Okategoriserade

Lunchen på förskolan idag

Idag på dagis gick det bättre med Lucas vid matbordet. Dom berättade igår att han hade slängt sig från stolen så jag frågade igår om dom inte hade så att dom kunde spänna fast honom. Så idag gick det mycket bättre. Han ville fortfarande gå ner, men han blev inte alls lika arg som när jag höll fast honom igår.

Men idag åt han tyvärr ingenting, ingen gröt imorse, ingen mat på lunchen och nu fick han en vällingflaska innan han somnade. Jag sa att jag gärna vill att dom ger honom gröt dom dagarna han inte äter för han kan ju inte gå utan mat en hel dag. Pedagogerna skulle prata med rektorn, men för att dom ska kunna göra det så behöver jag kanske en remiss från läkaren eftersom dom inte har tid att blanda gröt.

Jag blev faktiskt lite irriterad för samtidigt så blir ju Lucas 100 gånger mer krävande om han inte har fått nånting i magen som om han är mätt och belåten. Är det inte enklare att bara blanda lite tevatten med pulvret som står på hans plats? Jag hoppas verkligen att vi kan lösa detta, på gamla förskolan var det aldrig problem trots att dom ofta hade kort om personal. Men annars är jag säker på att jag får en remiss från läkaren så då får dom ju fixa det ändå. Tråkigt bara att det behövs ett papper för att mitt barn ska vara mätt och fungera på förskolan.

Imorgon ska jag vara med igen för att se hur det går. Jag förväntar mig att han kommer äta något, men jag vill att han ska sitta kvar på sin plats tills alla barn går från bordet. Jag tror faktiskt att det är bra för honom att se när dom andra barnen äter också, rätt som det är kanske han blir nyfiken på nåt.

  

18 Comments

 • Lisa

  Hej!
  Ny läsare, så jag hänger inte riktigt med. Tyvärr också sjukligt nyfiken, så jag måste fråga. Varför äter inte Lucas? Är han bara väldigt envis och matbråkig, eller har han något problem med maten?

  • Emma - På Smällen!

   Hej Lisa! Vad kul att du har hittat hit! Jag vet inte om du såg det, men jag svarade dig i ett inlägg imorse 🙂 Han har stora halsmandlar och får ofta kväljningar när han äter och nu känns det nästan som han har gett upp och gör allt för att slippa äta överhuvudtaget…

 • Jossan

  Tråkigt med ”motarbetade” pedagoger., På min förskola blandar vi mer än gärna både gröt och välling till barnen om det är så att hen är I behov av det, mätta barn är glada barn, vi kräver varken läkarintyg el dyl. Även på dotterns förskola har man samma princip då min dotter är alldeles för trött för att äta när lunch serveras, hon får sin välling när hon ska sova (fyller 3 i December).barn äter när dom är hungriga och oftast äter det endast ett mål ”bra” om dagen. Min dotter krånglar med maten också vi har inte gjort en big deal av det utan hon äter sin välling som complement till maten det funkar och hon följer sin viktkurva, hon äter bara visa livsmedel och dessa serveras när det är mat hon blir också erbjuden den andra maten och ibland smakar hon. Fortsätt med vad som känns bäst I din mage för ditt barn, är det något man är bäst på så är det ens barn. Det här med att ”sitta still” på stol upplever att det tar några veckor innan barnen förstått systemet I att man sitter och äter det gället att ha tålamod som personal 123 så ser dom att alla andra barn gör det och då gör dom det med. ”apan ser apan gör”. Lycka till och grattis till bebbe 2..

  • Emma - På Smällen!

   Ja, mäta barn är ju mindre krävande för pedagogerna också. Nu verkar en del tycka att Lucas är jobbig. Men jag kan säga att jag blir också en bitch om jag inte har ätit nåt på hela dagen, det säger ju sig självt! Hemma är vi noga med att få i Lucas något (ibland vad som helst) för då är han på bra humör. Vi kan vara ute och träffa folk och leka med andra barn en hel dag utan problem. Får han bara i sig lite mat och sover på dagen så är han som en ängel (haha! ok kanske lite överdrivet).

   Vad skönt att du skrev det där med att barn oftast äter bara ett bra mål om dagen. Jag har aldrig tänkt på det, men om han äter bra efter dagis så kan vi alltså känna oss lugna då? Just nu gör han inte det, men för ett tag sen gjorde han det.

   Lucas satt alltid på stolen på förra förskolan och väntade in dom andra barnen, så jag är säker på att han kommer göra det här också om dom bara har tålamod att lära honom. Tack så mycket för din kommentar! 🙂

 • S

  Det var det dummaste jag hört att pedagogerna inte ”har tid” att blanda ihop lite gröt! Om jag var du hade jag ringt till rektorn på direkten och kollat om det verkligen är så. Hota med att byta förskola om det är så att de fortsätter med sånt larveri.
  Jag skulle nog även ringa till vårdcentralen/specialisten igen och ligga på om att få komma tillbaka snarast om han äter så dåligt som du beskriver.
  Min äldsta son hade andra problem och vi fick besöka sjukvården vid ett flertal tillfällen och det jag lärde mig då är att man måste bråka om allt som förälder. Tyvärr kommer man ingenstans inom svensk sjukvård om man inte står på sig och är ”jobbig”.
  Lycka till med både Lucas och bebben i magen!

