Okategoriserade

Samsova, ett bra val!

Jag är så glad att vi har valt att ha Lucas i våran säng så mycket som vi har. Han sover ibland kortare pass i sin egen säng men oftast inte hela natten. Givetvis vill jag att han ska kunna sova själv sen, men den här tiden tillsammans med honom i sängen har varit så värdefull för mig. Lucas är verkligen en mysig bebis. Visst, han kan sparkas han också, men oftast gör han inte det. När jag ligger och håller om honom så är det som att han njuter av det och det är till och med sövande för honom. På morgonen när han vaknar ”tidigt” och jag inte vill gå upp än så kan jag oftast få honom att somna om genom att lägga honom på sidan med sin rygg mot mig och sen hålla om honom så att vi ligger riktigt tätt. Det är så himla mysigt! Jag njuter av varje stund med honom och det märks att han gör det också!

Nu har vi samsovit ända sedan han föddes och jag är så van att det känns svårt att sova utan honom. Jag behöver honom för att kunna somna, annars känns det ungefär som att försöka sova utan kudde! Nästintill omöjligt!

När han var alldeles nyfödd och liten och pluttig, då var jag superskraj för att råka dra täcket över honom eller rulla på honom så jag låg blixtstilla i sängen. Då fick jag både ont i höfter och på andra ställen för att jag bara låg åt samma håll en hel natt. Men efter dom första två månaderna så kändes det inte som han var lika ömtålig längre och då vågade jag vända ryggen åt honom så jag slapp sova på bara en sida hela natten. Sen dess har jag sovit mycket bättre. Om jag ska vara helt ärlig så tror jag att jag sover mycket bättre än många andra nyblivna mammor eftersom jag inte behöver gå upp för att natta om. Visst vaknar Lucas på natten, men det är sällan som jag behöver göra nåt mer än att hålla om honom eller ge honom bröstet. Jag får kanske inte mer sammanhängande sömn än andra mammor, men jag kan somna om direkt igen. Jag har aldrig känt den där hopplösa tröttheten som många känner efter den första intensiva tiden. Visst är jag morgontrött men det är ju för att jag har en nattuggla till bebis och både jag och Lucas sover helst till 12 men då missar vi ju en del skojigheter som händer på dagarna!

21 Comments

 • Ayse

  Jag o Ayla har sovit tillsammans i snart 1 månad eftersom
  Hon ammar så himla tätt. det är mysigt men framförallt så känner jag mig inte lika trött på morgonen trots att hon vill amma varje timma. När hon ska somna vänder hon sig till mig o rör på ansiktet o sen till sin pappa och rör honom på ansiktet sen somnar hon. Jag somnar oftast före henne när hon ammar.

 • Hanna

  Här är en till nöjd samsovare! 🙂 har testat ha Anton i sin egna spjälsäng men varför truga när han så uppenbart trivs bäst i våran säng? Tror många känner sig så pressade att ha ”duktiga” bebisar att de inte tänker på vad de mår bäst av. Vi kommer låta sonen(nu 1 mån yngre än Lucas) få sova hos oss så länge han vill.

 • Hannah

  Jag hör till den skaran som önskar sova ensam i min säng, med bebisen precist bredvid, men Vega ville annorlunda! När hon var lill-liten sov hon ENDAST på mig, liggandes över min mage och bröst, ibland sov hon med sin överkropp mot min men med benen på sidan, nästan som ståendes på knä över mig! Jag var hela tiden livrädd för plötslig spädbarnsdöd (eftersom samsovning ökar den risken) eller att hon skulle trilla ner. Pallade upp med kuddar på sidorna och höll mina armar på henne, så jag hela tiden kände hur hon låg. Och jag som har haft så svårt att sova med ens min man för nära mig i sängen vande mig faktiskt och vi sov bra så båda två! I takt med att hon blev större sov hon dock oftare bredvid mig igen, men jag tyckte det var skönt att amma henne och hon fick somna vid bröstet. Som sagt av ovanstående, så somnade jag nog snabbare om än henne…inte lika trött mamma då! Med Elis satt jag upp i sängen och ammade varje gång, snacka om slutkörd efter ett tag! Även det pga rädsla för spädbarnsdöd, men med andra barnet hade jag inte samma ork att reflektera över det…:)

 • Anna

  Jag vill inte sova med min bebis. Hellre gosa med katterna i sängen o om bebisen är där vill inte de vara där… Bebisen sover så bra i egen säng och jag har faktiskt alltid känt mig utvilad trots att jag sitter o ammar. Blev alldeles stel de gånger vi sov tillsammans o tycker det känns mkt bättre att han är i sin egen säng. Lättare att få in rutiner också tror jag, för oss iaf. Samsovning är inte för oss helt enkelt. Kul att det funkar för er o lustigt att det kan vara så olika!

 • Sanna mamma till Alvin

  Åter igen? Vad har ni för rutiner? Sover till 12???? När ska ni lära rr son att man äter lunch vid 12-snåret?

