Gravidvecka 19 – bebis nr 2

Bebis
Bebis är ungefär 22 cm lång, väger runt 280 g och kan knäppa sina händer. Mjölktänderna och anlagen för de permanenta tänderna är färdiga. Ögonbryn, naglar och håret på huvudet är synliga. Bebisens hörsel är utvecklad. Om bebis tillåter så kan man ofta se könet på ultraljudet i den här veckan.

Du
Nu kan du känna livmoderns topp precis under naveln och den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn och väger 320 g. Den innehåller din bebis plus 4 dl vätska. De flesta kan i den här veckan känna bebis röra sig. Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, det är så klart olika från kvinna till kvinna. Du mår nog bättre och känner dig piggare eftersom graviditeten går in i ett lugnare skede. Ditt hår och dina naglar kan reagera positivt på din snabbare ämnesomsättning och ökade blodmängd i kroppen, även huden kan påverkas. Ljushyade kan få mörka fläckar medan mörkhyade kan få ljusa fläckar, detta kallas kloasma. Vissa får även en mörkare hormonrand från blygdbenet upp mot naveln. Det kan hända att du måste börja äta järntillskott runt graviditetsvecka 20.

Så här känner jag
Herregud vad tiden går fort nu! Snälla stanna tiden alltså!!! På onsdag har vi RUL. Jag börjar bli lite nervös nu, men jag hoppas på att kunna gå därifrån lättad. Jag tycker bebis sparkar mindre nu. Jag känner oftast inget under dagen, bara på kvällen. Idag har jag känt lite på dagen också, men det gör mig ändå lite orolig. Jag vet att det kan bero på att bebis sparkar inåt också, men det är svårt att inte bli nervös, särskilt inte när man har läst på så mycket om minskade fosterrörelser som jag har gjort. Men samtidigt så vet jag att ingen kan göra nåt för att hjälpa bebis så här tidigt så det är ingen idé att hålla på att oroa sig. Magen växer som den ska, men jag tycker fortfarande det är knepigt att känna livmodern. När jag försöker känna så hamnar jag nog lite för långt upp för jag tycker den känns ovanför naveln. Mitt hår, min hy och mina naglar mår helt fantastiskt bra! Jag har haft två finnar på två veckor haha! Och istället för att tvätta håret varje dag så räcker det med var tredje dag!! Naglarna växer inte lika snabbt som när jag äter B-vitamin (jag äter bara gravidvitamin och omega-3 nu), men dom är i alla fall sjukt starka och hårda trots att jag har lackat dom! Jag har vägt mig ett par gånger sista veckan och det pendlar väldigt mycket, men nu har jag i alla fall gått upp mellan 0,1kg – 1kg. Det hoppar liksom upp och ner varje dag. Nästa vecka börjar jag med järntabletterna.

20151116-155514-57314718.jpg

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

 1. Line

  Min barnmorska var väldigt förundrar över att jag har så bra järnvärden… Tills jag berättade att jag har vart tokig i leverpastej sen jag blev gravid..! 🙂 så har än inte behövt några järntabletter…

  Svara
 2. zarah

  Du behöver nog inte vara orolig när du inte känt bebisen så mycket på dagen.. Tänk på att den fortfarande har massor med plats där inne och ändrar läge hela tiden 🙂 Tänk också på att det fortfarande är väldigt vanligt att inte känna sin bebis alls överhuvudtaget runt dessa veckor. Sen tror jag absolut att det kan vara livmodern du känner ovanför naveln. Den växer ju oftast snabbare än med första barnet och det är första barnet som appen utgår ifrån. Jag har känt min livmoder över naveln länge och även att bebisen rör sig i det området. Allt är säkert som det ska, ska du se! 🙂

  Svara
 3. Mikaela

  Vad kul att det snart är dags för ultraljud. Ska själv på rul om en vecka. Det känns både nervöst och roligt på samma gång. Men oroa dig inte. Allt kommer säkert se bra ut.
  Jag känner definitivt livmodern över naveln också och har mycket rörelser just vid naveln så det kan nog variera. Så det är säkert som du känner. Vi känner ju våra egna kroppar bäst 🙂

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här