Okategoriserade

Svar på dom sista frågorna i frågestunden

Nu kommer dom sista svaren på dom sista frågorna i frågestunden. Det var jättekul att svara! Det här gör vi om snart igen!!

Jag skulle vilja ha en liten lista på vad för kläder man bör införskaffa, antal i dessa samt i vilken storlek.
Jag skrev ett inlägg för ett tag sen med mina bästa tips på det här: Tips på klädinköp
Men där har jag inte skrivit vilka typer av kläder man behöver bara vad jag tycker man ska tänka på och hur mycket man ska köpa. Vet man om att man kommer få en stor bebis så ska man undvika att köpa dom minsta storlekarna, annars skulle jag välja att köpa lite i storlek 50 och 56 till att börja med. Om man har tvättmaskin i lägenheten så anser jag att det räcker med 7 st bodyn i vaders storlek till att börja med. Vi fick byta body 2-3 ggr per dag i början för att blöjorna läckte. Andra bebisar spyr ner bodysarna istället så man kan nästan räkna med att det blir en del tvätt. Så här skulle jag köpa om jag skulle få en bebis nu i sommar:
2-3 bodys med kort ärm
4-5 bodys med lång ärm
1 kofta att använda till bodyn med kort ärm
1 jacka som är lite varmare än koftan
3-4 byxor (varav minst 2 med fötter på)
3 strumpor
2 pyjamasar med fötter på (vår bebis är varm så han använder inte pyjamas, bara body eller ingenting)

Skulle jag få en bebis till hösten skulle jag bara köpa långärmat och 1 eller 2 overaller också. En kan ju bli nerbajsad eller nerspyd så det är alltid bra att ha en reserv (reserven kan man ju köpa begagnat) En varm mössa, små vantar och ullsockar är också bra. När det var lite halvkallt använde vi en fodrad jacka som vi köpte på Lindex till Lucas och sen ull-långkalsonger under byxorna och skippade overallen. Ett bra tips om man tycker det är för varmt med overall men för kallt utan 🙂

Jag skulle köpt allt det här i både storlek 50 och 56. Lucas skulle aldrig kunnat ha storlek 56 när han föddes så det var nödvändigt för honom.

Finns det någon information du önskar att du hade fått gällande förlossningen? Var det något dom missade att berätta?
Jag skulle velat få mer information om tiden efter. Att den kan vara riktigt jobbig även om man har en bra förlossning. Min förlossning var fantastisk, men bristningen jag fick gjorde att jag hade så ont att jag inte kunde stå upp ens 5 minuter utan att få skitont i flera timmar och så var det i fyra veckor. Jag hade inte velat bli uppskrämd för långt ifrån alla får så ont som jag men många har ju ont. Det jag hade velat veta hade varit vilka receptfria värktabletter som jag får äta när jag ammar och vad är maxdosen på dom. Tredje gången jag var på sjukhuset och dom redan hade gett mig värktabletter på morfinnivå så sa läkaren till mig att jag vara äter halvdos av alvedonen och diclofenacen. Varför var det ingen som sa det till mig tidigare? Det hade jag velat veta innan jag fick dom morfinliknande tabletterna som man helst inte ska äta när man ammar.

Jag hade också velat få tipset om att göra matlådor för att första tiden är ganska krävande. Det kan vara svårt att stå upp längre tid och bebisen kanske inte vill ligga själv medan man lagar mat. Amningen tar också väldigt mycket tid i början. Det är viktigt att man äter bra som nybliven mamma.

Kunde du känna på dig dagarna innan att förlossningen var på G?
Ja. Lucas är född på lördagen den 16:e mars. På onsdagen den veckan skrev jag på bloggen att jag hade lite mensvärkkänningar och att jag behövde göra nummer 2 oftare. Det är tydligen också ett tecken på att kroppen håller på att förbereda sig för förlossningen. På onsdagkvällen var mensvärkkänningar borta men på fredag morgon när jag vaknade var den tillbaka och då gjorde den till och med rätt ont! Och det var ju värkarna som hade börjat lite smått. Dom tilltog under dagen och den natten så utvecklade dom sig till riktiga värkar och inte bara mensvärk.

Jag skrev det här inlägget på onsdagen, 3 dagar innan Lucas föddes: Förlossningen närmar sig…

Har du funderat något kring att skaffa syskon? Och när i så fall?
Ja, jag längtar redan tills nästa gång vi ska göra hela den där resan med att vara gravid och förlossningen igen! Men vi vill hinna njuta lite av att Lucas är liten först och skaffa ett större boende. Så det kanske blir barnaverksta igen om cirka 2 år. Det tror vi är lagom 🙂

Tycker du annars om o vara mammaledig?
Ja, jag älskar att vara mammaledig! Det är det bästa ”jobbet” jag någonsin haft!!! Jag hade faktiskt mer än gärna gått och blivit hemmafru!!! Jag har ett år kvar av mammaledigheten, men jag har redan lite ångest för att gå tillbaka och jobba och lämna Lucas på dagis. Han ska ju vara med mig! Men det går väl över allt eftersom han blir större och det här är inte sista gången jag kommer vara mammaledig. Vi satsar ju på att skaffa 3 eller 4 barn 🙂 så jag får trösta mig med det om ångesten inte försvinner! Haha!!

2 Comments

  • Anna

    Jag har alltid velat ha 3 barn. Men nu när min dotter funnits hos oss i tre månader känns det som att det bara är vi tre, jag, min man och vår dotter.

  • Anna

    Rekommenderar hakklappar! Har man inte tvättmaskin är de bodies du angett föööör lite. Iallafall för oss. Vi tvättar säkert minst 10. Bodies i veckan. Har en kräkbebis. Undrar hur läggningrurinerna ser ut för er nu när Lucas är större?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.