Okategoriserade

Sluta nattamma – förberedelser

Inatt var ju första natten på sluta-nattamma-projektet så jag tänkte berätta hur vi gjorde för att förbereda oss. 🙂

Det hela började med att jag bestämde mig för att idag börjar vinär jag läste ett mail från en av er läsare. När jag läste mailet var jag fortfarande på internetcafét som ligger några minuter hemifrån så jag var ju förstås tvungen att gå hem och förankra idén med Jair. När jag kom hem så berättade jag allt och läste upp mailet för Jair. Jag läste mailet för honom för att övertyga honom om att det här funkar och för att ge extra kraft och självförtroende att det här kommer att gå.

Efter det sa la vi upp en plan och bestämde i förväg hur allt skulle gå till. För att göra planen använde vi mailet som jag hade fått, utan det hade jag aldrig kommit på en så bra plan 🙂 Vi bestämde följande:

– Lucas hade redan sovit en tupplur ganska sent den dagen så vi bestämde att vi skulle hålla honom vaken till klockan 21.00, för annars var risken att han sov en tupplur och sen vakna för att härja resten av natten 🙂 Dessutom har det alltid känts som dom tiderna som funkar bäst för honom och resten av familjen är att Lucas går och lägger sig klockan 21.00. Vi bestämde kort och gott att det är Gonatt klockan 21.00 och det är morgon tidigast klockan 06.00.

1 åriga bebisar behöver inte äta på natten och eftersom vi (läs jag) inte vill byta en dålig vana mot en annan så bestämde vi att det blir ingen mat mellan 21.00 – 06.00, bara vatten. Precis innan läggdags (innan tandborstningen får Lucas amma och klockan 6 är det morgon och då går det bra att amma, MEN han får inte somna med bröstet.

Istället för att Jair skulle ta hela natten själv så bestämde vi att dela på natten, precis så som läsaren som mailade mig hade gjort. Jair fick första skiftet mellan 21-03 och jag tog andra 03-10. Jair fick välja skift och jag tror att hans val var bäst för honom. Han blir väldigt grinig när han blir väckt mitt i natten, speciellt kring 3-5 då han förmodligen sover sin djupsömn 🙂 Jag bli inte grinig och vaknar till ganska så snabbt så för oss så är nog den hör kombon mycket bättre än dom andra metoderna vi har testat. Den som inte hade ansvaret för Lucas skulle sova i gästrummet.

Vi bestämde att vi skulle sluta bära runt på honom om han inte blir superduperledsen eller hysterisk. Han blir ju bara tyngre och det blir jobbigare och jobbigare för våra ryggar. Nej, från och med nu får han ligga jämte oss med buff i rumpan, kli i håret och på ryggen men inget mera bärande. Sova i egen får bli ett annat projekt.

Innan sovdags skulle vi ge honom mycket mat. Gröt, amning och om han ville äta nåt mer så skulle vi ge honom det också. Då kunde vi vara säkra på att han inte skulle bli hungrig på natten.

När vi hade bestämt allt fick Jair lägga sig och sova. Han har mycket större sömnbehovet än vad jag har och för att han ska funka bra under natten så är det ett måste att han tar en tupplur 🙂 Det har jag fått lära mig under mina 4,5 år tillsammans med honom 🙂

Jag la fram en T-shirt att ta på mig när de blev min tur så att Lucas inte skulle se mina bröst. Om jag har något urringat på mig så försöker han komma åt mina bröst.

För att vi skulle kunna följa våra framsteg la jag fram en penna och ett papper så vi kunde skriva upp vilka tider han vaknade och somnade. Du kunde vi se om det blev bättre och hur många gånger han vaknade per natt.

One Comment

  • Ayse

    Vi har bytt ut nattamningen till flaska i en månad nu då À sov 20-04 varje dag i 2 mån, men efter4 vaknade hon varje timma nästan fram till 7. Jag ville inte sluta amma vid 4 då jag tänkte att hon kanske var hungrig. Vet inte riktigt om hon sover bättre med flaska men ibland sover hon flera timmar efter 3-4 fram till 7.ibland vaknar hon ändå ofta. a vill inte amma längre varken på dagen eller natten. När hon vaknar pekar hon ut mot vardagsrummet där vi brukar fixa ersättningen på natten. Helt sjukt att dom vänjer sig så snabbt vid något. Under mars var hon magsjuk så då vaknade hon jätteofta även efter magsjukan plus nu är hon superförkyld så därför vaknar hon massor med ggr men somnar om med närhet, flaska 1 gång. . Var det helt klart att hon sov bättre ed ersättningen skulle jag inte ångra att vi började med flaska.men ibland ångrar jag mig då hon vant sig vid det. Jag tror att barn kan vara hungrig på natten ,jag själv är ofta hungrig på natten. Även om jag ätit bra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.