Okategoriserade

Mammamagedagen imorgon

Imorgon är det dags för mammamagedagen som firas för 4:e året i rad i år. Jag bloggar om mammamage-dagen varje år för att det är ett så himla viktigt initiativ. Varje år riskerar 40 000 kvinnor att få bestående problem efter en graviditet och förlossning och då är det inte bara underlivsproblem utan även problem med magmuskler som kan påverka till den grad att man inte kan bära sitt barn. Mammamage-dagen är en dag för att lyfta denna frågan om hälsa kring graviditet och förlossning – syns vi inte så finns vi inte. Många tror att vi lever i ett jämställd Sverige, men om man tittar på förlossningseftervården så ser man klyftan tydligt. Vi kvinnor negligeras oftare av vården än män och det är ett ovanligt att få höra kommentarer som ”jamen vad tror du när du har fött två barn?” – men det är inte okej!!

 

Jag hörde om diastasis recti (separerade magmuskler) första gången när Lucas var 1,5 år och när jag förstod vad det innebar så blev jag helt förfärad när jag fick höra att vården nekar dessa kvinnor den nödvändiga operationen. En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de inte hjälp. I Sverige ses diastaser endast som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda! Det är inte okej!

 

Jag vet inte om ni alla vet hur Diastasis Recti är eller hur det kan se ut? Här kommer ett exempel på en kvinna med Diastasis Recti efter en graviditet. Hennes tarmar ligger helt blottade under huden och ni kan se dom röra sig!

Det här är ett exempel på hur det kan se ut, denna kvinnan är långt ifrån ensam även om det inte är vanligt att det blir en så här stor bestående delning. Den här kvinnan kan inte träna ihop sin magmuskeldelning, hon behöver en operation! Borde hon inte ha rätt till detta? JOO SJÄLVKLART BORDE HON DET!

Jag vill uppmana er alla och att vara med och stödja Mammamage-dagen för att uppmärksamma dessa problem och kräva vår rätt att bli återställd till ett värdigt skick! Ingen mamma borde behöva bli fysiskt skadade för livet utan att kunna få hjälp av sjukvården efter en graviditet eller förlossning!

På mammamage-dagen kommer det vara aktiviteter över hela landet. I Göteborg kan man besöka Pilates Complete för att kolla upp sin mage och lyssna på föreläsninger etc. Läs mer på Mamatummy day!

Ni kan även vara med och stödja mammamage-dagen genom att lägga upp ett foto på er mammamage på instagram eller facebook och hashtagga #mamatummyday #mamatummy #mammamage

One Comment

  • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

    Såg att det blir sånt imorgon i Falun :). Jag får se om jag går eller inte, tyckte det var bra eftersom det var för alla som fött barn och inte bara nyblivna mödrar 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.