Welcome to Sweden

Såg ni serien Welcome to Sweden som gick på TV4? Det gjorde jag. Min mamma tipsade mig om den så jag var givetvis tvungen att se den eftersom den handlar just om ett par där killen kommer från ett annat land (i det här fallet USA) och ska flytta till ihop med sin svenska tjej i Sverige. Dom får alltså göra exakt samma resa som vi har gjort så det var otroligt många igenkänningsfaktorer för oss!

Vissa saker var såklart lite överdrivna som att svenskar inte går ut i trapphuset när det är nån granne där, men det där med körkortet, Migrationsverket och arbetsförmedlingen är ju helt sant! Det är faktiskt inte lätt att komma till Sverige, särskilt inte om man inte har nån utbildning som gör att svenska språket blir mindre viktigt. Till exempel så är det enklare att få jobb i Sverige även om man inte kan svenska om man har en ingenjörsutbildning, men om man jobbade som förskolelärare så har man inte en chans.

Jair hade ingen utbildning alls så det tog honom 2 år innan han fick ett fast jobb med månadslön. Innan dess fick han helgjobb på olika restauranger som diskare och han tog allt han fick samtidigt som han pluggade på veckodagarna. Han hade två bra restaurangjobb, men det var inte lätt att hitta dom. Det var många fula arbetsgivare som lovade att han skulle få lön om han först praktiserade utan lön i 3 månader och ställen där han tjänade 50kr/timmen. Givetvis tog han inte dessa jobb, det luktade svart! Nu jobbar han som operatör i produktion och trivs riktigt bra.

Min bästa tips till människor i liknande situation är att satsa 100% på svenskan. För Jair var det tungt att känna att han inte kunde dra in pengar till hushållet, medan jag såg hans utbildning som en investering och inte kände mig stressad för 5 öre. Ta det lugnt! Prioritera svenskan! När man har läst till och med SFI C så kan man välja att gå SFI D med en yrkesutbildning. Det var så Jair fick sitt jobb. Han gick bara 6 månader och sen fick han fast jobb. Satsa på det! Det ger en bra lön och man kommer längre än vad man gör som diskare inom restaurangbranschen! Så ha tålamod och räkna med 2 år.

welcome to sweden

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

  • Emma - På Smällen!

   Härligt att dina ilningar också gick över så snabbt!

   Nej, jag rekommenderar inte att flytta till Brasilien! det är så mycket krångligare när man har barn. Jag kan tycka att när man har barn i skolåldern så kan man åka dit 1 år eller så, även om skolorna generellt sett är sämre så kan det vara nyttigt för barnen att lära sig en annan kultur och ett annat språk. Vi flyttade tillbaka till Gbg 26:e juli och nu blir vi kvar här i minst 1,5 år innan vi åker dit på semester igen. Men då blir det inte lika länge som den här gången!

   Ser framemot att åka med dig till Bröllopsmässan 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här