När föds flest barn?

Har ni också märkt att det är väldigt många runda magar ute på gatorna nu? Jag tycker det känns som att det är höggravida mammor överallt! Först tänkte jag att det måste finnas en logisk förklaring, typ att gravidmagar inte syns lika mycket i vinterjackor eller nåt sånt. Ja, för om det inte var svaret så måste det vara min bebislängtan som gått över styr! Men sen kom jag på att jag inte alls är knäpp! Det är ju högsäsong med barnafödandet i Sverige nu! I april- augusti är det högsäsong på förlossningsavdelningen och allra flest barn föds det i juli, enligt Statistiska Centralbyrån.

Förr 150 år sen var det däremot september som var högsäsong bland gifta makar. Enligt Statistisk Tidskrift från 1869 så kan orsaken till detta vara att många gifte sig sent på året och det kanske var väldigt trevliga julfirandet som ledde till ett och annat. När man tittade på statistiken för barn födda utomäktenskapligt så hittade man däremot en intressant skillnad. Dom månaderna som det föddes mest barn utanför äktenskapet var nämligen februari-april. Här ska vårkänslorna och framför allt midsommar haft en stor roll för bebistillverkningen eftersom februari-april barn är dom som blir till i magen i maj-juli… 😉

Nu för tiden blir flest gravida i juli-december. Det finns inga riktiga svar på varför det har blivit så men det finns teorier om att blivande föräldrar planerar mera. Många planerar att föda barn lagom till semestern och andra önskar att få barn tidigt på året för att det kan vara en fördel när barnen börjar skolan. Jag skulle gärna vilja prova att vara gravid på sommarn, men hoppas kanske inte på att föda barn just i juli eftersom det är den värsta månaden på förlossningsavdelningen…

Vilken månad är era barn födda? Planerade ni era graviditeter eller blev det när det blev?

Fotograf: www.wanderings.se

Relaterade Inlägg

47 Kommentarer

 1. Johanna

  I född april 16 var planerad (men vi trodde den månaden var körd så vi trodde vi som bäst skulle få en majbebis).

  Bebis väntas i juli. Inte planerad (“det får komma om det kommer”). Planen var att aktivt sätta igång nu i juli.

  Första barnet vore nog perfekt att få på senhösten och bara kunna mysa inne. Annars är ju april helt perfekt på alla sätt haha 🙂

  Juli känns inte som en drömmånad för mig. Svettigt. Är ensam med I en månad på min semester osv (väljer inte semester själv).

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vi trodde EXAKT samma! Jag kände när jag blev gravid dom första två gångerna men jag kände inget när jag blev gravid med Isadoras så jag sa till Jair “det blev inget”, men det blev det! Usch, ja jag förstår att det kan var lite kämpigt att vara hemma själv när man är höggravid. Hoppas det går bra ändå och att någon kan hjälpa dig i värsta fall 🙂 Kram!

   Svara
 2. Lin

  Första kom i november och andra ska komma nu i juni. Med första barnet var det bara vi och en annan familj på förlossningen och bb en majoritet av tiden. Lär väl inte bli så nu!

  Jag har aldrig känt att jag kunnat “planera” när mina barn ska födas. Har fått vara tacksam för att de kommer punkt. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Woow så lyxigt! Då behövde ni verkligen inte trängas haha! Nej juni lär det vara några fler familjer där 🙂 Hehe jag förstår dig även om jag är en hopplös planerare så även om jag inte kan planerar jag om det så ska planeras till alla månader på hela året haha!

