Okategoriserade

Gravidvecka 12 – bebis nr 2

Bebis
Bebisen är stor som ett plommon nu, cirka 6 cm lång och väger 9 till 13 g. Bebisen ser mer och mer ut som ett människobarn. Huvudet är rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat på sig. Naglarna har vuxit ut på både fingrar och tår och din bebis har hår på kroppen, (s.k. lanugohår). Bebisen rör sig alltmer och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Barnet kan svälja fostervatten. Just nu och fram till rutinultraljudet är alla bebisar ungefär lika stora oavsett genetiska anlag. Barnmorskan mäter längden för att se vilken graviditetsvecka du är i.

Du
När vecka 12 är över så är också dom mest kritiska och mest riskfyllda veckorna över. Illamåendet brukar avta nu, vikten har för de flesta ökat med 1 – 5 kg. Har du haft mycket illamående eller kräkningar så kanske du har gått ner istället. Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan göra att din hud ser bättre och slätare ut. Många kvinnor får också tjockare och blankare hår under graviditeten. Livmodern tar upp hela bäckenet nu och kommer när graviditeten når sitt slut vara ända upp i revbenen.

Så här känner jag
Tjoooohooo! