Okategoriserade

Mina bästa pottränings tips – potträning på 3 dagar!

Jag har fått flera önskemål om att skriva ner mina bästa potträningstips och det vill jag självklart göra 🙂 När jag först skrev detta inlägget så hade Lucas just kört potträning på 3 dagar och jag hade en massa tips att dela med mig av! Nu är jag tillbaka och skriver på detta blogginlägget igen, för att jag just pottränat mitt tredje barn och har ännu fler tips och trix att dela med mig av som kan hjälpa andra föräldrar att lyckas med potträningen.

Inlägget innehåller annonslänkar

potträning på 3 dagar

Jag har alltid tyckt att potträning är en svår grej. Jag känner mig pressad att lyckas och den pressen känner säkert mitt barn av också. När Lucas var liten gjorde vi några mer eller mindre halvhjärtade försök som vi avbröt olika anledningar. Varje gång kändes det som att vi hade ”misslyckats” och då menar jag att vi föräldrar har misslyckats, inte Lucas. Jag är övertygad om att Lucas hade kunnat bli blöjfri tidigare om vi bara hade vetat hur vi skulle göra och om vi hade känt självförtroende i det vi gjorde. Vi var osäkra och visste inte om vi gjorde rätt. När vi skulle köra igång potträningen igen så behövde vi självförtroende och en metod som var nästan som ett recept att följa. Det värsta jag vet är att läsa tips som det står: ”du kan göra så här eller så kan du göra så här eller så går du på din magkänsla”. Jag vill ha raka puckar, raka svar, precis som recept! Det är därför jag gillar att baka men inte laga mat för det står aldrig hur många teskedar krydda man ska ha, men det gör det när man bakar haha! Därför har jag valt att skriva mina tips i inlägget på det viset, med risk för att låta som en självutnämnd expert 🙂 Okej, så här kommer mina bästa potträningstips!

Mina allra bästa pottränings tips: 

1. Gå all-in direkt! Gör inget halvhjärtat försök och försök inte med långsam avvänjning.

2. Om du sätter på blöja på barnet så kommer det att använda blöjan. Min uppfattning, efter att ha läst på lite, är att det förvirrar och gör att barnet backar i sin träning.

3. Lägg plastad frotté eller handdukar i soffan så slipper ni jobbiga olyckor (och tjafs med den andra föräldern…) 😛

Innan ni börjar:

Se till att barnet vill eller tycker det är ok att sitta på pottan/toaletten. När Lucas fick sin potta var han 2 år och livrädd för att sitta på den. Om barnet är rädd för pottan så kommer denna metoden aldrig funka, då måste ni börja med att göra pottan till en rolig plats och till det har jag BÄSTA tipset! Till mitt tredje barn har jag använt kiss-klistermärken som man fäster i botten på pottan. Klistermärkena är svarta, men när det kommer varm vätska på dom så kommer det fram en figur. William ÄLSKAR detta! Klicka på länken för att köpa klistermärke för potträning! Märkena finns i flera olika motiv och teman och är dessutom återanvändbara – så värd grej för att motivera barnet att börja kissa på pottan!

potträning klistermärke
klistermärke för potträning

Metoden vi använde kallas Potträning på 3 dagar:

 • Boka in 3 hemma-dagar för naken potträning på 3 dagar! Dessa 3 dagar ska barnet vara helt naket undertill, inte ens kalsonger/trosor. En läsare tipsade om att använda långa t-shirtar/klänningar. Vi hade inte det så Lucas gick med rumpan näck 🙂 Under dessa dagar ska barnet vara naket hela dagarna, förutom eventuell tupplur. Om det går bra så kanske ni kan leka på gården/trädgården en liten stund mellan toabesöken 🙂
 • Sätt upp ett belöningssystem. Vi använde en Min pottkalender till Lucas och Isadora medan William inte brydde sig om den alls. Han var mer fascinerad över kissklistermärkena som ändrade färg när han kissade på dom.
 • Ha pottan i samma rum som barnet under dessa 3 dagar. Var med barnet hela tiden (extra viktigt första dagen) så att du är uppmärksam på när barnet behöver kissa/bajsa och så att du hinner hjälpa det till pottan. Ju fler kiss som hamnar i pottan, ju snabbare förstår barnet vad det ska göra för att bli belönat.

Första dagen är svårast! Det kommer bli massor av olyckor, men se eller låt inte besviken när du pratar med ditt barn. Vi pratade med överdrivet glad röst och sa: ”Hoppsan! Det kom kiss! Nästa gång kan Lucas kissa i pottan.” Vi var supernoga med att Lucas inte skulle känna sig misslyckad oavsett var kisset hamnade.

