Okategoriserade

Min bristning och plåster på såren

Idag ringde jag till Folksam där jag hade min gravidförsäkring. Jag tecknade en sån försäkring med utökat skydd som kostar 1050 kr.

Jag gjorde det främst för Lucas skull, men också för att det är så lätt att nånting uppkommer som den täcker. Till exempel så får man igen sina pengar (ersättningen är 1000 kr) om man får havandeskapsförgiftning, foglossning, svår bristning, akut kejsarsnitt eller svår blodförlust. När det gäller barnet får man också ersättning om barnet föds med gulsot och måste stanna kvar lite längre på sjukhuset. Alltså den täcker många mindre allvarliga sjukdomar också, fast det är ju såklart dom allvarligaste sjukdomarna som man vill ha täckning för… fast tyvärr finns det ingen som täcker sjukdomar som Downs syndrom, medfött hjärtfel etc. När jag var gravid jämförde jag alla gravidförsäkringar som fanns. Folksams var den som täckte mest och som hade störst utbetalningsbelopp så därför valde jag den.

Jag är glad nu att jag tog en utökad försäkring. Jag har nämligen fått 1000 kr som plåster på såren. Alltså, i princip, pengarna tillbaka. 1000 kr är verkligen inte mycket för det jag har gått igenom. I försäkringsbrevet står det att ersättningen är 1000 kr för svåra bristningar av grad 3 eller 4. Alltså skulle jag inte fått mer även om jag hade spruckit från Ystad till Haparanda. Inte ens om min ringmuskel hade blivit påverkad som dom först trodde på förlossningen. Då hade 1000 kr varit som a slap in the face! Undra om dom kvinnorna som råkar ut för det får ersättning nånannanstans ifrån?

Det står ingenstans i min journal att jag har fått en grad 3 eller 4, men det står på ett ställe att det är grad 2. Men jag uppfattar det som att jag har fått 3 eller 4 bristningar när jag läser journalen och det är bara 1 som det står grad på. Så här står det:

”Det har uppstått en djup vaginalruptur kl: 3 och en djup vaginalruptur kl: 5, kl 7. samt en perinealruptur grad II.”

När jag läste upp detta för Folksam så svarade dom att det lät allvarligt så jag får 1000 kr i ersättning.

När jag läser vidare i min journal om bristningen så får jag rysningar, tänk vilken tur jag hade med ringmuskeln:

”Sfinkter blottat men hel.”

Sfinkter är ringmuskeln. Jäklar vad nära det vara. Jag hade tur!

Det står ingenstans hur många stygn jag fick men det står:

”Informerar patienten om att det behövdes ovanligt många suturer i vagina som kan vara till bekymmer när läkningen börjar och att hon kan söka för att få det klippt bort om de suturerna ställer till bekymmer när läkningen har börjat.”

Inte konstigt att jag hade ont när läkningen hade börjat!

Jag vill inte skrämma någon med jag skriver, så än en gång så vill jag säga att jag är väldigt nöjd med min förlossning. Visst önskar jag bort bristningen, men jag är inte avskräckt för att föda vaginalt. Det kommer jag göra nästa gång också, om jag själv får bestämma!

12 Comments

 • Helen

  Vad skönt att du ska få fixat detta. Och att du fick en bra läkare. Beror så mycket på vad man får för person. Bra att han förstod. Detta med ersättning har jag ju noll koll på. Våran son låg med gulsot i 8 dgr. Men han är två år nu. Jag har aldrig begärt ersättning för det. Vilken miss. Lycka till. Hoppas du snart slipper det onda!

 • Marie Alvas mamma

  Skönt att du har fått så bra hjälp nu. Du skrev att du läst i journalen. Har du begärt ut mer info än den som man får när man frågar efter förlossningsjournalen?? I min förlossningsjournal står inga meningar utan bara siffror och klockslag för födsel. Men det kanske inte står mer om man inga komplikationer hade. Hoppas det löser sej att du inte behöver vänta med operationen. Kram

 • Sanna

  Hej Emma! Jag födde en underbar liten tjej för 3 månader sen, och under min förlossning sprack jag en del och fick sys! Jag har fortfarande ont av detta i ärrbildningen. Hur känner du idag? Hade du ont länge? Hoppas att du vill svara 🙂
  Hälsning Sanna

 • morsan

  Vilken tur att du skrev det här, har också pengar att hämta hos mitt försäkringsbolag! Hade aldrig kommit på de om du inte hade skrivit detta inlägg. Tack 🙂 kram

 • Hannah

  Alltså det här med försäkringar! Det är ju ett hån egentligen, precis som du säger blir det inte många kronor för sitt lidande! Min man skadade sin rygg i lumpen första gången och fick några tusen för ett livslång lidande. Nu opererade han ryggen igen och lite ironiskt kan man säga att försäkringen inte täcker ”armar, ben, huvud eller annan kroppsdel som sitter fast på bålen” Jäkla skit helt enkelt!!!

 • Linda

  Tack för tipset! Jag fick min son i september, har inte haft en tanke på att jag kan få ersättning för havandeskapsförgiftningen och mitt akuta snitt. Trygg Hansas gravidförsäkring betalar ut 3000 kr per komplikation. Det känns som en generös ersättning för mig som inte har haft några större besvär av mina komplikationer, jämfört med dig som har lidit av detta under flera månader och bara får 1000 kr. Hoppas allt löser sig för dig! Tack för en trevlig och upplysande blogg 🙂 Kram

 • heidi

  hej
  jag skaffade också en utökad gravidförsäkring via länsförsäkringar då jag hade hört så mkt bra om de och att folksam var dåligt osv. jag fick havandeskapsförgiftning och när jag ringde försäkringsbolaget så fick jag ingenting för de.t. men hade jag haft folksam så hade jag fått det…. hm… det var nog folksam som var de enda som täckte havandeskapsförgiftning. där blev man lite snopen för jag har hört så mkt dåligt om folksam o att folk har bytt ifrån de. kanske man tardet nästa gång om det blir aktuell..

  • Emma - På Smällen!

   Varsågod! Jag önskar att jag också hade kunnat läsa om nån i min situation som hade fått hjälp när jag gick runt och bar på mina problem i hemlighet. Sök vård för ditt problem, det finns hjälp att få! Nöjd dig bara när du har fått den! 🙂 hör av dig om du vill ha mer hjälp och stöttning. Jag finns på Pa.smallen@hotmail.se ❤️

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.