Så här pratar du med dina barn om fula gubbar

Jag fick precis ett meddelande från min mamma där hon undrade om jag hade pratat med Lucas om att inte ta emot godisar från främlingar. Jag fick genast en klump i magen… Nu har det tydligen hänt i Göteborg igen, en yngre man har försökt locka barn utanför Näsetskolan…Fy, vad den här världen är hemsk… förutom krig, terrorister, cancer och andra hemska sjukdomar så finns det också PEDOFILER! Sjuka människor som är speciellt ute efter våra barn och som på olika sätt kommer plåga barnen om dom får tag på dom. Jag mår illa, vill kräkas och gråta bara jag tänker på det. Varför är världen så sjuk? Inte ens barnen får vara ifred…

När jag var 5-6 år brukade min mamma och pappa säga “akta dig för fula gubbar och tanter som vill ge dig glass eller godis”. Jag minns hur mamma och pappa förklarade vad vi skulle göra om en gubbe/tant ville bjuda oss på något och jag minns hur jag hade idéer om att jag skulle ta glassen snabbt och springa därifrån, men då förklarade mamma och pappa att gubben/tanten kunde vara farlig. Har ni pratat med era barn om fula gubbar och tanter än? Om inte, läs gärna tipsen här nedanför.

Tips på hur du pratar med dina barn om fula gubbar

– En ful gubbe behöver inte vara “ful” eller “gubbe” så det kan vara dumt att uttrycka sig så eftersom det kan bli svårt för barnen att förstå att den “fula gubben” även kan vara en ung, trevlig, snygg, kille, tjej, tant etc.

– Förklara för barnet att det aldrig nånsin ska följa med någon vuxen som dom inte känner, även om dom lockar med glass, godis, en söt vovve eller säger att mamma/pappa sitter i bilen eller ligger på sjukhus.

– Undvik namnmössa/keps till ditt barn. Om den fula gubben kan namnet på ditt barn så kan barnet lätt tro att personen är bekant eftersom han kan barnets namn.

– Undvik att gå in på detaljer när du förklarar för barnet. Det räcker med att säga att det finns vuxna som är dumma mot barn.

– Runt 3-4 års ålder är en bra ålder att börja prata med sitt barn om fula gubbar.

– Lär barnet att berätta för någon vuxen om en okänd har försökt komma i kontakt eller försökt locka barnet med något.

Jag är väldigt tacksam för att jag aldrig var med om någon incident med fula gubbar eller tanter, men jag känner dom som råkat ut för fula gubbar. En av mina vänner blev lockad med sockerbitar hem till en tant och där var det en gubbe som tog av sig naken framför henne. Detta paret blev senare tagna av polisen. En annan liknande incident var på högstadiet där en blottare sprang runt och visade upp sig i skogen men gympaläraren trodde inte på oss. Vissa av tjejerna i klassen grät för att dom var så rädda men läraren tvingade oss att fortsätta springa i skogen utan att kontrollera om blottaren var kvar.

Har ni pratat med era barn om fula gubbar och tanter ännu?

Fotograf: www.wanderings.se

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Kristin

  Så jäkla hemskt! Så sjuka människor 😨 Det va en incident förra veckan i en skola hör i närheten, en man som försökte locka med sig en flicka genom att säga att hennes mamma låg på sjukhus. Men han lyckades inte som tur va!

  Vi har pratat några gånger med vår 5 åring men ska absolut fortsätta ta upp ämnet. Tack för tipsen!

  Svara
 2. Karin

  Alexandra är lite för liten för att prata om sånt här än. Men jag är jätteglad för dina tips. Det där med barnets namn på kläder, väskor osv har jag redan tänkt på. Alexandra har fått en kudde med sitt namn på, annars har jag totalvägrat det redan sen start.
  Att behöva prata om sånt här gör mig så arg & frustrerad. Fy sjutton för människor som utsätter barn för otäckheter.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Varsågod 🙂 Lucas har världens finaste namnmössa som jag älskar. Vi använde den ändå, men bara när Lucas är med mig. Jag släpper honom aldrig ur sikte. Jag får ångest bara av tanken att han eller Isadora skulle försvinna 🙁

   Svara
 3. Nina

  Jag har pratat med barnen att om någon de inte känner tex tar dem i armen så får de bitas, de får skrika och säga stopp. Det låter som en konstig sak att säga men det kom på tal när vi läste saga om en nalle som bet en fågel.
  Vi försöker lära dem att man inte får kittlas med nån som inte vill osv och att säga stopp min kropp.
  Elaka vuxna (pedofiler) har vi inte pratat om än men vi har sagt att man alltid får berätta hemlisar som gör en ledsen

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åhh ja jag vet vilken bok du menar! Bra tips! Jag har aldrig tänkt på att det säkert är det som boken vill lära ut. Jag ska förklara detta för mina barn också! Jättebra tips! Du är väldigt klok Nina 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här