Påminn barnet ofta! Lägg aldrig ansvaret på barnet att komma ihåg eller känna när det ska kissa. Vi påminde Lucas varje 45 min- 1 timme dom 3 första dagarna. Den tredje dagen så sa han ofta nej när han inte behövde kissa och då hade han också börjat säga till när han ville kissa, men ändå skedde två olyckor den dagen. Han hade inte helt lärt sig att säga till innan kisset kom.

Prata mycket med barnet om pottan, om att kissa och bajsa. Det är lätt att barnet glömmer bort när det leker så det är bra att påminna och prata om vad man ska göra när man är kissenödig.

Håll ut dessa 3 dagar! Lucas hade inga olyckor på dag 2, men två olyckor på dag 3. Båda dessa olyckor så hade Lucas kalsonger och byxor på sig så han var tvungen att säga till oss för att vi skulle kunna hjälpa honom. Han sa till typ 1 sekund innan så det var ju ändå ett framsteg mot tidigare då han inte sa till förrän han redan hade kissat.

På Dag 4 är det kalsonger/trosor som gäller. Lucas hade ingen riktig olycka på dag 4, men det kom lite kiss i kalsongerna vid ett tillfälle. Jair och Lucas hade varit på lekplatsen och när dom kom in så fick Jair inte av overall, byxor och kalsonger tillräckligt snabbt så lite av kisset hamnade i kalsongerna. Men efter detta har det gått kanonbra! Det är bara bajset vi övar på nu 🙂

Ett liten grej att ha i åtanke är att flickor ofta är lite tidigare på den här fronten än pojkar, men alla är individer, så försök lyssna till ditt egna barn 🙂

Lycka till om ni väljer att följa metoden med potträning på 3 dagar! Och ett sista tips! Vad ni än gör: Sätt inte på blöja under dessa 3 dagar!

Hoppas att ni får användning av mina tips! Fråga gärna om det är något ni undrar!

potträning tips

25 Comments

 • Jungfrumamma

  Jättebra tips. Håller helt med om att det bara är att köra! Jag gjorde så med båda mina äldsta. Inte exakt så, men jag tog bort blöjan, min äldsta kissade på sig typ 4 ggr sedan var det klart. Min näst yngsta samma sak, fast han var rätt ”mogen” tidigt så han kissade typ inte på sig, det kom senare och händer än idag (väldgit sällan) men sånt som händer.

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja precis, det har vi 🙂 Men om han sover på dagen så har han inte blöja. Han kissar morgonkisset på pottan, men än så länge så fyller han 1-2 blöjor per natt (han dricker ju 1-2 vällingflaskor varje natt). Vi kommer inte ta bort blöjan på natten innan vi märker att den är torr eller när han själv vaknar för att kissa på pottan. Det får ta den tid det tar helt enkelt 🙂

 • Emma

  Roligt vi har använt samma metod på våran flicka 2,5 (som även hon blir storasyster i april..) vi tog bort blöjan den 3 januari och sen dess har hon inte haft någon på sig. Inte ens på natten. Visst har vi tvättat lite mer en vanligt. Men inte farligt alls. Nu vekar det även som bajset har släppt och hamnar på pottan /toan. Heja er ! Har varit lite kämpigt för oss föräldra och efter lite bakslag då och då så vill man kanske sätta på blöjan men håller man bara ut har det ju gått jätte fort. Klappa er själva på axeln. Heja våra barn och heja oss.

  • Emma - På Smällen igen!

   Åh vad roligt! Vad härligt att hon fixar nätterna också! Går hon upp och kissar eller behöver hon inte kissa på natten? Ja heja oss!!! Det är faktiskt inte helt lätt att guida sitt barn när det gäller sånt här. Jag har ofta undrat om vi gör rätt m.m. så det kändes jätteskönt att vi lyckades 🙂

   • Emma

    Vi kissar henne när vi går och lägger oss på kvällen och sen vaknar hon oftast på natten och ropar på pappa. Så får han hjälpa henne med pottan. Om hon inte har vaknat under natten så måste vi väcka henne vid 7. Annars kommer allt i sängen. Märkligt att hon känner av det mitt i natten men inte på morgonen.. men oftast går det prima!

    • Emma - På Smällen igen!

