Mamatummy Day 25:e april

Imorgon är det mammamagedagen som “firas” för 5:e året i rad i år! Jag har uppmärksammat mammamagedagen varje år sen jag fick höra om det första gången eftersom jag tycker att det är ett så himla viktigt initiativ! Mammamagedagen handlar inte bara om bristningar eller slapp hud utan även allvarliga problem som ofta negligeras av vården. Ett sådant problem är diastasis recti (separerade magmuskler) som ofta ses som ett skönhetsproblem trots att just denna åkomman kan försämra livskvaliteten signifikant!

En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Det finns en operation som kan hjälpa dessa kvinnor men trots deras problem får de inte den hjälp dom behöver. Det är inte okej och det är det som vi uppmärksammar idag för syns vi inte så finns vi inte!

Många tror att vi lever i ett jämställd Sverige, men om man tittar på förlossningseftervården så ser man klyftan tydligt. Vi kvinnor negligeras oftare av vården än män och det är ett ovanligt att få höra kommentarer som “jamen vad tror du när du har fött två barn?” Detta är inte okej nånstans! Det är därför vi måste stå upp för oss själva och för varandra för att få en förändring på detta!

Jag vet inte om ni alla vet hur Diastasis Recti är eller hur det kan se ut? Här kommer ett exempel på en kvinna med Diastasis Recti efter en graviditet. Hennes tarmar ligger helt blottade under huden och ni kan se dom röra sig!

Det här är ett exempel på hur det kan se ut, denna kvinnan är långt ifrån ensam även om det inte är vanligt att det blir en så här stor bestående delning. Den här kvinnan kan inte träna ihop sin magmuskeldelning, hon behöver en operation! Borde hon inte ha rätt till detta? JOO SJÄLVKLART BORDE HON DET!

Jag vill uppmana er alla och att vara med och stödja Mammamage-dagen för att uppmärksamma dessa problem och kräva vår rätt att bli återställd till ett värdigt skick! Ingen mamma borde behöva bli fysiskt skadade för livet utan att kunna få hjälp av sjukvården efter en graviditet eller förlossning!

På mammamage-dagen kommer det vara aktiviteter över hela landet. I Göteborg kan man besöka SATS Eriksberg för att kolla upp sin mage och lyssna på föreläsninger etc. Läs mer på Mamatummy day!

Ni kan även vara med och stödja mammamage-dagen genom att lägga upp ett foto på er mammamage på instagram eller facebook och hashtagga #mamatummyday #kvinnorshälsa

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. A

  Jag Har anlitat pt just för att min mage ska bli starkare. Inre magmuskulaturen. Kostar en del men värt det

  Svara
 2. Malla

  Det ar for att det heter tummy tuck surgery. Skulle en plastik doctor bara dra at magmusklerna och sedan lammna kvar los hud? Det ar kosmetiskt eftersom det ar tummy tuck eller? Sjalvklart skulle jag gora plastik operation, ca 60 000. For man kan fa ont I ryggen. Nu har jag ej delad mage.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jaha är det därför! Då förstår jag lite mer varför som denna operationen har blivit så missuppfattad. Hoppas att vi kan hjälpas åt att synliggöra dom skador som vi kvinnor kan få och varför det är viktigt att vi får vård. Skönt att du också sluppit få delade magmuskler. Kram!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här