Okategoriserade

Präktiga mammor som skriver korkade blogginlägg och artiklar

Jag har hittills lämnat in Lucas på barnpassningen på IKEA tre gånger och varje gång känner jag mig lite skyldig när jag går tillbaka till restaurangen och dricker kaffe och i hemlighet önskar att Isadora var äldre och också kunde leka därinne. Sanningen är faktiskt att jag skäms lite. Jag skäms till och med för att berätta det för er och fram tills idag så har jag tyckt att jag skäms med all rätt, men idag började jag reflektera lite över mina känslor kring detta. Vad är det som får mig att skämmas och vad är det som får mig att känna skuld? Är det för att jag låter någon annan ta hand om mina barn? Är det för att omgivningen inne på barnpassningen inte är tillräckligt bra? Har barnen det dåligt? Har dom det bättre med mig? Är det för att jag inte är en tillräckligt bra mamma? Eller varför kan jag inte njuta fullt ut av min stund ensam (med Isadora)?

Jo, så här är det! Sociala medier med präktiga mammor som skriver korkade blogginlägg och artiklar om att andra mammor inte vill vara med sina barn skapar föräldrahets! Deras dumheter får mig att känna mig dålig och egentligen vet jag innerst inne att jag absolut inte är dålig! Jag gör saker med mina barn varje dag och den enda dagen som jag ibland ”tar ledigt” är på lördagar. Jag bloggar endast när jag är själv och jag lever för mina barn. MEN jag känner mig aldrig tillräcklig. Jag tänker tankar som att jag borde vara mer närvarande, jag borde ha mer tålamod, jag borde bli mer pedagogisk, jag borde vilja vara med mina barn alltid och inte vilja lämna Lucas på dagis 15 timmar i veckan eller på IKEAs barnpassning nån gång ibland. Och sist men inte minst – jag borde inte vilja ha egentid! Om jag inte hade haft något behov av egentid alls, då hade jag förmodligen varit en perfekt mamma, eller vad säger ni?

Alltså, jag blir sååå trött på såna artiklar! Jag tycker att Hej Hej Vardag skriver väldigt bra om just detta – vi mammor behöver inte mer mammahets, vi behöver höra att vi är bra! Dom flesta av oss har skyhöga krav på oss själva redan som det är! Men detta med kvinnohets av olika slag verkar vara en sak som vi kvinnor är experter på. Jag menar kvinnor har ju alltid hetsat varandra är det inte mammahets så är det kropphets, karriärshets eller vem-som-lyckats-bäst-i-livet-hets. Är det verkligen så här att vara man också eller är detta något mellan kvinnor?

Bild lånad från Hej Hej Vardag

13 Comments

 • Frida

  Det gäller att försöka sortera bort alla negativa intryck, annars går man under som mamma i dagens instragramfiltersamhälle. Jag försöker alltid tänka på att bakom varje artikel finns en människa som vill framföra en åsikt eller tanke eller på annat sätt påverka. Men det är likväl enbart en åsikt, inte en sanning. Njut du av ditt kaffe i lugn och ro. Barnen har nog mycket roligare på Ikeas barnpassning än på en stol i resturangen ???

  • Emma - På Smällen!

   Eller hur!! Jag tar oftast inte åt mig när jag läser såna artiklar och gjorde det inte nu heller. Men jag har ändå märkt med mig själv att ju mer jag läser, ju mer påverkas ju undermedvetet. Ja, jag tänker också att Lucas har det roligare i barnpassningen. Jag lämnar ju inte in honom mot hans vilja, det är ju han som rusar dit för att få leka och busa. 🙂

 • Mikaela

  Jag är så less på att det anses fult att vilja ha egentid som mamma! Lite lustigt är det att det samtidigt anses lite finare att ha ett barn som krångelfritt sover i sin säng hela natten.
  Jag är introvert som person, jag älskar andra människor och att umgås med andra men får jag inte vara själv och äga min egen tid ibland blir jag dränerad. Då blir jag snäsig, aggressiv och har inget tålamod alls, inte perfekt sällskap för någon alltså.

  • Emma - På Smällen!

   Eller hur! Jag också! Jag blir sjukt provocerad och påverkad av det. Jag blir arg, men känner mig samtidigt dålig och osäker. Jag har en kompis som är som du som jag bodde vägg och vägg med i England. Jag fattade ingenting när hon behövde egentid och trodde att jag hade gjort nåt fel, men sen förklarade hon och jag förstod så efter det sa hon bara ”Emma, nu behöver jag egentid” och även om det var skitkonstigt för mig så gick jag min väg och nästa gång jag kom tillbaka så var hon som vanligt igen 🙂 Hon har en fantastisk personlighet – älskade att hänga med henne!

 • Cassandra

  Håller med dig! Blir så trött på andra kvinnor och mammor som ska shamea varandra. Blir också påverkad även om jag försöker stålsätta mig. Jag vet vilken artikel du syftade på, blev så irriterad när jag läste den. Hittade också en bra motpol dock som jag delade på min fb-sida.