     Åh vad duktig hon är! Ja, men hon kanske sover djupare på morgonen vid den tiden? Sömnen går ju upp och ner under natten… 🙂

 • Javi

  Hej
  Jag har en 2 1/2 åring som jag nu förberett i ett par veckor med att säga att blöjorna tar snart slut och fick honom att välja potta och läser Bamses pott bok varje dag flera gånger om dagen.
  Idag tog blöjorna slut och jag sa det till honom igår men han går och kissar överallt och säger inget. Borde man kanske vänta med att ta bort blöjorna helt tills han åtminstone har kissat en gång på pottan?

  • Emma - På Smällen!

   Hej! Nej, jag tycker inte att ni ska vänta. Låt honom gå med bar underkropp och ägna 100% av er tid till honom i 3 dagar. Var med honom hela tiden, leta efter hans signaler, ha pottan i samma rum och prata mycket om att kissa på pottan. Om ni skulle märka att han inte tycker om pottan så kanske ni får prova med toaletten istället. En del barn föredrar toaletten istället för potta, i så fall kan det vara bra att köpa en toalettsits för barn. Det brukar vara stor skillnad på dag 1 och dag 2. Lycka till :-)

 • Isabel

  Hej, nu var det länge sedan du skrev detta inlägg men nu är det dags för vår son på 19 mån att bli blöjfri känner vi. Speciellt då han snart ska bli storebror snart..
  Det jag undrar lite med dessa tips är: Ska man inte gå ut under 3 hela dagar?! Både jag och sonen börjar klättra på väggarna om vi inte kommer ut under en dag.. (Vi bor i en storstad och har ingen egen trädgård, så det är inte bara att gå ut hemma för oss).
  Tack för svar!

  • Emma - På Smällen!

   Hej Isabel! Ja, det är så man ska göra, men man kan gå ut, men då ska man inte sätta på blöja för då blir det självklart för barnet att kissa. Barnet är ju vant vid att kissa i blöjan så då blir det att barnet gör det per automatik. Barn kan också känna misslyckande om man säger till dom att inte kissa i blöjan och sen råkar dom göra det ändå eftersom dom är vana vid det så jag rekommenderar att inte ta på blöja. Vi gick ut på dag två men höll oss nära toaletter hela tiden. Vi pottränade mitt i vintern men vi gick till toaletter hela tiden så han hann inte ens bli kissenödig. Ibland ville han inte kissa och ibland kom det en skvätt. Som tur var så blev det inga olyckor 🙂 Det är lite smidigare på sommarn, men vintern går också om man har med en extra overall eller nåt 🙂 Lycka till!

 • Denice

  Tack så jättemycket för din fina beskrivning toppen ? behöver också raka och tydliga linjer. Är nu inne på 5 dagen och känner att det har stannat av lite. Han kissar och bajsar på potta men vill inte gå på toaletten, har du något bra tips för detta? Då det blir svårt när man inte är hemma. Det händer också att han kissar på sig här hemma, ska jag ändå ha på honom kallsonger?

  Tack än en gång för din fina instruktion !
  Denice

  • Emma - På Smällen!

   Åh vad kul att du gillade det! Jag använder en ihopfällbar potta till min lilla dotter som är 2 år och det kanske kunde vara nåt för din son. Anledningen till att jag kom att tänka på den är att den även är en toasits så om han gillar den så kanske det inte blir ett lika stort steg att sitta på toaletten eftersom han sitter på den? En annan sak som kan vara bra är att ha en pall/trappstege till toaletten så att han själv kan gå ner om han vill. Om han är rädd så kanske det är för att han inte känner att han har kontroll när han sitter på toaletten?

   Angående kalsongerna så är det inte fel att vara naken när ni är hemma. Det blir ju lite lättare för honom att hinna kissa på pottan om han inte har kalsongerna på sig. Passa att vara helt naken medans det fortfarande är varmt 🙂

   Lycka till!

 • Sandra

  Hej!
  Hittade din blogg när jag googlade. Jag behöver tips på hur du gick barnet att tycka om pottan? Mitt barn är också drygt 2 år men vägrar sitta på pottan och får typ panik och vill ha blöja när hon känner att hon är kissnödig. Hur ska jag vända detta så hon tycker att pottan är okej?
  Svara gärna via mail om du kan 🙂

 • Jonny

  Vår ville inte alls första gången vi försökte. Han grät och skrek att han ville ha blöja varje gång han skulle kissa eller bajsa. När han var runt tre så kom han en dag och sa ”inte blöja”… sen dess slutade vi över en dag.
  Fick många bra tips här också när vi höll på https://www.babyhjalp.se/pottraning/

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.