Skitjobbig natt

Det blev en skitjobbig natt igår. Allt blev skit och pannkaka! Isadora somnade vid 23.30 och sov bra, men jag gick och la mig på tok försent. Jag var lite för pigg (säkert druckit för mycket kaffe) och hade ett sånt bra flow så jag satt uppe och fixade massa grejer med bloggen osv. När jag skulle lägga mig kl 2.30 så hörde jag att Lucas rörde sig i sin säng så jag bestämde mig för att jag skulle ta upp honom så han kunde kissa innan jag skulle lägga mig. Men jag kom försent. Hans säng och hans kläder var redan pissevåta, men det hade jag räknat med så det var lugnt. Jag tog upp honom och tog av kläderna och satte honom på toaletten men då kom inget mer kiss. Sen tvättade jag av honom lite snabbt med en varm fuktig handduk och bytte till en torr pyjamas. Sen tog jag med Lucas in till mig. Lucas hade blivit pigg av allt ståhej och ville inte sova, men han låg i alla fall stilla så jag slumrade till lite grann, men då väckte Lucas mig och sa att han hade kissat i sängen igen. Jag är inte säker, men jag tror att han gjorde det med flit för han sa “Lucas kissa sängen. Ingen fara mamma.” Så jag fick gå upp igen, byta kläder på Lucas, lägga en handduk i sängen och sen vaknade Isadora och Lucas kunde såklart inte vara tyst. Han låg och pratade, gjorde swish- och pangljud, fäktade med armarna, sparkade eller vickade på foten eller handen. Något på hans kropp var i rörelse hela tiden så jag kunde verkligen inte sova. Isadora somnade om men Lucas väckte henne gång på gång så tillslut skickade jag in honom till Jair igen.

Totalt så fick jag sova 3 ynka timmar inatt – eller ja, inte i natt – på morgonkvisten mellan kl 5 och kl 8. Jag hoppas verkligen inte att det kommer bli så här varje natt under avvänjningen. Det är helt ok att gå upp och byta kläder osv, men att Lucas inte kan sova och håller mig vaken, det kommer jag inte orka med… Inatt så ska jag prova att kissa honom vid midnatt, hoppas det funkar bättre 🙂

Ett päron till morsa har illustrerat en seriestripp exakt hur det är att sova med en 3-4-åring. Handen upp alla som känner igen sig!

sova-med-3-aring-trott-mamma-paron-till-morsa-del-1 sova-med-3-aring-trott-mamma-paron-till-morsa-del-2 sova-med-3-aring-trott-mamma-paron-till-morsa-del-3 sova-med-3-aring-trott-mamma-paron-till-morsa-del-4

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Mikaela

  Ja den natten lät inte rolig alls. Jag tyckte jag hade en jobbig natt. Min lilla tjej (7,5 månad) vägrade sova själv o ville bara sova på mig pga tand på g (kan det inte bli paus snart i tandsprickning). Aja det hela slutade med en natt på soffan med henne visserligen sovandes i famnen. Dock är inte nackspärren på morgonen så kul. Inser nu att jag inte borde klaga för du har haft det betydligt värre. Hoppas han lär sig snart. Jag kommer ihåg i början när man slutade med nattblöjan att man lyssnade efter tecken på vakenhet hela tiden för att hinna ta sonen till toaletten (han kissade aldrig på natten så kissade han ner sig på morgonen var der ju inte lite blött). Han lärde sig dock fort o jag tror att han kissade i sängen en gång. Håll ut Emma! Kämpa!

  Svara
 2. A

  Han är ju inte så gammal än så ni kanske ska vänta med att avvänja tills Isadora sover hela nätter tänker jag? Ibland får man ta det iegen takt.

  Svara
 3. Gittan

  Vi tog bort blöjan på dottern på natten när blöjan vart torr varje natt i flera veckor. Tog av den direkt när hon vaknade och gick till toan i början. Hon var 2 år och 4 månader då, hade bara vart blöjfri på dagen i ca 2 månader. Men hon va mogen då. Hon har kissat ner sig en gång på natten och då sa hon till men jag va för seg. Kanske bättre att avakta lite som någon skriver? Kanske bättre att börja med att avvänja honom vid att dricka en massa vatten på natten, då kanske det löser sig per automatik. Ganska jobbigt i längden att behöva va uppe att gå på toa varje natt oxå.

  Lycka till ☺️

  Svara
 4. Ida magnusson

  Jag skulle nog också göra som någon ovanstående säger, avvakta med avvänjningen tills blöjan är helt torr på natten och han kan hålla sig många timmar på dagen. Och kanske se till att han kissar och inte dricker precis innan sängdags. Lucas har ju ändå varit med om en stor omställning och fått en fin lillasyster – låt det ta den tid han behöver, tillsist kommer han bli torr när han är redo. Alla barn är olika och ingen är sämre för det?Vår son på 3,5 år har varit torr både dag- och nattetid sedan 2 år och 8 månader. Han visade att det var dags att ta bort nattblöjan när han började gå upp och kissa självmant på natten. Vi har även ställt vår sons potta i hans rum på natten så han kommer åt den snabbt om så behövs, kanske kan ni prova det? Och prata med Lucas runt situationen hur han känner och tänker. Stort lycka till och det är fantastiskt kul att följa din fina familj.?

  Svara
 5. Marie Alvas mamma

  Bilden med ett barn som fäktar i sängen från ett parontillmorsa brukar jag titta på ofta, älskar den bilden. Den är jobbig men så rolig. Den får mig att skratta. Jag känner verkligen igen det du skrev om att någon kroppsdel är i rörelse hela tiden. Alva vaknade tre inatt sedan kunde inte jag sova mer. Alva är inte vaken fast ändå inte stilla, hon fäktar och vänder och vrider och man vet inte vad man ska göra. Lagom till vi skulle gå upp låg hon helt stilla

  Svara
 6. -Jenny-

  Håller med om att ni kanske inte behöver stressa med nattblöjan? Har själv en snart 4-åring som är torr på dagtid sedan länge men där vi fortfarande kör nattblöja. Ett tag var jag inne på att ta bort den då den oftast var torr men då han kissade i den på morgonen pga för lat för att säga till och gå på toa. Dessutom läcker den ofta då. Men nu kissar han i sömnen någon natt ibland så jag tänker att vi väntar. Det blir när det blir. Hellre nattblöja lite längre än vakna nätter i onödan för att han inte är redo.

  Svara
 7. C

  Jag skulle definitivt vänta av egen erfarenhet med stora. Hon var blöjfri dagtid från 2 år 7 mån, men det var först vid 3 år 9 mån vi kunde ta bort nattblöjan. Vi fick tipset att göra det när blöjan var torr 7 dagar i rad. Lille slutade med blöja dagtid vid 2 år och redan vid 2 år 4 mån kunde vi ta bort nattblöjan. Det är tydligen ett hormon i njurarna som reglerar detta med torr på natten så jag skulle inte stressa med att försöka träna det. Hoppas ni hittar en lösning som passar er!

  Svara
 8. A

  Vi slutade med blöjan när blöjan var torr i en månad ungefär. Sedan dess har hon kissat på sig nattetid 2-3 ggr.

  Svara
 9. Nina B

  Hade väntat lite och tagit bort den när när den varit torr ett tag.
  Sonen var konstigt nog torr på natten innan han var helt torr på dagen. När han hade haft 7 torra nattblöjor eller något testade vi att ta bort den, i början tog vi upp och kissade honom när vi gick och la oss. Det kan dock hända någon olycka då och då (drygt 3,5 år och varit utan i ca 1,5 år)

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här