Okategoriserade

Sluta skylla på andra föräldrar – inse ditt eget ansvar!

I helgen cirkulerade det en bild på facebook på ett litet spädbarn som blivit smittad med magsjuka från sin storasyster. Den stackars lilla bebisen var otroligt medtagen och inlagd på sjukhus för att få vård. Det gjorde verkligen ont i hela mammahjärtat att se den lilla lilla bebisen vara så sjuk och jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att bebisen kommer bli frisk igen. Texten ovanför bilden var i princip ett pekande finger mot alla föräldrar som låter sina sjuka eller halvsjuka barn gå till förskolan eftersom det var där storasystern hade blivit smittad.

Självklart borde alla förälder tänka på detta! Givetvis! Personligen skulle jag aldrig lämna Lucas på förskolan om jag visste om att han är sjuk. Och det är inte bara för smittorisken, det är för hans skull också.

Men, jag kan faktiskt bli lite irriterad av såna här statusar, artiklar m.m. Magsjuka och många andra sjukdomar smittar innan barnet får symptom så det kvittar hur duktig förälder man är, ens barn riskerar ändå att smitta något annat barn på förskolan som sen går hem och smittar lilla bebis-lillebror/lillasyster. Dom enda som verkligen hade kunnat skydda den lilla bebisen är föräldrarna själva genom att helt enkelt ha storasyster/storebror hemma. Visst att det kan vara tufft med en spädis och ett småbarn hemma på samma gång, det förstår jag. Och jag menar inte att kritisera alla föräldrar som väljer att ha sitt stora barn på förskolan när dom är föräldralediga med bebis. Det är mycket möjligt att jag skulle ha Lucas på förskolan även om jag fick bebis i förkylningstider, men det beslutet skulle jag bara kunna ta när bebisen väl är här. Och jag menar inte föräldrarna till den här bebisen får skylla sig själva, bara att alla måste inse sin egen del i situationen. Det är inte ok att skylla ifrån sig på andra föräldrar för att ens eget barn är sjukt! Och särskilt inte magsjuka som kan smitta en dag innan symptomen uppkommer!

Mamman som hade skrivit den här statusen hade inte någonstans nämnt att hon förstod att magsjuka kan smitta utan att barnen har symptom. Hon hade inte heller skrivit något om att hon hade någon egen del i situationen som hon var ansvarig för. Det enda hon skrev var att hon inte var intresserad av att debattera varför hennes stora dotter gick på förskolan. Såklart är detta upp till henne, men då tycker jag inte att man har rätt skylla sin situation på andra föräldrar. När Lucas blir sjuk på förskolan så tror inte jag automatiskt att det var någon ond förälder som lämnade sitt sjuka barn på förskolan! Jo, jag vet att det finns föräldrar som måste skärpa sig också men då hoppas jag att förskolan skickar hem dom barnen.

Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att denna lilla bebisen blir frisk, men med det här blogginlägget vill jag också säga stopp! Jag har sett så himla många såna här statusar på facebook det sista och jag tycker det är sååå fånigt! Och ännu mer kommer det bli nu i RS-tider. Alltså kom igen! Sluta skyll på andra föräldrar för att ditt barn blir sjukt! Du är faktiskt den enda som kunde förhindrat det!

20151116-152726-55646587.jpg
Bild på Lucas, 4 månader, när han låg inne på sjukhus för oförklarlig feber

31 Comments

 • Pilla

  Tänkte samma när jag lästa detta på fb. Är det magsjuketider, sjuktider över huvud taget kanske man ska fundera på att hålla syskon hemma. Dumt att chansa tycker jag och så viktig är inte förskolan att barnet måste gå när det finns en nyfödd hemma. Får man barn i dessa tider ska man nog vara aktsam.

  När det gäller magsjuka trodde jag det var droppsmitta, alltså smittar när det bryter ut genom kräkning eller diarré. Här slarvar många genom att inte följa de riktlinjer som finns med FRISK i 48 Tim. Inte 48 Tim från första kräk eller diarré. Många skickar tillbaka till fsk för tidigt eller när det finns sjuka familjemedlemmar hemma. Sånt blir jag skitarg över! Sen kan man ju absolut inte hjälpa om ens barn blir sjukt då det är på fsk. Magsjuka kan ju komma fort. Barnet är friskt när man lämnar men blir dålig under dagen.

  Intressant är det varför så många föräldrar uppenbart struntar i de riktlinjer som finns. De kan ju inte heller tycka att magsjuka är kul.

  Eller de föräldrar som trycker i sin unge en alvedon och skickar i väg till fsk. Usch säger jag.

