Måste man bjuda alla på kalaset?

Nu kommer jag ta upp ett känsligt ämne, nämligen barnkalas… Det finns barn som aldrig blir bjudna till kalas. Barn som systematisk blir uteslutna från gästlistan, ibland utan nån egentligen anledning. Det finns barn vars gäster aldrig dyker upp när dom själva bjuder till kalas och det finns barn vars föräldrar inte har råd med barnkalas. Jag tycker det är hemskt! Jättejättehemskt! Jag tror att nästan alla föräldrar bär på samma oro, att just deras barn ska bli utfryst och kanske den enda som ingen vill bjuda till sitt kalas. Jag önskar att vi föräldrar kunde enas och göra vad vi kan för att motverka mobbing m.m. men efter att ha deltagit i några diskussioner på Facebook så förstår jag att många föräldrar skiter fullständigt i andras barn! Jag blir så ledsen 🙁

Foto: Göteborgsmamman

När jag var liten så var det en flickas mamma på vår gård som var helt galen. Den här mamman trodde vid ett tillfälle att jag hade snott hennes dotters kompis. Jag var helt oskyldig och det borde den här mamman vetat eftersom jag var ensam och inte hade något med den där kompisen att göra, men ändå jagade mamman mig hela vägen hem och IN I VÅRT HUS! Jag var 5 år gammal och så rädd att jag både kissade och bajsade på mig medan jag sprang. Väl inne i huset gömde jag mig under sidosoffbordet som var inklämt mellan två soffor. Mamman sprang in i vårt hus och letade efter mig på både under- och övervåning tills hon stötte på min pappa som körde ut henne. När mamma kom hem och fick höra detta så gick hon, arg som ett åskmoln, hem till den här mamman och skällde ut henne efter noter. Jag minns hur jag var ute på gården och lekte och det hördes ända ut på gården. När jag skulle ha mitt 6 års kalas några veckor senare ville jag inte bjuda den här flickan, men då förklarade min mamma att man kan inte bjuda alla utom en. Det här var en ganska extrem situation, men det var inte den här lilla flickans fel att hennes mamma var ett psyko. Jag tycker det var stort av min mamma att se till alla barns bästa och inte utesluta något barn.

En del av argumenten jag har sett på facebook är att man inte ska tvinga sina barn att bjuda sina mobbare och dom situationerna kan jag såklart förstå, men jag tror ändå att man bör tänka sig för hur man hanterar kalasinbjudningarna. Om man börjar bjuda alla utom en så dröjer det förmodligen inte länge innan det är ens eget barn som inte är bjudet. Dessutom tycker jag att mobbing borde hanteras på andra sätt än via uteslutningar från kalas.

När det gäller kalasinbjudningar på förskolan har jag däremot svårt att tro att det har med mobbing att göra att man inte bjuder in ett eller två barn. Jag kan inte för mitt luv förstå hur vuxna människor kan välja att bjuda alla på en hel avdelning utom en eller två. Hur elak är man inte då? Och vad ger man egentligen för signaler till sina barn? Jag trodde också att det fanns lite vett och etikett hur man gör med sånt. Jag trodde till exempel att alla förskolor i Sverige hade förbud mot att bjuda in till kalas på förskolan, men så är det inte. Det var cirka ett år sen som Malin hörde av sig till mig och berättade att någon förälder på förskolan hade bjudit in alla barn till kalas genom att klistra upp inbjudningar på alla barnens fack utom just hennes dotter och nåt mer barn. Jag blev så arg så jag kokade när jag läste hennes meddelande. Jag föreslog att riva ner alla inbjudningar och lämna dom i en bunt till fröken. Jag hade banne mig gjort det! Vad är det för jävla sätt av en vuxen människa?!

Till alla er som också vill ha en förändring på detta så kan jag rekommendera facebookgruppen Kalasakuten. I gruppen hjälps medlemmarna åt att bjuda till kalas eller komma på varandras kalas. Det är även många som skickar grattiskort till varandras barn för att uppmärksamma dom som inte kan fira sin födelsedag med ett kalas.

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Vi har alltid bjudit hela klassen, eller ja nu senast bjöd William alla killar i klassen när han fyllde år på filmkväll, men då fyllde han 13 och de umgås inte med tjejerna i klassen på samma sätt då. Han har gått med samma klass sedan F-klass. Det har varit bra tycker jag att bjuda alla, har funkat trots att jag bor i en liten trea, började med kalas redan när han gick i föris :). Finns det hjärterum så finns det stjärterum säger man ju, allt handlar om vad man som vuxen har för bild av saker :).

  Svara
 2. Lin

  Så hemskt att det händer; att ett eller två barn blir lämnade utanför. Håller med dig i att jag har svårt att se att ett förisbarn skulle mobbas. Dock kan de ju ha hackkycklingar. Men då hade jag försökt komma runt det genom att bara bjuda de som är födda samma år/går på samma avdelning/eller 1-2 kompisar allt som allt från föris. Inte så att barnet som ev retar och slår på ens barn regelbundet, blir utpekad/utstött. Det barnet har ju förmodligen svårigheter. Jag tror definitivt inte att barn är onda, det ligger mer bakom.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Håller med dig! Barn är inte onda, det ligger andra saker bakom. Däremot så undrar jag om inte den där galna mamman som gjorde att jag bajsade på mig var ond ? det är jättehemskt att en del barn blir uteslutna och att vuxna tillåter det att hända.

   Svara
 3. Johanna L

  Jag känner igen mig i vad skriver och upplevde som liten. Jag blev inte bjuden på ett kalas men alla andra tjejer i min klass. Så klart vill inte jag bjuda denna person på mitt kalas men min mamma var precis som din att vi bjuder alla ändå. Hittills har vi haft kalas för vänner för sonen inte riktigt känt vi vill bjuda de andra förskolan än.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch vad hemskt! Men vilken klok mamma du som föregår med gott exempel och lärde dig det. Det är lätt att gå i försvarsställning för sina barn men man måste tänka på vad det är man vill föra över till nästa generation. Vi bjuder inte heller från förskolan.

   Svara
 4. Mia

  Ska man lägga inbjudningskort i facken på mina barns förskola så måste man bjuda alla, vill man av någon anledning inte bjuda alla, kan ju vara så enkelt att man inte har plats till 18 barn eller råd att hyra nån plats, då måste man iaf ta inbjudningarna privat. Vi har alltid bjudit alla, barn pratar med varandra och kommer också prata om kalaset efteråt, hur skulle då dom barnen som inte blivit bjudna känna sig?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad bra! Har förskolan meddelat detta till föräldrarna eller är det bara så det funkar? Vi undviker att bjuda från dagis för att slippa det där med att barn pratar och känner sig utanför. Jag vet inte hur andra föräldrar gör men jag har inte sett att det har bjudits in till några kalas i barnens fack.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här