Okategoriserade

Sitter och surar

Just nu sitter jag på stranden och surar. Jag vet inte riktigt varför jag känner mig så här sur, kanske är det mens på G, jag har inte fått min första mens sen förlossningen än. Jag kanske överreagerar med min surhet, men det känns som jag verkligen behöver prata av mig. Helst av allt skulle jag vilja ringa min mamma, men det är jobbigt när jag inte kan prata med henne helt själv.

Det är flera saker jag är sur över, men en grej som stör mig så otroligt mycket. Det är en i familjen som utnyttjar oss väldigt mycket. Det är ingen som är Jairs släkt av blod, men en som vi har umgåtts med nästan varje dag. Just den här personen har det ganska bra ställt, lever på ungefär lila mycket pengar som vi gör nu när det bara är jag som tar ut mammapenningen och jag tar bara ut cirka en tredjedel av min vanliga lön. Den här personen bjuder aldrig igen. I Brasilien är det vanligt att när mamma köper öl så köper man inte bara till sig själv, man köper till alla och så köper nästa person till alla osv. Den här personen bjuder igen nån gång ibland, men för det mesta håller h*n hårt i pengarna. När vi är ute på saker med den här personen så vill personen gärna åka taxi, men när det är dags att betala så hoppar personen ur bilen. Häromdagen när vi sa att hemvägen får h*n betala så fick vi GÅ hem!! Inte ens bussen kunde h*n tänka sig betala så vi tog bussen själva efter att ha gått i 30 min i värmen. Vi har bjudit alla på mat, grillkvällar många många gånger här och den enda gången som den här personen och dess partner bjöd på mat så kom dom sen till oss och sa att vi skulle betala!?!?! När vi kom hit hade vi med oss massor av presenter till alla och vi har även hjälpt den här personens partner med studiematerial. Vi har varit minst sagt generösa. Nu har vi spenderat hälften av alla pengarna vi sparade för att vara här och har inte mycket kvar att resa för så jag känner mig väldigt besviken på den här personen. Inte minst för att jag vet att den personen har pengar!

Jag är absolut inte snål när det gäller familjen, men jag gillar inte när jag märker att jag blir utnyttjad. Det känns inte alls kul! Och nu har det gått så långt att jag inte vill umgås med dom för jag blir så bitter varje gång jag ser hur vi blir utnyttjade. Jag hatar att vara bitter och jag hatar att pengar gör så här med människor. Och med det här inlägget så hoppas jag att ni underbara läsare ska säga något klokt som får mig att må bättre.

7 Comments

 • À

  Det värsta jag vet är människor som tar mer energi än vad dom ger. Gillar inte snåla människor. Jag hade en vän tidigare som ALDRIG bjöd. När jag är ute med mina vänNer bjuder vi ofta varannan gång. Det blir bara så då. Vi är uppvuxna med detta, att ge o ta, bjuda vänner osv. Men vissa vänner bjuder aldri då blir jag arg inom mig o säger sen att jag betalar endast för mig till ex servitrisen. Jag tycker ni ska säga till den här personen. Han är nog väl medveten om vad han gör. Om han inte vill åka taxi för att han ska betala så åk ni själva så kan han ta bussen. Det kan vara jobbigt att säga till men det borde vara mer pinsamt o jobbigare för honom eller henne. Tycker verkligen ni ska säga till o sen visa att ni inte tolerar att bli utnyttjade.

 • Maria

  Fy vad trist! Jag blir oxå uppretad på det du beskriver och så blir jag irriterad för att jag lägger min energi på personer som inte förtjänar det! Stå på dig/ er! Inte ok att bli utnyttjad./Maria

 • Li

  Klart jag förstår att detta är jobbigt, ingen vill bråka om pengar och känna sig utbyttjad! Personen kanske tror ni har JÄTTEMYCKET pengar och tycker därför att ni ska dela med er. Men så ska det ju inte vara. Fortsätt stå på dig!

 • Jennie

  De bästa du kan göra är enligt mig att ta ett snack med personen, berätta bara sanningen om hur du känner. H*n borde ju förstå att du känner dig besviken när du förklarar precis som du skriver i inlägget, att det alltid är ni som betalar osv. Ärlighet varar längst och kan andra människor inte ta dina känslor så är de inte värt att vara vänner.
  Lycka till=)

 • Anonym

  Hej, det låter som en skitstövel och man får vara sur, MEN jag tror också att personen säkert tror att ni simmar i pengar. Tror det är bra att säga ifrån att ”vi har faktiskt inte mer pengar och förklara er livssituation”. Sen kan personen slå dövörat till men om man tillräckligt många gånger säger så har man i allfall förklarat sig. Kan inte Jair försäka säga/förklara bättre åt denne?

  Jag har levt 4 år i olika afrikanska länder och har ofta varit i den livs situationen, när jag verkligen inte haft mer pengar, men man är från europa vilket ju automatiskt betyder att man är rik och har oändliga resurser.. Men faktiskt så har mina förklaringar gått hem hos dem jag umgåtts mycket med. Nån idot hade sagt vad jag hade för lön, och det låter ju massor men när man sedan förklarar var hyra, elekticitet, vatten, försäkring, telefon, internet osv kostar + mat kostnader i norden och när personen själv kunnat dra slutsatsen att åhå, det blev inte mycket kvar… så jaaa, just det. Det betyder inte att man inte gärna bjuder men som du sa, att bli utnjyttjad är inte kul och man ska inte heller.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.