Okategoriserade

Så farligt är COVID-19 för gravida

Nu kommer snart dom första resultaten från COPE-studien om COVID-19 och graviditet, för er som är nyfikna så kommer ni kunna ta del av studien HÄR inom kort. Så håll utkik! Det ligger en annan föreläsning ute redan nu som handlar om amning om man är intresserad av det. Det är doktorand och barnmorska Paola Oras som kommer prata om ammande barn och deras naturliga amningsmönster. Det låter väldigt intressant tycker jag!

För att återkomma till graviditet och COVID-19 så missade jag tyvärr den första föreläsningen men har fått ta del av presentationen.

Ni hittar presentationen HÄR!

Jag tycker att det är skrämmande att man kommit fram till att gravida har en ökad risk överhuvudtaget, även om det ”bara” är en ”något ökad risk”. Jag tycker det är hemskt att vi som var gravida under pandemins utbrott fick agera försökskaniner och då tänker jag inte på mig själv utan främst gravida inom sjukvården som blivit utsatta för smitta. Eller gravida inom andra yrken där man tvingas ha kontakt med andra människor, som skulle kunna bära på smittan, dagligen. Dessutom utsätter man ju ofödda barn för en onödig risk om det föds för tidigt pga COVID-19. Däremot tycker jag det känns tryggt att nyfödda barn sällan drabbas av smittan eller blir allvarligt sjuka.

Jag vet inte hur det är med dom som är gravida och jobbar inom vården nu? Eller dom som är gravida och jobbar i t.ex. mataffären där man ständigt träffar folk. Får dom möjlighet att bli omplacerade eller stanna hemma under graviditeten pga pandemin? Hur är det med dom sista fyra veckorna innan förlossningen då Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida att stanna hemma och isolera sig? Blir man tvungen att ta ut föräldraledighet då?

2 Comments

 • Lisa

  Jag tycker inte precis att det är extra skrämmande att gravida har en ökad risk att bli mer sjuka i covid, eftersom det som gravid även gäller många andra sjukdomar, tex influensa. Gravida rekommenderas ju att vaccinera sig mot influensa och det har jag gjort. Det är väl helt enkelt klokt att undvika att bli sjuk sista tiden av graviditeten om det går 😁
  Jag är gravid i vecka 31 och har jobbat med covid-sjuka och stor del av graviditeten, först i våras/somras och nu igen i höst när smittan ökade. Hade själv covid i somras tidigt i graviditeten och nu känns det ganska skönt att ha det gjort, nu slipper jag vara orolig för att bli sjuk (åtminstone i covid) inför förlossningen. Var såklart lite nervös inför ultraljudet över att bebisen skulle må bra, men det gjorde den 🤗
  Som sjuksköterska på avdelningen jag jobbar har jag rätt till graviditetspenning 2 månader innan förlossning, så slutar jobba nästa vecka oavsett 🤗 Det vore väl inte omöjligt att få gravidpenning i dessa tider om man har ett riskfyllt jobb som inte går att omplacera? 🤔

 • Johanna

  Hej Emma ☺️
  Jag skrev till dig i slutet av våren eller om det var i somras 🤔 om man vågar bli gravid under corona, i kommentarerna kom det många bra tankar 👍
  Än har jag inte vågat bli gravid, vi började försöka i augusti – september men sen steg coronan och jag vågar inte. Jag har bmi strax över 30, så jag ser det som en risk. Även om dem snackar om att det är bmi som är mycket högre än det som är farligare vid corona 🤔 men hur som, vid varje ägglossning får jag hejda mina bebistankar, jag dras iväg och vill bli gravid nu nu nu 😅

  Jag har ett ämne som du gärna får ta upp, om du vill. Ekonomi när man lever ihop, kanske är föräldraledig. Hur gör ni? Hur gör andra? Hur gör man det jämställt?

  Kram 💞

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.