   Svara
 3. Jenny

  B är född i april men i v.33+2. Blev inte riktigt som vi tänkt oss med övet en månad på neon samt en rekordsnabb förlossning med akut kejsarsnitt. Han var väldigt planerad då vi försökt i många år. Han är ett litet mirakelbarn. Håller med dig om att det är otroligt många magar just nu och jag fick honom nyligen. Känns som varenda en blir gravida nu eller gifter sig. Det är iaf det enda mitt flöde handlar om på sociala medier.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Eller hur!! Tänker du på ditt flöde på Instagram så har ju Instagram också en tendens att visa det du gillar. Om jag trycker på “utforska” så är det nästan bara gravidmagar där bara för att jag alltid gillar gravidbilder 🙂

   Vad skönt att allt gick bra då även om det såklart måste varit kämpigt för er och för honom att han kom så tidigt! Mirakelkillen 🙂

   Svara
 4. Louise

  Lilla L är född i mars 2016 och lillasyster E var beräknad till januari i år men valde att komma till världen tre veckor tidigare och blev en liten decemberflicka.

  Svara
 5. Caroline

  Första är född i November, inte planerad alls.
  Andra barnet är född i Mars och mycket riktigt tillverkad på midsommar 😉
  Tredje och fjärde barnet är född i Juli.
  Andra barnet sa vi att ”händer det, så händer det” vi trodde väl inte det skulle hända så snabbt bara. Tredje tog det någon månad inann han blev till, men samma där, vi satt inte riktigt och planerade när han skulle födas, jag ville bara ha tätt mellan barnen. Efter tredje skulle vi inte ha fler barn, så fjärde är våran lilla hoppsan, men en fin sådan! <3

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hehe! Midsommar bebis här också 🙂 Gud så kuL! Jag hade velat ha en liten hoppsan också, men jag är ju ett hopplöst kontrollfreak så tror inte det nånsin kommer bli så… haha!

   Svara
 6. -Jenny-

  Båda födda i januari. Det var mysigt med första att bara skrota runt hemma i bebisbubblan först och sedan komma ut i våren och njuta. Med andra var januari inte bra med tanke på rs och andra virus. Hu. Men det går ju inre att planera…

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Håller med exakt! En vinterbebis går finfint när det är första, men om man vill ha stora på dagis under rs-virusperioder med en nyfödd hemma så är risken så stor (känns det som). Ett år födde flera av mina vänner sitt andra barn i december eller januari, alla mina vänners nyfödda fick rs-virus, så hemskt! Allt gick bra, men oron när lilla bebisen kämpade med andningen, usch!

   Svara
 7. Sandra Södergren

  Båda mina rjejer är födda i maj. 🙂

  Första är planerad och vi slutade skydda oss under sommaren. Blev gravida i slutet på sommaren med bf 29 maj. Dottern föddes 20 maj.

  Andra var inte alls planerad. Jag körde med Natural Cycles för att förhindra graviditet men trots nogrannhet blev det ett pluss på stickan i oktober 2016. Bf blev 17 juni men lilla Freja hade bråttom och föddes den 31 maj förra året.

  Maj har för oss varit en bra månad att få barn. Vi har kunnat vara långlediga tillsammans två somrar i rad. Vi har landställe i Stockholms skärgård och har spenderat mycket tid där. Amma utomhus första månaderna har inte varit några problem. Jag har hunnit läka lagom till att vattnet blivit ”badbart”. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad spännande att läsa! Vad synd på det där med NC men såklart roligt i slutändan att ni fick en liten Freja. Innan jag träffade Jair hade jag bestämt att min dotter skulle heta Freja, men det passade inte så bra med brasilianska namn så därför kom vi på nya namn. Freja är i alla fall fortfarande lika fint tycker jag 🙂 Åhh ja maj låter som en perfekt månad 🙂 *drömmer mig bort nu*

   Svara
 8. A

  Planerad efter några missfall. Vi trodde även missfall denna gång då jag blödde rejält med klumpar. En vecka senare på undersökning hos läkaren ser vi och hör ett tickande hjärta. Missfall var det men tvillingen?. Juli 2018 blir han 1 år ❤️

  Svara
 9. Alexandra

  Planerade 1a att komma i januari och så blev de nästan början på feb. Andra ville vi också ha tidigt på året så hon kom i början på mars. 3e försökte vi ett tag ca 6 mån så hon kom i nov , mellan barnet blev till på midsommar ??

