Okategoriserade

”Paranoia före säkerhet”

Jag läste nyss på Cissi Wallins blogg att hon hade skrivit ett inlägg om föräldrar som paranoidt oroar sig för att barnen ska bli plastförgiftade och därmed kastar ut allt sunt förnuft genom fönstret. På hennes sons förskola hade hennes son skadat sig på glassplitter eftersom förskolan hade blivit tvungna att plastbanta och därför byt ut alla plastmuggar. På sin instagram tar Cissi också upp exempel på föräldrar som försöker driva igenom att kommunen ska sluta använda gummimattor och konstgräs på lekplatser. Alltså!!


Vad hände med LAGOM? Ni vet, allt är farligt av för mycket! Det kommer komma en tid då vi inser att vi använder oss alldeles för mycket av nåt annat och då kommer bantningen av det starta istället. Det är ALLTID så! Lagom är bäst! Det är inget fel med att försöka välja bättre alternativ till sina barn, men man får inte glömma att värna om den primära säkerheten i första hand. Vad är den största risken? Att barnet får i sig plast och får cancer och dör? Eller att barnet ramlar och slår sig rejält pga av lekplatserna är helt oskyddade? Jag kan inte förstå varför man går så extremt på plastbantning att man inte ens låter bli marken? Det är ju inte så att ett barn ska ligga och slicka på konstgräset på lekplatsen precis!

Sen en annan sak som jag verkligen inte kan förstå och det är det som jag skrev om för 1,5 år sen. Hur så många kan låta bli att använda något så viktigt som fluortandkräm? Det är ju bara att fråga någon av våra mor- och farfäder om hur tänderna var förr innan fluortandkrämen kom eller googla så finner man enkelt svaret! Det har uppmärksammats flera fall i Sverige med barn som helt förlorat emaljen på sina tänder och börjat tappa flisor av tänderna pga fluorfri tandkräm. Du kan lika gärna borsta med vatten, det är lika effektivt, hörde jag en tandläkare säga. Det säger ju en hel del! Motståndarna till fluor skrämmer upp stackars föräldrar med att fluor är ett nervgift som angriper tarmarna. Ja, men tandkräm är ju inte till för att käkas, det är ju därför man inte ska köpa tandkräm som smakar godis. När barnen är små behövs det ju väldigt lite tandkräm och om man följer rekommendationerna så behöver man inte oroa sig. Fråga vilken tandläkare som helst så får man bra information kring detta!

Jag blir helt tokig på sånt här och jagar verkligen upp mig! Självklart vill man skydda sina barn mot allt ont, det vill jag också, men man måste ju ha lite risktänk också, vad är mest riskabelt? Vilken fara har störst chans att inträffa? Och skrämselpropaganda ska tas med en nypa salt! Det här med tänderna är inte skrämselpropaganda, det är ju bara att backa bandet lite grann och läsa på om i vilket skick folks tänderna var i innan fluortandkrämen kom så förstår man ju vad som är bäst, eller hur?!

11 Comments

 • Anna

  Tycker nog att det är mer legitimt att reagera på var personalen fanns när Cissis son tappade glaset än att förfäras över föräldrars engagemang för att minimera gifterna i barnens vardag.

  • Emma - På Smällen!

   Det med! Men om personalen inte kan se allt så borde man eliminera såna risker också tycker jag. Det finns ju BPA-fria plastglas också. När det kommer till saker som ska stoppas i munnen så tycker jag också att det är bra med plastbantning.

   • Anna

    ”BPA-fri” betyder att produkten är fri från Bisfenol A men kan mycket väl innehålla andra bisfenoler. Man vet att Bisfenol A är skadligt men inte hur andra bisfenoler påverkar kroppen och miljön.

 • Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  För mig är det självklart att vi måste minska på plasten. Det är helt sjukt hur vi förstör vår jord med plast… Plast som jag ser det är roten till så mycket miljöförstöringar att jag inte tycker det finns någon anledning att köpa sånt. All plast borde bort och kvickt.

 • Lin

  Håller med. Såg många som frågade; varför inte sand, gräs, flis istället för dessa ”gummimattor” (på lekplatser). Men alla barn och vuxna som är rullstolsburna då? Ska inte de kunna ta sig fram på lekplatser? Åtkomlighet och användarvänlighet för alla är viktigare än plastbantning för min del.

 • Tigermamman81/BebisHalleby

  Jag håller helt med dig, LAGOM. Klart man kan välja annat men samtidigt måste vi ju kunna leva & njuta av tiden med barnen.
  Älskar väskan jag köpte till vagnen som blir en shoppingkorg & hakas fast i vagnschassit, då behöver jag inte köpa plastpåse när jag handlar.
  Jag har blivit väldigt duktig på att sortera bort & lägga mig på en nivå som passar mig. Iaf när det gäller Alexandra, när det bara gäller mig är det kanske mer tveksamt….. *himlar med ögonen*

 • Nina

  Ja herregud, lite riskanalys är väl inte för mycket begärt? Väga risker mot varandra och ta det bästa alternativet? Det är omöjligt att ta bort alla risker för sitt barn eller för sig själv. Vill vi det ens?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.