Nya nattningsrutiner

Jag vet att många av er har varit nyfikna på våra nattningsrutiner. Jag har fått flera frågor på detta ända sedan Lucas föddes. Och sen jag skrev om detta sist så har vi nu en ny nattningsrutin. Jag har inte ändrat på något, jag har egentligen bara provat en ny teknik för att få lite mera egentid.

Jag har nämligen upptäckt att om Lucas somnar i min famn och sover där länge, typ 30 min – 1 timme, medan jag och Jair kollar på TV. Då vaknar han sen och kan inte somna om. Men om jag lägger honom i sängen cirka 10 min efter att han har somnat så vaknar han men somnar snabbt om efter lite buff i rumpan eller allra oftast efter att jag har ammat honom lite. Så här har det nog varit länge, bara att jag inte har fattat det. Egentligen somnar han alltså för natten ganska tidigt. Idag vid 21.30, men eftersom han får sova i min famn så vaknar under sina sömncykler med djupsömn och lätt sömn. En bebis har ju sömncykler som är 50-60 min och det innebär att dom har en vakenepisod en gång i timmen, men det märker inte föräldrarna om inte barnet gråter vid dessa tillfällen. Det är därför han vaknar och inte kan somna om när han har sin vakenepisod när han är i min famn.

När han ligger i egen säng vaknar han och gråter cirka 1 gång timmen och då kommer jag in och provar först med att buffa i rumpan och annars ammar jag honom en stund i våran säng tills han har somnat. När jag är säker på att han har somnat räknar jag till 100 för då hinner han komma in i djupsömn och då flyttar jag över honom till hans säng. Det funkar faktiskt kanonbra! Efter midnatt så vaknar han inte och gråter lika ofta, då tror jag att han sover i cirka 2-3 timmar innan han vaknar igen om han inte vaknar av att jag kommer och lägger mig.

Så härligt för nu känns det verkligen som nattningen har blivit enklare och det går åt rätt håll. Lucas sover i egen säng en del av natten. Inte hela för när han vaknar när jag har gått och lagt mig så får han ligga mellan oss. Men innan jag går och lägger mig och efter att Jair har stigit upp klockan 5 så sover Lucas i egen säng. Så småningom kanske han sover hela nätterna 🙂 Men ett steg i taget!

20131024-003134.jpg
Morgonmys med gladaste bebisen!

Relaterade Inlägg

En kommentar

  1. linnea

    Jag vet inte om du vet det men man ska aldrig amma en bebis till sömns 🙂 man ska mata/amma och sen så ska man gå och lägga dem. En bebis kan från början inte somna själv och det är något man måste lära sig. Äter man då tills man somnar så har man inte lärt sig. Bla därför man inte ska ge välling I sängen sen när barnen är större med 🙂 så försök undvika att amma honom till sömns. Sen är ett tips att lära honom somna i sin egen säng 🙂 kram

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här