 • Från gravid 17 åring till 33 år och 10 barnsmamma

  Det handlar nog mer om föräldrar som lämnar syskon när de andra syskonet är hemma magsjuk.
  Det finns många som inte håller barnen hemma .
  Vet många som lämnar syskon fast andra barnet precis spytt och tiöl o med barn som spytt men är pigg efter några timmar..
  .Vi har alltid alla hemma vid magsjuka,då får inte ens skolbarnen gå.

 • Jessica olhed

  Håller helt med om vad du skriver gällande magsjuka! Men tycker du går lite väl hårt åt du med. Rs virus är inte så jäkla kul och hålla sitt barn hemma en hel rs säsong funkar tyvärr inte för alla. Det är ju dom föräldrarna som skickar sina sjuka barn till fsk som gör att det blir skit för andra!

  • Emma - På Smällen igen!

   Givetvis tycker jag inte att någon ska skicka sjuka barn till förskolan, oavsett sjukdom. Absolut skärpning på dom som gör det! Men Rs-virus är också en lömsk sjukdom som inte ger så mycket symptom på äldre förskolebarn. Det kan vara svårt att upptäcka, om det hade varit lätt att se om barnen var sjuka så hade ju förskolepersonalen inte släppt in barnen på dagis. Jag tycker inte heller att det skulle vara så kul att hålla Lucas hemma från förskolan november-mars bara för att slippa Rs-virus, men om Lucas hade fått Rs och smittat den lilla bebisen så hade jag inte lagt skulden på någon annan än möjligtvis mig själv! Jag utgår inte från att andra föräldrar medvetet har skickat sina sjuka barn till förskolan och särskilt inte med en smitta som Rs-virus eller magsjuka.

   • Jessica olhed

    Nä precis! Det är verkligen jätte svårt för dom också och en jätte svår fråga att diskutera! Det jag tänkte mest på när jag skrev min kommentar var att vi är så lätta att döma andra föräldrar och döma oss själva också.

    • Emma - På Smällen igen!

     Ja, det håller jag med om! Det haglar verkligen pekpinnar överallt!! Och många mammor går konstant med dåligt samvete. Jag förstår verkligen vad du menar!

 • zarah

  Håller med! Magsjuka är vidrigt att ha och alla vuxna måste ta sitt ansvar och se till att barnen inte går tillbaka till skola/fsk på minst 48 timmar efter senaste kräkningen/diarrén. Så enkelt är det. Samtidigt så tycker jag absolut att de som kan ha sina friska barn hemma medan det går magsjuka på skola/fsk, ska göra det. För att hjälpa till att hålla barnantalet nere och på så vis bidra med det dom kan för att det ska gå över snabbare. De som är föräldralediga t.ex. Eller arbetslösa och har sina barn där 15 timmar/veckan. Just nu går det magsjuka på båda mina pojkars förskolor (dom går inte på samma) och jag hade dom hemma hela förra veckan, och minstingen är hemma denne vecka också. Även fast dom är fullt friska. Jag vill absolut inte ha hit nån magsjuka, och kan smittan hållas nere i.o.m att hålla barnantalet nere, så gör jag det jag kan!

  Men för att komma in lite på rs… Jag håller inte mina barn hemma för en förkylning. Inte om dom är pigga nog för att vara på förskolan. Det är ju långt ifrån alla rs-fall som upptäcks och jag vägrar gå till läkaren med dom så fort dom blir förkylda, vilket ju är rätt ofta denna tiden på året, för att se om de bär på rs-virus. Nej, där är det verkligen spädbarnets föräldrar som får ta sitt ansvar och hålla äldre syskon hemma isf om de inte vill riskera att den lille ska bli smittad av rs.

 • Nina B

  Håller med dig. Dock trodde jag inte att magsjuka smittade innan den bröt ut, när jag läst om det har jag förstått att den smittar från när det bryts ut och att man smittar efteråt. Men blir då något barn sjukt på förskolan så är ju risken stor att många blir drabbade, tänker på om man skickar friska syskon till sjuka syskon till förskolan är risken stor att de insjuknar på förskolan och då smittar de andra. Har en 2,5 åring och en 7 månaders och har bett personalen att ringa om det är fall av magsjuka så stannar sonen hemma. Lillebror har åkt på några förkylningar som storebror dragit hem från förskolan, men det är ju jag själv som valt att ha storebror där.

  • Emma - På Smällen igen!

