gjorde idag visade “gravid 2-3″ MEN testet jag gjorde för två dagar sedan visade “gravid 3+”. Men man kanske inte ska förlita sig på siffrorna?

Läste på någon sida där en barnmorska hade svarat eller kanske var det på paketet? Hur som helst ska det där testet inte användas för att kolla om det har passerat tid, det är endast en indikator. Den påverkas av hur mycket hormoner du har i urinet, så om du testar på morgonen eller på någon annan tid på dygnet så kan det påverka. Om urinet är utspätt om du till exempel har druckit mycket vatten så kan det också påverka. Men om du testar med till exempel en vecka emellan så borde du få 3+ på båda testen (skalan går ju inte högre än 3+ på det testet). Hormonet som testet testar fördubblas nämligen var tredje dag när man har blivit gravid. Jag tycker inte du ska oroa dig över det testet eftersom du testade med bara två dagars mellanrum.

Tips!

Försök att inte vara orolig. Jag var också det. Min läkare försökte lugna mig, han sa att om nåt är fel så kommer det ut. Det stannar inte kvar och kommer det inte ut så är jag fortfarande gravid. Jag blev lite mindre orolig när han hade sagt det och det var i vecka 11. Då gjorde jag också ett tidigt ultraljud eftersom jag hade blött lite nästan varje vecka (men bara lite) och då sa han att om nåt hade varit fel så hade han sett det nu så jag behöver inte vänta tills magiska vecka 12 längre. Om du känner dig orolig, gör ett tidigt ultraljud så kanske du får känslan ur världen. Prata med din barnmorska, dom brukar vara förstående.

9 Comments

 • Johanna

  Tack snälla för att du tig dig tid och svara! Så skönt att få tips av någon i samma sits:)

  Vet du hur tidigt man kan göra ett ”tidigt ultraljud”?

  • Emma

   Jag tycker bara det är roligt att hjälpa till så det är bara att fråga på 😀 jag vet faktiskt inte hur tidigt man kan göra ett tidigt ultraljud, men jag känner dom som har gjort i vecka 8. Men måste ju också tänka på vad det är man vill veta… Tidigt i graviditeten finns det ju inte mycket att se om man säger så. Själv hade jag bestämt mig för att om jag inte fick ett tidigt ultraljud av mitt MVC vecka 12 så skulle jag gå privat. För mig kändes det som att vecka 11 eller vecka 12 ville jag göra ultraljudet för då skulle det kännas säkrare innan jag skulle berätta på jobbet etc. Jag ville inte göra för tidigt, typ vecka 8 (om jag inte fick en riktig anledning till att va orolig t.ex kraftiga blödningar) för då är det ju fortfarande 4 veckor kvar till magiska vecka 12 som jag inte skulle veta vad som hände med bebben… Plus att vänta till Rutinultraljudet i vecka 18 blir väldigt lång, så resonerade jag…. På det som du beskriver låter det ju inte som du har en anledning att oroa dig. Vilken vecka är du i nu?

 • Johanna

  Okej. BM räknar utifrån min senaste mens första dag och säger då att jag är i v. 7 (6+ något). Jag har istället tänkt att jag kanske ska räkna från min ÄL och enligt de beräkningarna så är jag i V. 6 (5+6) nu. Ligger hellre lite tidigare i min tanke:) även om jag inte riktigt vet..100%!
  Men blir bara så nojjig då jag inte känner någonting alls, men ska istället försöka vara glad för det:)

  • Emma

   Jag räknade efter ÄL, är ganska säker på att jag kände när den lilla blev till o på ultraljudet i vecka 11 visade det sig att det stämde exakt på dagen. Fördelen med det är ju att du kan följa gravidappar som säger hur stor bebis är varje vecka etc. Efter att du har gått sex hela veckor om du räknar från ÄL, vilket då är på fredag för dig så har du ju verkligen oddsen på din sida. Då har nämligen risken för missfall minskat markant redan så då blir 8 av 10 embroyn en fullgången bebis, har jag läst nånstans. Har ingen bra källa på det, men jag tyckte om den tanken i början av min graviditet.

  • Emma

   Ja försök att va glad 🙂 i vecka 7 eller 8 så börjar typ hälften av alla gravida må illa och om du är en av dom så kommer du nog önska att du inte kände något igen 😛

   Har du ringt o skrivit in dig på MVC? Jag har haft jättebra erfarenhet av barnmorskor o läkare på mitt MVC. Dom har verkligen tagit sig tiden o gav ju mig ett tidigt ultraljud trots att jag bara hade blött lite. Hur som helst så kan dom hjälpa dig med din oro.

 • Johanna

  Precis, så ska jag också försöka tänka:) tror du att det kan stämma, jag fick en glad gubbe på ÄL test den 29 aug så jag har räknat med att jag hade ÄL den 30 aug, vartifrån skulle du räknat då?:)

  • Emma

   Hmm… Svår fråga… Testen ger väl utslag precis före, är det inte så? Om ni inte myste båda dagarna skulle jag räknat från den av de två dagarna som ni myste.. Men om ni myste båda dagarna skulle jag nog räkna som du… Tror jag.. Svår fråga haha!!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.