När bör man vaccinera mot vattkoppor?

Barnen har inte haft vattkoppor ännu och nu börjar vi fundera på om det är värt att vaccinera istället. Jag fick vattkoppor när jag var 12 år och det var fruktansvärt. Jag hade inte bara kliande prickar på huden utan även inuti kroppen, i lungorna och inuti underlivet. Jag minns än idag hur dåligt jag mådde och önskar verkligen inte att något av mina barn drabbas så illa.

När vi var på BVC sist så försökte jag fiska efter någon slags magisk åldersgräns för när barn i större utsträckning får tuffare sjukdomsförlopp av vattkoppor, så att vi kan vaccinera innan det. Men BVC-sköterskan kunde inte svara på det. Lucas är snart 8b år och jag funderar på hur länge till vi kan vänta eller om det vore bra att vaccinera redan nu?

Hur har ni gjort med vattkoppor? Vaccinerat eller låtit barnen få vattkoppor? Hur gamla var era barn när dom fick vattkoppor och hur sjuka blev dom?

Tredje dosen av TBE-vaccinet - På Smällen!

Relaterade Inlägg

13 Kommentarer

 1. Lin

  Jag har också funderat på det! Mina barn har fel på immunförsvaret, men inte såpass att de har rekommenderats vaccin. Men jag ska nog vaccinera äldsta snart. Tror att risken finns att han skulle bli väldigt dålig. Inte på ett farligt sätt, men att han skulle få det extra jobbigt. Tack för påminnelsen!

  Svara
 2. S

  Jag hade en plan om att vaccinera vid 10 år om de inte fått innan dess. Men i våras fick båda det, då 4 och 6 år. Äldsta hade inga bekymmer alls och kliade knappt på sina, den yngre hade lite mer kli men fortfarande väldigt lindrigt och inga ärr efteråt. Var kanske 1 natt som var jobbig med 4 åringen som blev smittad sist. Finns teorier om att den som får smittan av syskonet får lite värre eftersom det utsätts för mer smitta än den som plockat upp smitta utanför hemmet. Men det finns nog ingen 100% evidens för det.

  Svara
 3. Emma

  Vi valde att vaccinera båda barnen när det gick i omgivningen. Var inte alls sugna på de mängder av vabveckor som väntade och det kan ju dessutom bli ganska jobbigt och ge allvarliga konsekvenser även för små barn.

  Svara
 4. Caroline

  Min äldsta fick vattkoppor vid 1 1/2 år. Helt ok sjukdomsförlopp. De två andra valde vi att vaccinera förra året då de var 2 1/2 år o 6 1/2 år. Den äldsta valde vi att vaccinera eftersom han går i skolan o om han blir sjuk missar väldigt mycket undervisning plus att han nog är i ålder av att den kan bli riktigt jobbig sjukdom. Lilla fick följa med på tåget o vaccineras också eftersom det gick på fsk då och jag inte ville se henne så sjuk som vissa kan bli. Kändes inte rätt att jag som förälder låter dem bli sjuka bara för att när det finns ett bra vaccin. Vaccinet gjorde dock ont att ta o tas två gånger.

  Svara
 5. Lotta

  Hade vaccinerat dem direkt, barnen fick det när de var 6,5 år, 4,5 år o 2 mån. De två äldsta hade det inte jättejobbigt och yngsta fick bara några koppor (så att vi var osäkra på om det ens var det) dock fick hon bältros ett år efter och det är tydligen vanligt om man får det innan ett års ålder. Hennes bältros var väl relativt lindrig men såklart inget jag önskar hon får igen och förutom det har hon flera ärr efter där bältrosten satt.

  Svara
 6. Sanna

  Jag var ca 5 år när jag fick vattkoppor, och dottern var ungefär lika gammal. För egen del minns jag inte hur sjuk jag var men jag minns att dottern hade rätt milda symtom.

  Kram Sanna

  Svara
 7. Anna

  Milda symptom på min sjuåring i våras. Han smittade sina småsyskon och de var ett och fem då. De fick många fler koppor men det var intensivt istället för utdraget (som det var på sjuåringen). Alla var sjuka ungefär samtidigt (efter cirka två veckor blev de andra sjuka och då kunde äldsta gå till skolan igen) så det var ganska bra. Ångrar inte att vi inte vaccinerade.

  Svara
 8. Frida

  Vaccinerade min nu 7-åring och 5-åring för 2 år sedan. Frågade min BVC-sköterska som sa att det givetvis är valfritt men med tanke på skolgång och att min son är ”stor” nu så tyckte hon det kunde vara en god ide. Min man var 15 år när han fick det och han tyckte det var fruktansvärt! Dock fick min son vattkoppor ändå men väldigt, väldigt lindrigt (få koppor och inget kli eller feber). De hade bara hunnit ta första sprutan så för honom hjälpte den inte 100% men dottern slapp. Ångrar verkligen inte att vi vaccinerade. Dessutom ingår vaccinet i de flesta andra länders barnvaccinations program, varför det inte gäller i Sverige vet jag inte.

  Svara
 9. Karolina

  Har en 5-åring och en 7-åring. De har lyckats klara sig trots att det gått på förskolan och skolan så nu när ”lappen” kom upp på förskolan åkte vi dagen efter och vaccinerade. Känns inte som man orkar med vattkoppor mitt i pandemin när det är mkt vab ändå och vill även bespara barnen lidandet.

  Svara
 10. A

  Vi hade vaccinera stora tjejen när sonen föddes. Hon var 4. Han vaccinerade vi runt 2 års ålder. Har vänner som behövt vabba en månad pga detta pga syskon som gått vattkoppor

  Svara
 11. Sabina

  Mina barn var 3 och 6. 3 åringen fick först. Fick 15-20 prickar inget kli eller annat. Då hon var pigg och alert var farfar hemma med henne ca 1 v. Efter ytterliggare 1 v fick 6 åringen. Hon fick fler och värre. Värsta var nog huvudvärken som gjorde hon kräktes samt att hon fick värk under fötterna så hon knappt kunde gå. Var hemma kanske 1.5v med henne. Lilla fick dock bältros efter 1 mån och det var mycket värre. Vaccinerade mig själv mellan barnen. Barnen lyckades dock smitta min lillebror som blev fruktansvärd sjuk.

  Svara
 12. M

  Vaccin mot vattkoppor är ett sånt vaccin som behöver “fyllas på” igen efter x antal år bara så att man vet. Kikhosta är också ett sånt tex. Få som är medvetna om det. Dålig koll på var gränsen går för när det ska fyllas på bara.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här