Sluta amma vid 10 månader

Jag har fått massor av frågor om hur jag gjorde för att sluta amma som jag inte har svarat på för att jag slutade inte amma förrän nu. Jag slutade helt odramatiskt för fyra dagar sedan och det känns så skönt. Jag har haft så mycket ångest för amningsslutet eftersom det blev så himla jobbigt med första barnet och jag vill verkligen inte att det ska bli så igen. Första barnet ammade jag till lite över 1 år och jag tror att det var därför det blev så “dramatiskt”. Kanske var det också för att han hade svårt att äta, han hade ju förstorade halsmandlar och näspolyper, men det fick jag inte veta förrän han var 2,5 år. Jag upplevde i alla fall att det fanns ett “fönster” som var lättare att sluta amma vid 9-10 månader så med andra barnet såg jag till att pricka det fönstret istället för att fortsätta amma över ett år. Jag är ingen expert men jag tror att det kan vara något i utvecklingen som gör att dom är lite extra känsliga runt 13-14 månader och att det kanske inte är optimalt att sluta amma just då. Jag vet inte om det blir lättare igen efter det, men för mig har det i alla fall varit lättare att sluta amma vid 9-10 månader (det kändes även som att det hade varit det med första barnet även fast jag inte gjorde det).

När jag slutade amma William så gick det till så att jag bara nattammade under ett par månaders tid, men bara en gång på natten och en gång tidig morgon. Tumregeln jag körde med, var att inte amma oftare än att det har hunnit gå 6 timmar emellan (tips från en vän som är BVC-sköterska). Jag fick mycket hjälp av Victor på nätterna så det blev inte alls jobbigt att dra ner på nattamningen. William kom snabbt till ro med Victor dom flesta nätterna. Min mjölkproduktion gick ner men försvann inte helt så jag kunde fortfarande amma på natten även om det egentligen var mest för mys. På kvällarna har vi gett honom en stor portion med gröt så att han alltid är riktigt mätt när han somnar och till slut, en natt, testade jag att inte ge honom bröstet och då nöjde han sig med nappen och somnade om. Nu har jag börjat ge honom lite vatten när han vaknar eftersom det är varmt här på dagarna, men eftersom han inte ens letar efter bröstet så har det varit väldigt enkelt att sluta amma. Sååå skönt!

Jag är också glad över att jag slipper minnas sista amningstillfället som det sista. Det här med amningen väcker massor av känslor hos mig och jag skulle därför tycka att det var väldigt sorgligt att minnas en sista gång. Det känns skönt att det blev odramatiskt och mer än så vill jag inte tänka på det 🙂 Haha!

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Lisa

  Kan hålla med dig om att det var en period strax innan barnen fyllde ett, då amning var lite mer ointressant 😊 Och att dom sen blev mer snuttiga några månader senare. Dock ammade jag första barnet i nästan tre år och andra i två år 🤗 Ammade dom väldigt lite i slutet och slutade amma helt i samband med att dom fått ett syskon, då har det känns rätt för mig att sluta efter ett tag när dom vant sig vid den nya bebisen 🙂 När dom ville amma sa jag typ “bara smaka”, och ganska snart så fick brösten bara en puss! Så här också haft väldigt odramatiska amningsavslut 🤗 Nu har jag inte tänkt ha fler bebisar, men hoppas såklart amma även nummer tre i minst två år 😊

  Svara
 2. Elin

  Jag har också slutat runt 8-9 månader med alla tre barn och då har det skett naturligt😊 men så klart det vart svårt med Lukas som hade svårt att äta😕

  Svara
 3. KakanH

  Jag har följt mina barn och ettan ammade morgon och kväll tills hon var två år, tvåan han slutade efterfråga bröstet när han var runt 13 månader. Jag kan inte heller minnas den sista gången, men det kändes lite jobbigt att tvåan slutade så tidigt. Han var redo men inte jag. 😉😁😢
  Det har varit så skönt att vara lyhörd för barnen även om det ibland känns som att det aldrig kommer att ta slut, men det har oftast bara känts så korta stunder.

  Svara
  • Anna

   Åh vad härligt! Med första barnet slutade jag aktivt amma på nätterna vid 8-9 mån pga var så trött. Ammade vidare dagtid tills han slutade själv veckan före han fyllde ett. Han kanske hade fortsatt längre om jag aktivt erbjudit bröstet men det gjorde jag inte. Ångrar det lite idag för han var mycket sjuk mellan 1,5-3 år och hade kanske klarat sig bättre med lite antikroppar från bröstmjölken brukar jag tänka…

   Barn nr 2 slutade självmant amma på nätterna vid 7 månader, sedan slutade han amma på dagarna på eget initiativ vid 10 månader. Försökte fortsätta men han ville inte 😥

   Svara
 4. Johanna

  Här fyller min snart tre och svarar att det går dåligt eller är tråkigt om jag frågar hur det går att sluta amma 😂. Jag själv har tyckt det varit okej, men nu räcker det känner jag. Jag har ju varit gravid eller ammat konstant sedan juli 2015…

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här