Okategoriserade

Nattningsrutiner

Nu är Lucas 8 veckor gammal, snart precis två månader. Jag har läst att vid två månader så ska man börja med dom nattningsrutiner som man tänkt ha så att barnet vänjer sig. Jag känner mig helt LOST! Lucas är jämt kinkig på kvällen och han vill bara sova jämte mig och använda min tutte som den vore en napp…

Just nu så har vi ingen bra nattningsrutin, men vid klockan 19-21 är han trött och gnäller men kan inte somna. På dagen somnar han både på oss, i vagnen, babysittern och i babygymmet, men det funkar inte alls på kvällen. Ibland somnar han en stund på oss men vaknar sen igen och fortsätter att gnälla. Det brukar vara så att han somnar en stund när han äter när jag sitter i soffan men sen vaknar han antingen av sig själv eller när jag lägger ifrån mig honom. Så det slutar alltid med att jag måste lägga mig med honom i sängen och sova och så fort jag smyger ut eller tar bort tutten vaknar han… Hur ska jag göra? Jag vill inte lägga mig 19 varje dag och jag vill inte vara napp varje kväll!

Nån som känner igen sig? Nån som har tips för hur vi ska göra?

11 Comments

 • P

  när våran dotter var runt 8 veckor så började vi först med att vänje henne att sova i en mjuklift för att få henne att sova lite själv. Den brukade stå i vardagsrummet och sen när vi gick och la oss bar vi in den till sovrummet. Var inte lätt krävdes mycke vaggande och sen när hon var van att sova i den så la jag bara direkt ner henne i den efter att hon somnat. Ibland vaknade hon så fort jag la ner henne men då gjorde jag bara om allt igen, nu är hon 15 veckor och sover i sin egen säng och de var inga problem att lägga henne i den för hon hade vant sig att sova själv. Vet inte om de va så mycke tips men det kanske iallafall kan ge lite hopp om att de går!!! Lycka till!

 • Hannah

  Jag tror de flesta bebisar är lite gnälliga på kvällen, det kan vara en övergående period när han behöver mer närhet eller något annat. Har du tillräckligt med mjölk? Annars vet jag flera som blivit hjälpt av att ge lite extra på flaska bara på kvällen. Själv ville jag inte göra det, av rädsla att mjölken skulle sina. Jag pumpade istället efter amning så det skulle stimulera mer, men de flesta tycker det verkar krångligt. Det är bara att välja själv vad som passar efter ens egna behov, jag tyckte inte det var något problem. Det är bra att ”lära” barnet rutiner så bestäm hur ni vill ha det, ett ”mål” och jobba mot det. Vi la oxå Elis i mjukliften i vagnen och hade den i vardagsrummet och bar med oss sedan när vi gick och la oss. Vi jobbade hela tiden mot att han inte skulle vaggas till sömns utan somna själv. Alltid samma rutin; ta på pyjamas, mysa, äta och sova. Sen sa vi natt natt och gick ut. Men Lucas är så liten så misströsta inte. Och dessutom det som funkar nu kanske plötsligen inte fungerar sen 🙂 Men oavsett perioder av upp och ner, så har vi fortsatt på samma sätt och snart är man tillbaka på rätt spår igen.

 • Alexandra

  Hej min minsta 2 månader imorgon somnar själv , hon ligger i sin vagga i vardagsrummet och somnar där när vi tittar på tv sen bär/rullar vi in vaggan i sovrummet och hon fortsätter sova hela natten. Vaggar aldrig. Gör inte om det misstaget, vaggade min stora tjej och nu vaggar jag henne fortfarande till söms varje natt 11 kg tung så mitt tips är lägg honom nära er så han hör era röster och bär sedan med honom in när ni ska sova.

 • E

  Min kompis hade problemet med att hennes son inte ville använda napp utan hade henne som napp. Hon hade det jättejobbigt men blev hjälpt av boken ’Somna utan gråt’. Själv började vi med läggningsrutiner när vår flicka L var 3 månader och hon blir trött strax innan kl 18 varje kväll. Hon har alltid vaknat flera gåner varje natt men ofta sovit bra på kvällen. L började sova bättre efter att vi började med välling när hon var 6 månader. Ett tips är att läsa samma saga och sjunga samma visa varje kväll då förstår bebisen att det är natt. Jag gjorde även misstaget att tända lampan på natten när jag bytte blöja och ammade. Försök att hålla det mörkt hela natten så bebisen inte vaknar till. Men som sagt så är alla bebisar olika och det är svårt med läggningsrutiner med en så liten. Lycka till!

