Okategoriserade

Inte klokare än…

Shit vad svårt!! Än så länge känner jag mig inte klokare efter att jag har läst era kommentarer… Jag tycker inte heller att det behöver vara samma regler på förskolan som hemma. Lucas hade ju aldrig några problem på förra förskolan! Jag tycker det känns som att han har fått styra och ställa lite för mycket på nya förskolan. 

Jag tror inte heller att jag är lösningen. Jag är med av två anledningar. Den ena är att förskolan vill veta hur vi gör för att Lucas inte ska bli helt förtvivlad vid matbordet. Den andra anledningen är att jag känner mig orolig för jag har inte förstått vad problemet är på dagis. Pedagogerna har berättat att han har spottat maten på dom. Det har han ALDRIG gjort hemma. Vi ger honom bara mat när han vill ha, så han blir aldrig arg på oss. Så jag vill visa hur vi gör när vi äter och att det är OK att lämna. Jag vill gärna se hur pedagogerna gör också. 

Det där med att hålla fast känns inte rätt heller, men jag kan försäkra er om att jag inte höll fast honom på ett sätt som skapade obehag för honom mer än att han blev arg på mig. Och jag förklarade för honom varför han skulle sitta kvar på ett lugnt sätt och visade att jag förstod hans känslor. Jag hoppas att han ska förstå snabbt vilka regler som gäller, precis som han har lärt sig att han måste sitta fastspänd i bilstolen under hela bilfärden m.m. 

Tack för svaren om 15 min. En halvtimme känns nästan helt omöjlig när jag tänker efter. Men jag känner mig så osäker, måste vi ha såna regler hemma. Helst vill jag inte stressa matsituationen mer än nödvändigt. Jag tror jag väntar och ser vad BVC säger när dom ringer mig nästa vecka….

Fortsätt gärna kommentera!! Önskar så att nån av er ska ha haft samma problem. Jag vill veta hur man löser problemet liksom…

11 Comments

 • zarah

  Vi låter våra barn (1,5 och snart 4 år gamla) gå från bordet när dom är klara. För oss och barnen passar det bäst. På deras förskolor vet jag faktiskt inte hur dom brukar göra. Har inte hört om något problem iaf.
  Förstår att det känns enormt frustrerande för dig! Maten i allmänhet verkar ju vara väldigt komplicerat för Lucas. Jag har tyvärr inga bra råd att ge 🙁 hoppas det löser sig!

  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag hoppas också att det löser sig. Jag har inte blivit så påverkad av detta förut, men nu har jag gråtit och gråtit och gråtit. Säkert gravidhormoner som talar…

 • Linda

  Sen kan ni ju både hemma och de på förskolan göra en deal med honom att om han vill gå efter ca 15 min så får han det om han sätter sig och tex tittar i en bok. Många barn som äter kan ju tex bli störda av att någon leker i samma rum. Men också att det inte ska bli ”för” roligt att gå ifrån bordet

 • ylva

  Tror att det var på pampers barnvagnspromenader som louise sa just att små barn sätter sig vid bordet för att äta, och sedan när de är klara finns det för dem ingen anledning att sitta kvar. Känns logiskt. Men det är ju svårt när man har ett barn som inte äter.. kan man inte försäkra minska alla tvång vid maten? Typ att han på förskolan får komma när han vill, får gå tidigare och leka lugnt osv. Tänker att om han känner sig tvingad till bordet börjar en ond cirkel redan där.. men om alla sitter kanske han kommer självmant efter en stund?

  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag funderar också på allt detta… Men jag tror inte han kommer komma självmant, men jag är orolig för att det ska bli en ond cirkel att tvinga honom att sitta vid bordet när matsituationen redan är så jobbig som den är… Jag ska prata med barnpsykologen på BVC.

 • En annan Emma

  Hej! Vi brottas med samma problem som ni, vår äldsta har nyss fyllt fem. Har du läst/hört något om selektiv ätstörning/Selective Eating Disorder? Att läsa om Lucas är som att läsa om min egen dotter. http://www.selektivatstorning.se
  Känner du att det kan stämma in på Lucas och vill bolla får du gärna höra av dig. Vi har som sagt kämpat med detta i fem år.

  • Emma - På Smällen!

   Åhh tack för att du skrev om detta! Jag ska läsa på lite om detta. Jag har börjat känna att det kanske inte bara är halsmandlarna som ställer till det för Lucas, men halsmandlarna är helt klart ett av problemen.

 • Amanda

  När BVC ringer så be om att få remiss till dietist eller kanske barnpsykolog. Känns inte som att sköterskorna på BVC har rätt utbildning för att hjälpa Lucas.

  • Emma - På Smällen!

   Ja det har jag gjort. Jag behövde ingen remiss till barnpsykolog så jag ringer dit på måndag. Nu har jag ju sett hur det är på förskolan så nu vet jag lite mer vad jag ska säga 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.