 • Anna

  Jag håller absolut med om att alla har rätt till en stund själv då o då. Det jag som förskollärare och mamma till 2 små reagerar på i de här artiklarna är när föräldrar lämnar barnen på förskolan för att få egentid. Det är inte ok! Förskolan är till för barnet när föräldrarna jobbar(eller de timmarna man får lämna när man är fl-ledig) Men självklart kan man anlita barnvakt om man vill det och vi lämnar bort våra barn då o då till farmor eller mormor för att tanka ny energi själva eller tillsammans. Vi har föräldrar på min förskola som satt i system att lämna barnen hela dagarna när de har ledig dag och det tycker iallafall jag är fel(och kommunen eftersom de inte är ok enligt reglerna) men en kopp kaffe på ikea tycker ja inte du ska ha dåligt samvete över 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Det håller jag absolut med om! Det är absolut inte okej att utnyttja förskolan på det sättet. Dessutom tänker jag att det hade varit mycket bättre om alla föräldrar faktiskt såg framemot att vara med sina barn när dom är lediga från förskolan. Men sen tänker jag också att systemet är lite väl fyrkantigt ibland. Det finns föräldrar som går på knäna, där både barn och föräldrar skulle bli hjälpta av ett flexibelt system på förskolan. Jag vet att man kan få uttökade tider om barnet har en viss problematik men jag vet inte mer om det än så, jag har bara hört om det och det tycker jag är bra. Jag tycker även det är bra att barn får gå på förskola när föräldern är sjukskriven, det är viktigt för att föräldern ska kunna bli frisk, jag tänker särskilt på utmattningssyndrom. Tack, jag ska försöka sluta ha dåligt samvete och njuta av kaffet helt och hållet nästa gång 🙂

 • Elin

  Sluta känn så! Du är ju med dina barn jätte mkt och gör massor av roligt med Lucas! Jag älskar mina barn men jag vill inte vara med de 24/7! Jag behöver ledigt från att vara mamma och det är inget jag skäms för att säga! Jag behöver ledigt från sambon och jag behöver ledigt från barnen. Jag är annars mamma på heltid med 2barn.

 • Lilith - livet efter Borderline

  Nånting min psykolog tjatade väldigt mycket om är att det är otroligt viktigt som förälder att vara egoistisk ibland. Att ta lite egentid och tanka energi, annars orkar man helt enkelt inte vara en närvarande och nya förälder. Så egentiden är inte bara för dig, utan även för dina barn. Du måste få vara bara du ibland, för att orka vara en så bra mamma som möjligt. Så försök att njuta av egentiden utan dåligt samvete.

 • Johanna

  Vet att det var länge sedan du skrev detta inlägg. Men väldigt länge sedan jag läst på din blogg.
  Just den artiklen som hej hej vardag formligen trycker ner handlar om alla dessa föräldrar som lämnar några timmar extra eller på sin semester bara för att få egentid.
  Det är så fel och verkligen till att utnyttja systemet. Jag kan tycka att har man semester så ska barnet vara inkluderad i den. Om man skulle behöva så kan man skaffa barnvakt.
  Finns ju vissa barn som går i förskolan måndag-fredag varje vecka trots att föräldrarna har 4 veckors semester. Barn behöver också ha ledigt för att inte bli stressade.
  Jag lämnar också min dotter 15 timmar nu när jag är föräldraledig, om hon vill gå annars får hon gärna vara hemma. Så tycker inte att det är fel.
  Att göra så som du gör på Ikea är helt okej, då får ju Lucas leka och du får lite tid att göra något som du vill/behöver.
  Man måste låta sig ta lite ledigt ibland, men då även tänka på barnen och låta någon vara barnvakt istället för att placera de en extra dag på förskolan. Förskolan är ju faktiskt en ganska så stressande miljö.

  Hoppas du förstår vad jag ville ha fram. Kände att det blev lite långt.

  • Emma - På Smällen!

   Jag håller med dig i vartenda ord du skriver, men jag läste också den där artikeln och det som upprörde mig var att hon skrev det som att dom flesta föräldrarna gjorde på det här sättet och det var inte min upplevelse. Faktum är att jag känner inte en enda som låter sina barn gå på sommarförskola eller som lämnar barnen trots att dom har semester. Jag tycker precis som du att barn också ska vara lediga, det är ju som en arbetsdag på förskolan för dom också. När vi var på Bali så ville jag inte ens lämna Lucas till nannys som fanns där för jag frågade mig själv ”gör jag det för hans eller för min skull?” och när jag kom fram till att det i såna fall var för min skull så kändes det fel eftersom vi var på semester TILLSAMMANS och då skulle även Lucas få ha så kul som möjligt och han ville ju helst vara med oss. Nu när vi ska till Gran Canaria så kommer Lucas vara med i Bamseklubben för att HAN vill det och Isadora kommer inte bli passade av babyklubben för hon har större behållning av att vara med sina föräldrar än att vara i babyklubben. När man har semester så ska man vara tillsammans tycker jag. Jag förstår precis vad du menar, jag blir bara så trött när en del tycker att alla andra gör fel för jag tror inte att alla eller att dom flesta andra gör fel. Jag tror att det är några få men inte en majoritet. Men jag är förstås inte säker… Tack för kloka tankar 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.