 • P

  Måste bara klargöra att vi vaggade våran dotter bara i början i mjukliften för att hon skulle tycka de va mysigt i den. och det är inget som behöver göras nu! Skulle aldrig vänja min bebis att vaggas för då får man ju alltid göra de!

 • Anna

  Min dotter e 4 veckor. Just nu somnar hon på kvällen när jag liggammar o sen går jag ut. Innan det byter jag blöja o tvättar henne med tvättlapp. Kommer nog senare amma ca en halvtimme innan hon ska lägga sig,sittandes. Sedan byta blöja o tvätta henne o sedan lägga henne o sjunga trollmorsvisa som jag förstått att hon gillar. Hon blir väldigt lugn när man sjunger i örat.

 • Tessan

  Så som jag känner är att, lyssna på bebisen. Vill bebisen inte sova själv så låt den inte göra det, vill bebisen snutta länge på kvällen så låt den göra det med. Det är en så kort period & Lucas är fortfarande så himla liten! Det här med rutiner kommer lite med åldern tror jag, iaf blir det lättare när de blir äldre.

  Min kille är lite mer än 4 månader nu & jag samsovning än för att han verkar gilla det mer än att sova själv. Vissa kvällar somnar han smidigt & jag kan smyga iväg från sängen & vissa kvällar ligger han & snuttar i 1,5 h innan han somnar in ordentligt. Men så får det vara känner jag, jag menar, han är bara en liten bebis & vet bäst hur ”han vill ha det” 🙂 Så känner jag iaf!

 • Linda

  Vi gör lite som ni nu. Men A brukar inte somna fören runt 22 och då brukar det vara lagom för mig också att lägga mig. Då får han amma om han vill och brukar somna efter 15 min.

  Vi skulle ju vilja att han sov i sin säng men eftersom han ibland ammar varannan timme så är det smidigast att han sover bredvid mig

 • Anna

  Men två dagar i rad har hon varit väldigt gnällig på kvällen. Jag la hennne för en timma sedan ammade liggandes som vanligt. Hon ormade sig, rörde på sig, drog på bröstvårtan och släppte och började gallskrika. Precis som igår. Ingenting har hjälpt. Nu ligger hon på mage på pappas bröst och h¨ller på o somna. Jag tror inte hon var så hungriig , utan ville bara snutta och när hon sög så sprutade det som vanligt ut massa mjölk.

 • Maria - Kevins mamma

  Runt 21-22 tar vi på Kevin pyjamas o han får en ren blöja. Sen får han amma en sista gång o därefter brukar han slockna. Han får ligga i min famn några min för att somna till ordentligt, o är han vaken så går vi runt lite. Sen lägger jag honom i hans egna säng o han fortsätter sova. Brukar vara uppe o amma två gånger per natt men däremellan sover han i egen säng 🙂 Han är 3,5 vecka nu <3

 • Jenny

  När vår son var 2 månader (han blir 4 månader på tisdag) började vi vara konsekventa med nattningsrutinen. Det tog 1 vecka och sedan dess ser varje kväll i princip likadan ut. För oss ser det ut så här: Vid 19 ungefär börjar V bli lite missnöjd, inte ledsen men kinkig. Då byter vi blöja om det behövs och sätter på pyjamas. Sen lägger vi oss i våran säng, det är släckt i rummet och persiennerna är neddragna. Han liggammas i ca 15-20 min, oftast har han redan nu slocknat 🙂 Sen rapar jag honom och lägger ner honom i hans spjälsäng (som står med huvudändan mot min sida av sängen). Om han inte redan sover så får han nappen att snutta på. Sen går jag ut ur rummet. Sätter mig utanför rummet och går tillbaka in och ger honom nappen om den ramlar/spottas ur. Efter max 10-15 min sover han. Sedan brukar han vakna vid 03.30-04.30 för att äta och då kör vi samma procedur igen; blöjbyte vid behov, liggamning och sen tillbaka i spjälsängen. 9/10 tidiga mornar sover han innan han läggs tillbaka i spjälsängen men ibland kan han behöva nappen för att somna. Sen vaknar han och vill börja dagen vid 07 🙂 Perfekt tycker mamman och pappan!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.