Ny bilbarnstol från försäkringsbolaget efter krock

Ny bilbarnstol från försäkringsbolaget efter krock

– I samarbete med Axkid –

Visste ni att bilbarnstolar alltid ska kasseras efter att dom varit med om en krock? Detta gäller ÄVEN om det inte satt något barn i stolen vid tillfället för krocken. Om ni inte redan visste det så vet ni det nu 🙂  Bilbarnstolar är inte sköra i den bemärkelsen att dom nödvändigtvis går sönder vid minsta lilla, men vid en krock så utsätts stolen för många olika krafter som stolen ska klara av att stå emot, det kan då bildas försvagningar i materialet som försämrar stolens säkerhet vid nästa krock. Det finns en tumregel som säger att om det blir plåtskador på bilen så är krocken tillräckligt kraftig att bilbarnstolen bör bytas ut.

Här är Axkids rekommendation tagen från Minikids instruktionsbok:

Råkar du ut för en bilolycka, oavsett hur liten, byt alltid ut bilbarnstolen. Den kan ha fått osynliga skador som allvarligt påverkar ditt barns säkerhet. Köp därför aldrig heller en begagnad bilbarnstol. Axkids rekommenderar alltid att du köper din stol ny i affär.

Ny bilbarnstol från försäkringsbolaget efter krock

När man har varit med om en krock så brukar försäkringsbolaget byta ut bilbarnstolarna utan invändningar, men detta kan vara bra att kolla upp när man tecknar försäkringen så att man slipper stå för dom kostnaderna om olyckan skulle vara framme.

Måste man byta ut en bilbarnstol som blivit tappad i marken?

Ja, helst ska man göra det. Det går inte att garantera att inga sprickor har bildats i materialet som försämrar stolens säkerhet om olyckan väl är framme. Jag har dock sett att det råder lite olika meningar mellan tillverkarna, en del säger att stolen ska klara att bli tappad, men då ställer jag mig lite frågande för jag undrar verkligen hur dom har undersökt detta? Om man jämför med en mobiltelefon så kan man tappa den hundra gånger utan att den går sönder, men rätt som det är så landar den lite olyckligt och skärmen spräcks. Nej, ta hellre det säkra före det osäkra och byt ut stolen – hör med ditt försäkringsbolag dom kanske hjälper till med detta. Tänk även på att skydda stolen väl när du tar med den på flyget. Använd gärna Airshell som är skyddande väskor för barnvagnar och bilbarnstolar.

Fråga gärna om det är något ni undrar, om jag inte kan svaret så tar jag reda på det 🙂

Isadora och Lucas i sina Rekid och Minikid

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här