Okategoriserade

Smakportioner sätter sprätt på magen

Asså jag gillar inte skriva om spyor och bajs och sånt. Dels för att jag inte gillar att läsa om det på andras bloggar och dels av integritetsskäl. Men nu känns det verkligen som jag behöver er hjälp. Eller jag vet inte om hjälp är rätt ord, men det skulle kännas väldigt betryggande om nån av er har en bebis som är som min.

Detta är ett inlägg om bajs så sluta läs om du är äckelmagad!

Enda sedan vi började ge Lucas smakportioner så har han börjat bajsa mycket mycket mera. Ibland 3 gånger så ofta som förut. När jag helammat bajsade han kanske 3 gånger om dagen. Nu bajsar han upp till 9 gånger på ett dygn och värst var när jag fick gå upp 3 gånger på en natt för att byta bajsblöjor! Han har aldrig bajsat på natten förut så det här är helt nytt.

Och inte nog med detta så kommer blod i bajset igårnatt och igårmorse. Mitt hjärta höll på att gå i tusen bitar!!!!! Det var verkligen yttepyttelite. Såg ut som när man snyter sig och det kommer små ”blodtrådar” i genomskinligt snor. BVC-läkaren sa att det låter som blodet kommer långt nerifrån och att om det fortsätter så får vi uppsöka hjälp. Men han är inte sårig eller så.

Jag har aldrig hört förut att barnen bajsar mer av riktig mat. Trodde riktig mat var förstoppande. Och Lucas bajs är inte löst, snarare grötigt och inte alls som bröstmjölksbajs. Är det nån som känner igen sig?

10 Comments

 • Sandra

  Jag känner igen mig precis! Blod i bajset, som ser ut som trådar, har vi haft en tid. Vi hick till bvc och fick lämna prover. Inget fel men det var skönt att få göra det så att jag kunde känna mig trygg. Nu hr magen stabiliserat sig igen, fortfarande blid ibland men han verkar inte ha ont. Maila om du vill veta något mer eller så.

 • Cissi

  Känner inte igen det på mina egna tjejer, men några vänners barn reagerade så, och även med andra symtom.. Men då var det mjölkprotein, ägg och soja lillkillen inte tålde..
  Kanske kan vara nån allergi?
  Men vet andra barn som reagerat på tänder? Eller nån fas med fler blöjbyten…

 • Emely Tuväng

  Känns som att han är allergisk mot något om han hävdar så mycket!! Båda mina ungar har bajsat mer men hårda kaninpluttar typ. Fast du blandar väl med bröstmjölk? Det är säkert därför det är grötigt? Det med blodet har jag aldrig hört.

 • Kajsa

  Helammar fortfarande min dotter men hon hade också blodstrimmor i bajset när hon var runt 5 veckor. Det höll i sig i ca 2 veckor och kom till och från, ibland inget alls. Hon var inte påverkad av det i övrigt. Kollade upp det med bvc och frågade om det kunde vara mjölkproteinallergi men eftersom hon inte var påverkad eller hade andra symptom så trodde sköterskan att det ”bara” var sår i ändtarmen som orsakade blodstimmorna. Fortsatte att äta som vanligt (uteslöt inte mjölkprodukter) och efter ett par veckor försvann det! Precis som Lucas bajsade hon då ofta och fick ”ta i” så jag tror att det var det som orsakade sår som blödde.

 • Teresa

  Jag har förstått det som att det är antingen eller med antalet bajsblöjor som behöver bytas efter introduktion till mer riktig mat. Min kille gick från kanske fyra om dagen till nu varannan dag. Min systers tjej satte däremot igång med motsatt reaktion och det fick bytas upp till tio gånger om dagen.. Så just det är nog ingen fara och säkert inte blodet heller om det inte kommer mer än så. Som du säger om näsan vid förkylning kan det ju vara ett litet, ytligt blodkärl som brustit bara.

 • Lovisa

  Här bajsas det också mycket mer och mycket oftare sen bi började med mat. Tror inte alls det är något konstigt 🙂 blod har jag däremot aldrig sett, tack och lov!

 • Marie Alvas mamma

  Är så glad att du skrev detta inlägget. Vår lilla Alva har sovit bra om nätterna och bajsat en gång i veckan. Nu när jag börjat ge henne smakportioner bajsar hon flera gånger om dagen och vaknar flera gånger på natten och jag hör att det är oroligt i magen på henne. Nu har jag gjort ett uppehåll och ammar bara i några dagar och hoppas det blir bättre. Bvc sa att jag skulle undvika fet mat tex med olja H! För fett passerar för fort i magen. Men jag tycker inte jag märker skillnad med eller utan fett. Jag hoppas det blir bättre fort för både er och oss. Kram

 • Hannah

  Blod i avföringen bör alltid kollas upp av vårdpersonal så man kan utesluta bakomliggande orsak, tex komjölksproteinallergi (men då brukar de ha ont i magen också) Annars kan det ju vara slemhinnan som blir irriterad och retad av de många avföringarna varje dygn. På BVC kan de ge dig svar. Alla bebisar reagerar ju olika på olika saker, men generellt kan man väl säga att man alltid ska introducera ny mat i små mängder och ett livsmedel i taget (så man kan se om det är något de inte tål) och sedan öka succesivt. Mina barn har nog fått lite mer fart i baken när jag börjat med gröt och välling med fullkorn i, så jag har introducerat det väldigt försiktigt. Men vad det än är med Lucas så löser det sig, det är bra att du är uppmärksam och har koll!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.