Så här firar man jul i Brasilien

Det här är min andra jul i Brasilien, men detta blir min första upplevelse av julfirandet här. Min första jul i Brasilien spenderade jag på en flygplats. Jag satt där och väntade på att mina facebook-vänner (som jag aldrig träffat IRL) skulle komma och möta upp mig på flygplatsen i Salvador så att vi kunde påbörja vår backpackingresa längs Brasiliens kust. Den julafton följdes inga traditioner överhuvudtaget – det kändes som om det aldrig blev julafton det året… Men i år ska vi fira julafton på brasilianskt vis!

Att fira jul är egentligen inte en brasiliansk tradition så det skiljer sig lite ifrån familj till familj. Vi kommer till exempel inte dela ut julklappar i vår familj så jag och Jair har bara köpt varsin present till barnen, men jag funderar på att gå till shoppingen och köpa nåt mer till dom. Vi får se 🙂

Det finns en del familjer som firar jul med jultomte, men det är ganska ovanligt här. Julafton firar man vid midnatt så på julafton är barnen vakna extra länge. En del som firar delar ut julklappar till varandra vid tolvslaget medan andra bara kramar om varandra och önskar varandra en god jul. Det finns även en lek som kallas ”hemliga vännen” där alla har i uppgift att i hemlighet köpa en julklapp till en i sällskapet. På kvällen så leker man sedan en lek där alla ska gissa vem presenten är till med hjälp av ledtrådar som fås från den som har köpt. När vi firade en födelsedag i Portugal så lekte dom den leken, det var faktiskt riktigt roligt och en kul grej om man vill ha julklappar på julafton men inte har råd att köpa till alla.

På julen i Brasilien så är maten viktig. Traditionen är att äta kalkon med olika tillbehör som jag inte riktigt har koll på än, men jag lovar att skriva om det efter jul 🙂 Jairs mamma har redan köpt en jättekalkon som ligger och tinas i köket 🙂 Till efterrätt är traditionen att köpa en kaka som innehåller fruktbitar. Den kakan äter man även i Europa har jag sett. Jairs mamma har fått två kakor i present från vänner 🙂

Fler bilder på vår jul kommer på juldagen för det är först vid midnatt på julafton som jul firas här 🙂

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här