   Smart att be förskolan ringa om det går magsjuka på förskolan 🙂 Det ska jag med göra när bebis kommer 🙂 Jag googlade på inkubationstiden på magsjuka innan jag skrev inlägget 🙂

   • Pilla

    Jo men inkubationstiden är ju något annat. Säg att Lukas är magsjuk hemma. Du tar hand om honom och på så vis blir du med stor sannolikhet smittad. Inkubatiobstiden är 1-3 dagar men under inkubationstiden smittar inte du. Du smittar när du blir sjuk.

     • Pilla

      Ja det är lika bra att vara försiktig när det gäller kräksjukan. Har någon i familjen det får man ju nästan sätta sig i karantän. Det är så tröttsamt med denna sjukdom. I fjol gick kräksjukan i 12 v på barnens förskola. Inte klokt ju. Tar hem mina om två veckor och se kommer få vara hemma lääääänge från fsk. Inte värt riskerna nu med magsjuka, RS och influensan som kommer i augusti. I februari kommer de få gå till fsk, men vara när de är ute och leker. Jag tycker iofs att det ska bli mysigt att ha alla barnen hemma ☺️

  • Pilla

   Jag har samma uppfattning , eller läst mig till samma kunskap som dig. Magsjuka smittas när det bryter ut, inte innan. Magsjuka är ju så lurigt eftersom det kan komma fort och ett barn kan inte signalera till sin fröken i tid å då kommer spyan på fsk. Som vuxen går man ju hem från jobbet så fort man känner minsta lilla och på så vis förhindrar smittspridning.

 • sandra

  Klart det finns flera sidor att ta hänsyn till men kan förstå mammans frustration då det tyvärr är vanligt att man skickar sjuka barn till förskolan. Som förskollärare har jag tyvärr tagit emot barn peppade med Alvedon ( en del erkänner, andra låtsas inte om det) och var går gränsen för att barnet är sjukt är olika. Förskolan får ringa hem barn som inte orkar med verksamheten, men ett barn på Alvedon orkar några timmar innan vi får ringa hem dem. Många gångar ringer man hem barn som kräkts bara för att ta emot dem dagen efter ” det blev inget mer sen”, medan det lilla barnet berättar att man kräkts fler gånger eller att syskon hemma har magsjuka. Tyvärr kan man inte göra så mycket i den sitsen. Det finns absolut flera sidor av saken men det sorgliga är att många föräldrar skiter totalt i smittorisk för andras barn och tyvärr ibland även om vila och ro för sitt eget barn. Men självklart har man ytterst ansvar för sitt eget barn och ibland blir barn smittade trots försiktighetsåtgärder.

 • Cissi

  När min pojk föddes i nov 2013 så hade vi varan flicka hemma från dagis i flera veckors tid just för att undvika magsjuka o rs virus, men de hjälpte inte vår lilla pojk blev sjuk endast ett par dar gammal så vi fick ligga på sjukhus. Så nej man kan aldrig skydda sina barn helt från sånt här o inte ok att skylla på andra föräldrar.

 • Tessan

  Jag håller med dig! Jag är hemma med min 1.5-åring medans hennes storebror går på förskolan. Jag kommer hålla honom hemma när sjukdomarna härjar som värst, för jag vill inte att han, hon eller vi blir sjuka.
  Det är ju faktiskt allas ansvar!

 • Julia

  Jag håller så med! Okej det finns såna som lämnar sina barn för tidigt eller tex när dom ”bara” har diarré och det är inte okej men annars kan man inte skydda sig på något annat sätt än att hålla barnet hemma. Vi har en liten kille som föddes i vecka 28 så han är väldigt känslig. Men vi har även en busig storebror på 3 år som älskar förskolan, MEN jag resonerar såhär. ”Det är en viktig tid i lillebrors liv och en kort tid i storebrors liv”, vist storebror kan sakna dagis men vi gör det bästa av situationen och han kommer få vara hemma tills våren om allt går som planerat och då har han nästan varit hemma i ett år men om det är det som krävs för att slippa ligga på sjukhus pga magsjuka, rs virus mm så är det värt det. Men har börjat släppa lite på gränserna för storebror måste ju få leva ett hyfsat normalt liv ändå så han får gå till badhuset med pappa, och följa med till affären mm trotts att man kan bli sjuk där också men är ju inte samma sak som att vara med 20 andra barn. ♡

 • Eva

  Håller fullständigt med! Ha era syskon hemma och var förälder till dom. Är syskonet 2-4,5 år, så behöver barnet inte sysselsättning. Våra barn ör stora nu-26,22,22,17. När tvillingarna föddes, var äldsta hemma hela tiden. Inget mer betungande än ATG frukosten kanske bestod av syltsmörgås istället för gröt. Tvillingarna fick gå 15 timmar eftersom lillasyster var sjuklig o vi var mycket på sjukhus. Annars tror jag inte att de hade fått göra det.