  Och, mer utvilad än de flesta mammor? Min son som är YNGRE än din sover från 19-08! Utan att äta, och i sin egen säng. Och sen är det faktiskt larvigt att påstå att man skulle vara trött när man bara har ett barn, prova att ha tre!

  • EmmaEmma

   Herregud Sanna, du verkar vara en väldigt bitter person! Vad kan det bero på egentligen? Är du utvilad?

   Jag äter själv inte lunch klockan 12 så varför skulle jag lära min son det? När det blir dags för förskola och sånt så blir det ju självklart nya rutiner men det är minst 1 år kvar tills dess, kanske mer!!!!

   Och vad är det som är larvigt med vara trött när man har ett barn???? Jag känner dom som har tre barn som inte anser vara trötta. Har du verkligen ”rätt” rutiner på dina barn?

 • Emely Tuväng

  Sen har ju kanske inte alla lika lätt att somna om när bebisen väcker en hundra gånger per natt.. jag har Vera i vår säng oftast (hon kan sova i sin med, men vaknar om möjligt ännu fler ggr då) Det är så himla olika för olika människor så tycker du uttryckte dig lite dumt när du skriver att du nog sover bättre än andra mammor för att du har Lukas i din säng. Alla ammar ju inte heller och många har ju fler barn än ett.

  • EmmaEmma

   Fast Emely, det är ju precis det jag menar. Om jag hade valt att ha Lucas i egen säng hade jag förmodligen sovit väldigt lite. I och med att jag har valt att ha Lucas i vår säng så sover jag bättre än många (vad jag tror) men det betyder ju inte att Lucas är nån annan bebis lik eller att alla borde göra som jag. Vissa bebisar sover ju väldigt dåligt när dom ligger i föräldrarnas säng. Vårt sätt funkar ju bäst för oss, så samsova är ett bra val för oss och det har gett mig mer sömn. Och när jag jämför mig med andra mammor i det här fallet så är det för att jag ofta hör mammor som klagar över att dom är trötta och berättar att dom har suttit uppe och ammat si och så många timmar, men jag har aldrig gjort det och heller aldrig känt mig trött på det viset som dom verkar vara.

 • Emely Tuväng

  Okej, då förstår jag mer hur du menade!! Jag är trött men det beror på att jag har svårt att somna om efter jag blivit väckt! Men jag tycker jag var mer pigg i början än nu när bebisen är mer aktiv på dagarna och sover mindre då. Blir nog mest tröttare för att jag blir stressad av att man inte hinner allt man måste göra!

 • Emely Tuväng

  Vi samsover med Vera men min son när han var bebis vägrade sova hos oss och trivdes i sin egen säng och det gör han fortfarande (han är 3 år) nästan lite tråkigt det är ju så mysigt att ha dom i sängen tycker jag.. när vi hade Vera i sin säng hade jag svårt att sova och hon vaknar lika mycket där som hos oss så vad gör det liksom, jag har aldrig förstått det där ”tvånget” folk känner att de måste sova i sin egen säng så tidigt som möjligt

 • Linda

  Samsovit hela tiden med vår kille som är 6 månader nu, tycker också det är supermysigt o har lätt för att somna om. Klart att jag blir lite trött ibland, innan jag fick barn sov jag altid sammanhängande 8-9 timmar så att bli väckt några gånger per natt känns men är inte alls så trött som jag trodde att jag skulle vara. Däremot så tycker jag att ALLA andra mammor verkar sova bra o har aldrig hört någon säga att dom är trött, allas bebisar verkar sova så bra oavsett ifall dom samsover eller ifall bebisen sover i egen säng..så du verkar inte vara ensam om att sova bra..;) /Linda

 • Sanna mamma till Alvin

  Nej Emma lilla, jag är inte utvilad! Anledningen? Hag har TRE barn. Därför blir jag jävlugt sur när någon som har ETT BARN gnäller. Mina barn har de rutiner ett barn ska ha. Du tror inte att det blir svårt att bryta ett dåligt rutinmönster när han är 1 1/2-2 år?? Därför man börjar när de är bebisar. Jag blir fan mörkrädd på föräldrar som du.

  Sluta lev i någon bubbla och inbilla dig att du är mer utvilad än andra mammor för att du samsover med din bebis. Du har i te fått känna på hur det är att ha barn på riktigt, herregyd. En 6 månaders bebis BARA är ju hur lätt som helst!

  • EmmaEmma

   Stackars dig Sanna! Livet kan verkligen inte vara lätt för dig! Jag tar inte åt mig av det du skriver för uppenbarligen ligger inte problemet hos mig utan hos dig. Vi har ju det bra i våran lilla familj. Alla sover bra och är utvilade och glada. Hur skulle det vara om du kanske sov en stund istället för att sitta här och klaga på mig?

