Okategoriserade

Sambo med barn – vad händer när nån avlider?

Usch sånt här vill jag inte ens tänka på… Men man måste ju! Iaf om man vill vara säker på att ens sambo och ens barn har det bra om man skulle gå bort. Vi pratade om detta igår på vår mammafika. Och sen dess har jag inte kunnat släppa det! Jag har suttit uppe och läst och gråtit över detta i natt och sen när jag vaknade imorse grät jag en skvätt till och ringde min mamma.

Enligt arvslagen är det nämligen så här att sambopar inte ärver varandra. Så skulle jag gå bort så skulle Lucas få allting. Det skulle alltså inte bli så lätt för honom att ta hand om Lucas eftersom han inte har nåt fast jobb och inte får så mycket i föräldrapenning etc. Dom skulle antagligen tvingas flytta och det skulle jag absolut inte vilja!

För att reglera detta något så kan man skapa ett testamente och då får sambon hälften av den avlidnes tillgångar och barnet hälften. Man kan aldrig justera så att barnet får ärva först när båda föräldrarna har avlidit, så är det bara om man är gifta. Det är alltså bara gifta som sitter i orubbat bo. Och barn under 18 år kan inte vänta på sitt arv tills båda föräldrarna har avlidit för då träder en god man in i barnets ställe och driver barnets rätt. I vårt fall skulle det vara bäst om Jair fick ärva mig så att han får bästa möjliga förutsättningar för honom och Lucas. Vi är förlovade och vill gärna gifta oss, men vi hade tänkt vänta tills nästa år, men nu börjar jag tveka.

Hur tänker ni kring detta? Jag skulle gärna vilja ha råd så jag skulle bli jätteglad om jag kunde få höra hur andra i samma sits har löst det!

12 Comments

 • Frida

  Hej Emma 🙂 Första gången jag kommenterar här! Du driver en fantastisk blogg och det är kul att få följa din vardag 🙂 Jag fick barn i januari i år och förra året när jag blev gravid funderade jag på precis samma sak! Vi tyckte att det var bökigt att skriva testament och valde därför i stället att gifta oss borgerligt. Vi gifte oss i oktober i fjol och hade en enkel cermoni. Vi är nöjda med vårt val 🙂 Bra att du funderar på dessa saker och lycka till med vad du nu än väljer 🙂

 • emilie

  Precis som Frida skriv, gift er borgligt! Sen kan man ju alltid gifta sig i kyrkan eller vad man vill senare tex när man har bättre läge etc.!

 • Cissi

  Vi har haft testamente innan vi är gifta. Och fått hjälp av familjerätten + alla jurister i familjen att få allt rätt, samma sak nu när vi gifte oss… Marcus har ju dessutom en son sen tidigare, vilket komplicerar allt ytterligare, då han har rätt till sin arvslott oavsett och jag därmed inte helt ”sitter säkert” i huset ens som gift!

  Tycker att ni antingen ska ta kontakta familjejurist eller gifta er, lite beroende på hur ni ser på det där med giftermål och bröllop, vi överraskade alla med att gifta oss under dopet och kan säga att det blev jättelyckat!

 • Jenny

  Vi gifte oss! Vi var inne på att skriva testamente, men insåg att efter 15 år ihop och 3 barn var det liksom givet. Självklart måste man tänka på ifall att något händer, även om man naturligtvis inte vill det. Det underlättar för alla parter om det finns skrivet hur ni vill ha det OM det tragiska skulle hända. Tack för en bra blogg! Alltid kul att läsa om någon som bor relativt nära 🙂

 • Hannah

  Gift er nu och planera för bröllop med fest nästa år! Ni kan ju ändå läsa löften och ha en vigselcermoni då också. Även om ni gifter er borgerligt nu så kan jag lova att du kommer känna dig speciell så fort du kan kalla dig fru. Det är häftigt 🙂

 • Emelie

  Just därför gifte vi oss också lite tidigare än tänkt, blev så nojjig så fort vår lilla tjej kom till världen!

  Jag kämpar också med lite gravidkilon förresten, såg att du efterlyste en blogg. Har inte så många att gå ner men de verkar vara envisa! Födde min andra dotter för en månad sen och räknade med att tappa alla på direkten som med första dottern, men icke. Nu har jag kommit igång lite smått med träning (behövde inte sy efter fl och hade ingen foglossning, därav att jag kunde komma igång snabbt).
  Peppas av dig och dina träningsinlägg och tycker att du har en härlig blogg 🙂

  //Emelie

 • Sandra

  Jag har samma tankar som dig! Vi är förlovade, har hus ihop och en liten dotter på 2 månader. Jag har försökt övertala sambon till att överraska alla med bröllop på dotterns dop som vi tänkt ha i höst men han vill vänta och jag börjar lessna på att tjata så nu har jag bestämt att det ska bokas tid med en familjejurist för att skriva testamente – känns oansvarigt att inte göra något av det när man vet konsekvenserna av vad som skulle ske om värsta tänkbara inträffade…

 • Pilla

  Vi gifte oss för att få totalt skydd. Kanske låter lite oromantiskt, men då är våran lilla familj skyddad. Vi har planerat att någon gång i framtiden fixa en fest, förnya löften eller något. men nu när vi är i en familjebildande period i våra liv så får festen vänta.

 • Linnea

  Usch, jag gar ocksa runt och funderar pa sant, fast jag ar gift sa de verkar vara lattare. Men min man kommer fran USA, sa jag var tvungen att fraga honom vad han skulle gora om jag dog. Nej fy hatar att ha dessa tankar, men det verkar visst inte vara helt ovanligt bland nyblivna mammor 🙂 Tack Emma for att du skrev det, for jag trodde jag var den enda!

 • sara

  Gud så skönt att du tog upp detta, vi väntar våran lilla kille om 4 veckor och har oxå pratat om att gifta oss för att ”skydda” oss ifall något händer… tog även upp att skriva faderskaps pappret nu innan förlossningen..men vet inte om det är så stor skillnad på att skriva efter?! ja mycke tankar snurrar ju nu när man ska bli tre i familjen!!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.