 • Sofia

  Tro mig efter 3 barn med den äldsta som nu är 9 år.
  Jag slutar inte förvånas över människors oförmåga att se bortom sig själva.
  Hade en mamma på dagis som bara hann lämna syskonet i gungan ute innan barnet kräktes, å såklart var syskonet hemma magsjuk.
  Man kan inte se symtom innan precis som du skriver. Men är man ändå hemma med ett barn så kan man lika gärna hålla andra hemma. För allas skull.
  Det finns många familjer med kronisk sjuka medlemmar så för dem om inte annat kan man tänka till. Att transportera en magsjuk unge hem från dagis är inte heller det roligaste, för nån.
  Tror inte hon skrev texten för att skuldbelägga någon men många behöver vakna som sagt.

 • Maria

  Håller med!
  Har man en liten o en större så väljer du själv som förälder om du vill lämna!
  Nästan allt smittar innan det bryter ut. Vare sig det är förkylning, kräksjuka, vattkoppor – you name it!!
  Hur vet hon att babyn inte blivit smittad i affären, av den andre föräldern som fått det på jobbet eller att hon själv inte smittat – du kan vara frisk smittbärare.
  Tycker så klart det är fruktansvärt när barn blir sjuka.
  Min son blev smittad av magsjuka första gången när han var 3 veckor gammal. O då hade jag en på 6månader med magsjuka hemma, en på 8 år plus min man – jag förlöst med urakut kejsarsnitt.
  Vi kan ha blivit smittade var som helst.
  Av vem som helst.
  Ska jag skylla på skola? Min mans jobb? Blir inte bättre!
  Lägg fokus på barnen o familjen.
  Tror inte någon vill vara sjuk över huvud taget.
  Önskar alla en frisk o hälsosam vinter

 • Madde

  Håller med! Man ka aldrig se bortom det egna ansvaret man har över sin familj och som mamma. Jag har tre barn, äldsta går i ettan och mina andra på 4 och 2 är hemma med mig på dagarna, ingen förskola. Vi har valt bort förskola av många anledningar. Vi är friska nästan jämt. Storebror blir sällan sjuk då hans immunförsvar är så pass bra nu vid sju års ålder så därför smittas mina andra två väldigt sällan. en-två förkylningar per år brukar vara max för oss. De är såååå värt det att få vara hemma och friska istället för en massa vabbande varannan vecka. Men alla gör såklart som de vill men lämna sjuka barn på förskolan borde vara straffbart.

 • Natalie Zaki

  Här låter det som att förskola/skola andra föräldrar är roten till allt ont och alla sjukdomar. Men man kan lika sjuk i mataffären när man handlar frukt mm som någon sjukling nyst över/petat på. Barn är dessutom fenomenala på att peta på allt och in med fingrar i munnen. Det rekommenderas dessutom att hålla barn under 6 månader borta från köpcenter mm i RS virus tider. Jag skulle säga att det är bäst att hålla de pyttesmå borta från sådana ställen typ hela vintern. Speciellt vid julhandeln, helger, lov när det är som mest folk i rörelse på liten yta.

 • Eb

  Håller verkligen med!
  Men dom propsade på att inget barn skulle behövas hållas hemma eftersom det inte bara gäller småsyskon utan i detta fallet även en cancersjuk morfar mm. Men hade jag en väldigt känslig släkting som jag hade tänkt träffa så hade jag nog hållit dottern hemma från förskolan några dagar innan, alternativt inte tagit med henne till denna släkting om hon blivit sjuk.
  Smitta finns överallt och går inte att undvikas om man vågar sig utanför huset, man kan minska risken genom att hålla sig hemma dock.
  Men alla har ett eget ansvar som jag tror de flesta faktiskt tar. Vi har några enstaka föräldrar som blundar för vissa sjukdomar ibland kan tyckas men då rings barnen hem lika fort, även om man inte märker det hemma så märker personalen av ganska fort om ett barn inte orkar.

 • Huma

  Mina barn är födda 12 o 14, när yngsta föddes i v.35 i början på december så hade jag min stora kille hemma till augusti faktiskt just pga att det på hans förskola alltid droppade in sjuka barn. Föräldern kunde bli uppringd 30 min senare men dagen efter var dem sjuka tillbaka igen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.