Ledsen över att lämna kompisarna i skolan…

När jag blev gravid såg jag framför mig hur bra det skulle bli för barnen när jag blev föräldraledig. Dom skulle slippa vara på förskola och fritids och vi skulle få mer tid tillsammans. Jag såg verkligen framemot det! Men när jag började föräldraledigheten och Lucas inte fick gå på fritids längre insåg jag att han kände precis tvärtom. Han gick med tunga steg hem från skolan. Besviken att leken just hade börjat på skolgården och att han inte fick vara med. Stackars Lucas!

Jag har tagit med kompisar hem, ibland flera gånger i veckan, men jag orkar inte varje dag. Dessutom är det meckigt för när vi ska hämta Isadora så måste ju kompisen också cykla och det är inte alla barn i Lucas klass som cyklar… Lucas har frågat mig många gånger om han inte kan få stanna kvar och leka på skolgården, men det får han ju inte. Jag tycker inte att det känns bra, jag är orolig att Lucas ska hamna efter med kompisarna och känner därför jättestor press… Jag planerar ju att vara hemma väldigt lång tid framöver så då kommer han kanske aldrig gå på fritids…

Idag ringde jag till rektorn och frågade om dom kunde göra något åt saken. Jag frågade om han kunde få stanna åtminstone några timmar vissa dagar eller om han kunde få vara med på skolgården. Rektorn lovade att kolla upp det och återkomma till mig. Min plan B är att jag ansöker om fritidsplats igen för att jag är egenföretagare, men då är jag rädd att jag åker på att betala full avgift för Isadora igen även om hon bara går 15 timmar. Jobbigt!

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Lisa från Skåne

  Kolla upp om inte 15 timmar är gratis för har för mig det är obligatorisk förskola som är för alla barn. I så fall skulle du bara betala för tiden däröver.Jag kan ha fel.

  Svara
 2. Caroline

  När vi fick tredje barnet hade äldsta precis börjat förskoleklass. Jag skrev in mig på högskolan o pluggade en termin så han kunde gå på fritids en stund, hade den där till 15. Visst fick vi betala fullt för fritidsplats o full taxa för de extra 5 timmar lillebrorsan fick på förskolan. Men barnen ville så gärna vara kvar över mellis o hinna leka att det var värt det.

  Svara
 3. Pixie

  Apropå att ni går i husköpstankar,
  letar ni hus i närheten av där
  ni bor nu eller i andra delar av Gbg eller annan plats?

  Svara
  • Emma

   Hej! Vi letar både där vi bor nu och i andra områden i och utanför Göteborg där vi kan tänka oss att bo 🙂 Skolan är viktig, men det finns ju andra bra skolor också 🙂

   Svara
 4. Anna

  Alla barn har rätt till avgiftsfri förskola 15h per vecka. Gäller dock inte lov, men omsorg på lovtid får man ju betala för från första timmen oavsett hur det ser ut för äldre syskon.
  Om du vill ha Isadora 15h på förskola under lovtid blir det snarare billigare för just henne om Lucas går på fritids. Då blir hon andra barnet i familjen och får därmed lägre avgift (så är det i Kungälv, antar alla kommuner har syskoneabatt?) , men Lucas får såklart avgift som ni annars sluppit.

  Svara
 5. E

  Jag är tidigt gravid med mitt tredje barn och naturligtvis jätteglad och ser fram emot bebis och föräldraledighet (även om jag just nu mest mår illa) men en sak som jag oroar mig för är just det här med fritids. Äldsta barnet kommer börja förskoleklass i samband med att bebis kommer (om allt går bra) och det känns så taskigt att hon inte kommer att få vara kvar och leka med kompisarna på fritids på eftermiddagarna så jag funderar också på hur man kan lösa det. Kompisar är ju redan en väldigt viktig del av hennes liv och det känns också fel att minstingen skulle börja förskola extra tidigt bara för att syskonen ska få gå mer tid på förskola/fritids. Ibland känns det som att man bosatt sig i fel kommun.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här