  Svara
 10. Cassandra

  Intressant det där! Jag tycker överlag att det varje år känns som det föds mest barn i september. Så även i mitt kompisgäng där flest av barnen fyller på hösten september -oktober. Min August är ju född i april. Verkligen perfekt månad både att föda i och vara höggravid under. Vi planerade att vi helst ville ha ett vårbarn. Nu planerar vi nr 2 och känner att vi gärna får ett vårbarn igen februari till juni vore optimalt. Få slipper man vara höggravid på sommaren, barnet slipper fylla år sist och så är bebisen lite större till sommaren. 🙂 Sommaren känner jag att jag absolut inte vill föda på r/t varmt och förlossningskrisen…. Hellre hösten då.

  Svara
 11. Anna

  Intressant ämne. ? ser även jag många gravida, men vet en som ska ha i Augusti, två som ska ha i september, och en i november så tycker att hösten verkar vara lite babyboom också. ?

  Dottern föddes i mars 2016 och tycker att det var en bra månad att få barn, för då hann hon bli lite större innan den värsta sommarvärmen kom och man är mer ute och far.

  Vi väntar nummer två i oktober och tycker att det känns bra att få barn då. Visserligen är man gravid över sommaren men inte höggravid i värsta sommarvärmen åtminstone. Tycker även att det verkar vara bra att få barn på hösten då man är mer inne och inte lika mycket krav på att man borde vara ute och fixa.

  Ettan var inte planerad utan råkade bara bli mars eftersom vi tog det som det kom efter missfallet. Tvåan var heller inte planerad på så sätt mer än att jag ville ha minst 2,5 år emellan barnen och sen råkade det gå fort denna gång.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker också att mars är en fantastisk bra månad för barn att födas på 🙂 Åh vad mysigt! Håller helt med, du kommer vara så fin med din babybula i sommar, lagom stor och inte så där svullen som man kan bli på slutet. Kram!

   Svara
 12. Gittan

  Vi har en dotter född i april -13 där planerade vi inte mkt mer än att vi verkligen ville ha ett barn efter ett missfall som egentligen va en hoppsan. Sonen är född i juli-15. Där hade vi bara bestämt att vi skulle börja försöka när jag började jobba igen efter föräldraledigheten. Så vi har inte planerat våra barn efter vilken månad vi vill ha, bara varit tacksamma att det har blivit barn.

  Svara
 13. Jennifer

  Vårat barn blev till i mitten på januari och föddes i mitten på oktober 🙂 Hon var oplanerad då vi använde preventivmedel och inte hade några tankar på att skaffa barn riktigt än. Men hon ville verkligen komma till oss och tur var väl det för vi har världens bästa lilla 1,5-åring här hemma! Jag skulle verkligen inte vilja vara gravid på sommaren alls om jag fick välja då jag blir så extreeeeemt värmekänslig som gravid, minsta lilla värme gjorde mig typ sjuk. Så det optimala för mig skulle väl vara att bli gravid sensommar och få barn sen vår!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja usch! Jag fick alltid panik av värmen på bussen, men då hade jag ju vinterjacka och det var kvavt och jobbigt, men det kanske blir samma sak att vara gravid på sommarn. Vi får se om jag blir högpreggo på sommarn så får jag kanske äta upp allt jag sagt om att jag vill vara gravid på sommarn haha!

   Svara
 14. Sofie - gravid med tvillingar

  Spännande det där 🙂

  Vår 1:a är född i mars. Min sambo är helt bestämd att det var planerat då han ville ha ett barn tidigt på året. Jag däremot tror att det var en slump att det blev då 🙂 (vi hade ju haft oskyddat sex tidigare liksom).

  Tvillingarna i magen blev till andra månaden efter vi sagt att vi ville ha syskon. Vi var dock medvetna om att de skulle komma mitt i sommaren, men jag som är född i juni försäkrade min sambo om att det är okej 🙂 då får man ju jordgubbstårta på sin födelsedag 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha 🙂 Han kanske hade planerat att du skulle bli preggo den där gången men inte du 🙂 Jair hotade många gånger att han skulle ta mina p-piller och spola ner i toaletten. Han hade planer på bebis långt innan jag hade det 🙂

   Haha eller hur! Jag är född i juli och har alltid tyckt att det är en perfekt födelsedag (bättre än mina syskons) för att man kan sitta ute, det är sommar och man får jordgubbstårta såklart 🙂

   Svara
 15. Sabina

  Mina tjejer fyller år 28:e och 29:e juni. Nummer 1 var planerad så att vi börjar efter sommaren och blev gravida direkt 🙂 nr 2 var planerad som så att vi ville ha mer än 2.5 år emellan och inget dec barn så började försöka i april/maj gör att komma över årsskiftet då vi trodde även detta skulle gå fort! Men tog 5/6 månader och blev beräknade med 3 dagars mellan rum.

  Någon som är intressant i min familj är att min syster och jag fyller år med 3 dagars mellanrum och våra bröder med en vecka och mina barn dagarna efter varann? Vad tror ni om att man har vissa mer fertila månader?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag har också varit inne på dom tankarna! Jag har blivit gravid när det varit sommar, alla tre gångerna… 🙂 Två gånger gick det på första försöket men den gången som vi började i april så blev det inget pluss förrän i augusti i alla fall ☺️

   Svara
 16. Elsa Andersson

  Kul att läsa alla kommentarer ?
  Vi gifte oss 1sep, sen tog det några månader innan kroppen fattade vad den skulle göra tror jag. Första barnet föddes i November 2013. Perfekt månad! Lagom gravid på sommaren och så får man en söt liten tomtenisse att visa upp runt jul. Andra bestämde vi oss för när sonen var 1,5 sen gick det snabbt så hon är född i februari 2016. Jag har märkt att jag vill planera och ha kontroll, men dom här små mirakel bestämmer sig nog själva egentligen ??
  Ha en fin dag!!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åhh vad gulligt med en liten tomtenisse 🙂 Haha ja jag gillar också att planera. Det känns åtminstone bra att tro att jag har kontroll även om jag i slutändan inte har det haha! Kram!

   Svara
 17. Fia

  1 barnet bf 17 mars, oplanerat.
  2 barnen bf 23 mars.
  3 barnet bf 24 maj.

  Jag har pcos så alla barnen var efterlängtade men tog lång tid med hormon behandlingar så tycker det är lite fräckt att de fick bf så pass nära. Jag trivs som bäst när jag slipper frysa så kände är jag mest fertil när det är varmt?

  Svara
 18. M

  Första barnet föddes i januari (1 månad för tidigt) och andra barnet föddes i april som beräknat. Vi har planerat båda graviditeterna. Jag ville få barn på våren och slippa gå höggravid under sommarmånaderna.

  Svara
   • M

    Ja det verkar som det. Kan väl dock tillägga att båda barnen blev till på första försöket så hade vi inte lyckats hade man ju ändå försökt tills man fick det där plusset. Oavsett vilken månad det skulle bli. Men önska får man och jag älskar våren och känner att man har mer energi och så, så passade det mig perfekt.

   • Emma - På Smällen!

    Instämmer med dig! Jag har väntat med att starta bebisverkstan för att jag vill ha barn på våren men jag vet i fasiken om jag skulle vilja avbryta den för att inte få på hösten… njaaaa… 😛 I slutändan så är det ju en bebis man vill ha och då spelar månaden ingen roll!

 19. S

  Båda barnen planerade och vi önskade vårbarn (A född 11 maj och E 22 april). Min enda önskan var att inte vara höggravid under sommaren. Med andra barnet var tanken att inte oroa sig för virus, att kunna leka ute och amma/mata. Men fördelar med vårbarn vi har sett är att man får sommaren ”naturligt” ihop, ledig tid tillsammans och att allt känns lättare när det är ljusare ute 😉

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hehe! Jag som älskar gravidmagar drömmer om att vara en av alla gravida på stranden. Och så vill jag ha fin långklänning med gravidmagen 🙂 Annars håller jag med om alla fördelar med vårbarn 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här