  • Emma - På Smällen!

   Jag ringde rektorn och han ordnade så att köket gör gröten, lite omständigt, men huvudsaken är att dom fixar det. Tror tyvärr inte att hota gör så stor skillnad för det är så svårt att få plats på dagis här i Göteborg. Men jag tänker att han kommer bara vara där fram till april och sen är jag mammaledig och behöver inte lämna honom där om jag inte anser att det är bra för honom att vara där några timmar. Jag kommer vara ledig i 1,5 – 2 år så då kommer han vara 4,5-5 år och sen så kommer han börja skolan.

   Vi har en tid på östra för operationsundersökning om mindre än 2 veckor och läkarn kommer skriva intyg för gröten och vällingen på dagis.

   Såå jobbigt att man ska behöva bråka om allt för att få hjälp! Jag är så förbannad på hela grejen nu så läkarna kommer inte vilja bråka med ett hormonmonster som mig *arrrghh* Hehe!! Tack så mycket!!

 • Karen

  Hej! Vad roligt att hitta din blogg(hittade dig hos Satus blogg). Jag är själv från Brasilien, en halv svensk tjej, gift med min fina brasse som också är surfintresserad. Vi har fyra barn o bor i Småland. Det var en bra lista du gjorde om att vara gift med en brasse
  Allt det där med maten löser sig ska du se. Min äldsta dotter som nu är 10 år har alltid haft det lite jobbigt med mat i skola. Hoppas ni hittar ett sätt som känns bra!
  Kram/Karen

  • Emma - På Smällen!

   Nämen åhh vad roligt!!! Vad kul att ni också är en svensk-brasiliansk familj! Då har vi mycket gemensamt 🙂 Tack ja, jag hoppas det löser sig snart 🙂 Kram!

 • R

  Jag är själv förskollärare och behöver barnet någon form av specialkost (av religiösa eller hälsoskäl) så krävs läkarintyg/ intyg om religöskost hos oss. Kan förstå att ni har en speciell situation och att ni håller på med utredningar och då borde de gå o lösa men det finns föräldrar som vill att man ska ge barnet både de ena o de andra utan egentliga skäl o de funkar inte när man har över 20 barn. Hoppas de löser sig snart!

  • a

   Sen tycker jag s
   Nägon annan här! Ring läkaren! Vårdcentralen ! Det har dröjt alldeles för långt tid nu då Lucas haft problem med maten länge!

  • Emma - På Smällen!

   Nä det förstår jag, men när förskolan själva kallar in mig för att hjälpa dom så tycker jag ju att dom borde vara lite mer öppna för förslag. Men nu löser dom det ändå, men jag måste fortfarande skaffa läkarintyget men jag behöver inte stressa 🙂

 • a

  Har dom tid plötsligt nät en remis finns. Usch vad frustrerande. Men om dom då inte har tid. Spara tid genom att du har en termos med vatten vid hans fack plus gröt så kan dom på 20 SEK ordna gröt till honom. Men brukar han äta på förskolan annars?

  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker det är så himla konstigt, det står en enorm vattenkokare i deras kök. Konstigt att dom inte bara kan ta lite vatten ur den och hälla i lite pulver. Det tar inte längre tid att om en pedagog måste kissa. Men nu löser det sig, tycker bara det är lite irriterande när man måste se problemen först och lösningarna sen.

 • Linnea altenborg

  Tycker det låter väldigt konstigt att du ska behöva ha läkarintyg för att dem ska Kunna ge gröt.
  Herregud det går ju hur fort som helst att fixa.
  Det är väll bättre att han får i dig något än ingenting alls och det borde ju pedagogerna också tycka.
  På min sons förskola så fixar dem både välling och gröt om det behövs.
  Min som Noel har nu haft en period då han inte velat äta utan bara vill dricka välling.
  Det var absolut inga problem för pedagogerna.
  Men det är ju kanske olika från förskola till förskola.

  Jag hoppas iallafall att det löser sig.
  Kram kram

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det tycker jag också. Dom hinner ju bre mackor åt barnen som inte kan det, men inte blanda lite gröt. Blir lite besviken för jag var där på besök och frågade detta innan jag tackade ja till förskolan. Nu så här i efterhand så känner jag att jag borde inte bytt förskola. Men jag försöker lösa detta ihop med pedagogerna och rektorn har ordnat så att köket gör Lucas gröt på frukost och mellanmål. Lunchen vill jag att Lucas ska försöka att äta. Tack så mycket <3 Kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.