 • AnnaErika

  Men Sanna, det var inte lite sur, bitter och besserwisser du var då. Jag har två barn, han är 2 och hon är snart 7 månader. Jag har samsovit med båda och gör det fortfarande med lillan. Jag upplevde precis som för Emma att jag var piggare eftersom jag slapp gå upp på nätterna och hade det varit en dålig natt sov vi bara längre på morgnarna. Nu går det ju naturligtvis inte med nr 2 eftersom den stora ska till förskolan men jag ser till att vila då jag har lämnat honom där. Rutiner säger du, inga problem. När han var liten så kunde han vara vaken länge på kvällarna men sen gick ju det där att styra med ju äldre han blev och han sover hela nätterna numera. Det är väl herregud ingen tävling! Man kan vara väldigt sliten med bara ett barn också. För om du nu har rutiner med tre barn borde du kunna sova otroligt bra då, eller?

 • Sandra

  Tack Emma för en superbra blogg, läser den varje dag! Jag har aldrig kommenterat men nu blev jag tvungen…

  Jag blir mörkrädd på dig Sanna. Bittra människa, varför ens kommentera när man bara skriver otrevligheter? Som Emma skrev så fungerar det bra för dem att samsova, med det inte sagt att det funkar för alla. Och vad spelar det för roll om man har ett, tre eller ännu flera barn? Har man inte rätt att vara trött när man har ett? Om nu dina barn har ”de rutiner ett barn ska ha” borde du då inte vara mindre trött då?

  Jag hade BF den 6 oktober och går bara och väntar på att vår bebis ska komma. Om vi kommer samsova eller inte återstår att se, vi lär prova båda och efter att ha läst dina positiva erfarenheter med samsovning Emma så ska det bli spännande att testa! Tack igen för en superbra och inspirerande blogg!

 • Rebecka

  Tack för en toppenblogg Emma. Jag har själv en liten tjej (Nora) på 6 månader och njuter av mammalivet för fulla muggar. Vi tar dagen som den kommer. Tränar ibland, träffar kompisar och myser.

  Vi samsover också eftersom det passar vår lilla familj bra och jag är oftast pigg på dagarna. De nätter vi sover sämre kompenserar vi med sovmorgon 🙂

  Jag tycker det är VÄLDIGT otrevligt av Sanna att skriva så som hon gjort. Ta inte åt dig av det hon skrivit!

 • Petra

  Sanna varför påpekar du hela tiden att du har tre barn och att det är så jobbigt, du har väl valt själv att skaffa dom? Eller blev du tvingad?:/

 • SirreFirre

  Men Sanna rara, hur hinner du hänga här, läser Emmas blogg, spyr galla å vara otrevlig när du har TRE barn att se efter??? Hur var det för dig när du fick ditt första barn? Njöt du inte av den tiden eller var du mest besatt av hur saker och rutiner skulle vara? Jag kan också tycka… Om man har TRE barn och har nu ingen pli på dem. Då skulle jag också bli mörkrädd…

  Min dotter är 7 mån. Hon ligger nu å snarkar i vår 180cm säng. Där kan hon rulla runt hur mycket hon vill mellan oss, sparkar oss och hon får äta i sömnen när hon vill. Vi flyttar över henne till hennes säng när vi känner för det, och hon får komma till oss när hon vill. Punkt slut! Är jag utvilad? Aldrig! Gnäller jag? Ja, det är mänskligt.

  Jag tänker att det är bäst att njuta av den lilla tiden vi har och kan ge varandra, när hon fortfarande är liten och gosig. Det är inte försent att skapa rutiner å ändra dem.

 • Sofie

  Jag tycker det är bra att flera skriver fördelar att samsova! Jag har bara hört alla tjata om att bebis ska sova i egen säng så jag trodde dom måste de! Men nu med egen erfarenhet så har jag oxå varit mkt utvilad trots amning på natten av samsovning! Dock kommer jag till nästa barn skaffa ett ”baby nest”. För att inte riskera att rulla över den! Hur tror folk att människor i andra länder gör! Finns många som nog aldrig har hört talas om barnsäng….

 • SirreFirre

  Vi hade en babynest som vår lilla T sov i men det gjorde hon de första 5-6 veckorna, Hon gillar fortfarande att vrida och vända på sig innan hon hittar den rätta sovpositionen och hon hamnar alltid på tvärren mellan oss om hon inte verkligen breder ut sig med sina armar och ben. Det är alltid kul att se på henne när hon sover.

  I andra länder, jag är uppvuxen i Bangkok och vi har alltid sovit tillsammans på en matta på golvet. Vi hade varsin sidokudde som var avlånga som man kramade eller lade benen på. Jätteskönt att sova då, påminner om kuddar för gravida som man har mellan knän i sidoläge 🙂

  Är barnet så liten så bullade man upp med kuddar runt barnet eller hängde upp tyg med snörre mellan 2 stolpar och hade barnet i ”gungan”. Ja, och vi hör i väst kan tycka… Barnsäkerhet, hello?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.