Slå barn i Brasilien

I Brasilien så är barnaga förbjudet sedan 1 juli 2014, men ändå är det många barn som fortfarande får stryk hemma. Många föräldrar tror att man måste slå sina barn för att dom ska lära sig och därför har Rädda Barnen satsat stort på att utbilda föräldrar, lärare, sjukvårdspersonal m.m. Lagen har funnit i snart 3,5 år, men jag upplever det fortfarande lika vanligt att slå sina barn som det var när vi var här 2014.

I Brasilien finns det 60 miljoner barn och 70% av dessa har fått eller får fortfarande stryk hemma eller i skolan. Förr var det säkert ännu vanligare. Jair och hans syskon blev slagna med skärp på ryggen när dom var små. Detta verkar dock vara ovanligare nuförtiden, men igår hörde jag en granne säga till sin son: ”Gå och lägg dig nu, tvinga mig inte att hämta skärpet!” Bruna har berättat att den pojkens pappa är våldsam och slår väldigt mycket. Mitt hjärta höll på gå i tusen bitar när hon berättade. Jag önskar att jag kunde rädda pojken på något sätt, men det finns inte samma möjligheter att hjälpa här som i Sverige. Det går inte ringa och orosanmäla någon och eftersom jag själv inte har sett något så kan jag inget göra. Polisen skulle inte heller utreda något utan bevis. Jag har själv blivit misshandlad i Brasilien men polisen anklagade mig för att ljuga trots att jag hade bildbevis på mitt trasiga ansikte.

När vi var i Brasilien 2014 så visade nyheterna ett reportage med ett barn som hade dött efter att ha blivit slaget i uppfostringssyfte av sina föräldrar. Så jäkla hemskt! Det är inte konstigt att Latinamerika är världens mest våldsamma kontinent när man lär barnen att slå och bli slagna redan som små 🙁

Det värsta jag har sett var en pappa som la sitt barn i trappan här i favelan och slog barnet allt vad han orkade med en flipflop-sandal över rygg och mage – flera gånger! Jag var i total chock och var just påväg att springa fram när han slutade, men det han gjorde var inget fel för då (2014) var detta fullt lagligt! Jag har inte sett något sådant den här gången, men jag hör dagligen föräldrar som hotar sina barn med att dom ska få stryk. Det gör mig väldigt ledsen och jag är alltid alert på olika ljud – rädd för att höra någon av grannarna slå sina barn 🙁

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. tova

  Så fruktansvärt ont det gör i hjärtat. Har en gammal bok hemma -husmoderns huskurer och goda råd. Var min farmors, där finns ett kapitel om barnuppfostran där det står att man ska slå barnen tills de är gamla nog att förstå vad man säger men sen i första hand försöka prata med dem. Det är skönt att utvecklingen går frammåt. Men man behöver inte åka längre än till danmark för att se mycket våld mot barn, var och hälsade på en kompis som bodde där men åkte hem en vecka i förtid för att jag inte klarade av att se hur barn blev behandlade. Blev ovän med många som tyckte att jag skulle hålla käft och inte lägga mig i hur de uppfostrade sina barn…

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch vad hemskt! Jag visste faktiskt inte att det fanns såna böcker! Fy vad hemskt! Men det är precis det som dom tror här också! Jag förstår dig verkligen. Jag kan inte heller hålla käft. Jag diskuterade vilt med familjen om detta förra gången vi var här.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här