Brasilien,  Första graviditeten

Kulturkrock Brasilien! Om min jättemage…

Nu har magen iaf växt rejält! Flera har kommenterat och sagt att magen har blivit stor nu! Ok, den är väl inte så stor så att det är märkvärdigt, men det märks ju att magen har växt nu iaf.

När vi pratade med Jairs mamma igår så sa hon att jag hade blivit jättestor, alltså med betoning på JÄTTE! Typ som att jag hade blivit tjock. Hon sa att jag var större än vad dom flesta gravida är! Jag blev fullkomligt paff! Här har jag fått höra nästan varje dag att min mage är så liten, varje gång hos BM har jag varit lite nervös när hon har mätt symfus-måttet och jag har varit orolig för att jag inte ökade nåt i vikt i början! Och då kommer hon och säger att jag är JÄTTESTOR!! Jair blev nog också överraskad för han sa direkt emot (ngt som är väldigt ovanligt i Brasilien) och sa att nej mamma, alla här säger att Emma har liten mage. Då skrattade hon bara och sen kommenterade hon min rumpa istället…

I Brasilien pratar man om utseende väldigt öppet och det är fritt fram att säga att någon som är tjock faktiskt är tjock. Och man får oftast ett smeknamn för hur man ser ut. Har man t.ex. bara ett ben så kan man heta ”Benet” eller om man är vit så kan man som Jair få smeknamnet ”Spöket”. Min brosa fick smeknamnet ”Gringo” (utlänning) när han bodde hos oss i Brasilien under ett halvår. Så Jairs mamma är inte elak mot mig. Hon konstaterar bara att min mage är stor och det tycker hon är roligt. Sen konstaterade hon bara att min rumpa har blivit större och det var tydligen också skoj…. :S Nu låter det som hon är jättedum mot mig, men det är hon inte! Hon är världens härligaste människa med stort hjärta och bryr sig om alla! Hon har tagit in både mig och min bror i familjen och bryr sig verkligen om oss och alla andra i min familj som hon inte ens har träffat. Det är bara så kulturen är i Brasilien… Dom är inte ett dugg finkänsliga när det gäller ens vikt! Men nåt som man ska komma ihåg är att i Brasilien så är det inte snyggt att vara spinkig eller slank, man ska ha former. Tjejer ska vara lite kurviga och ha stor rumpa! Stora bröst är mindre viktigt! Så där passar jag in perfekt 🙂

 

 

2 Comments

  • Linn

    Jag förstår exakt vad du menar! Arabisk kultur är likadan. Man kommenterar folks vikt på ett helt annat sätt än vad man gör här i Sverige och det anses inte alls oförskämt så som det gör här. Man måste förstå att de inte menar att förolämpa eller vara elaka utan de är vana vid att man pratar så med varandra helt enkelt.

    Svar från Emma: Ja precis 🙂 Men det är ändå svårt att inte ta åt sig lite…. hehe! Men jag vet att Jairs mamma inte menar illa så jag försöker tänka på det 🙂

  • jessy

    Haha tkr ju att du har en liten mage! :p fick kommentaren själv ”ska du ha typ imorgon lr?” Sen en annan trodde jag skulle ha i juni. Hahaha !

    Svar från Emma: Haha!!! Ja precis! Det tycker ju jag också! Haha! Vilka kommentarer du får! Folk har verkligen ingen koll om en tror imorgon och en i juni! Haha!!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.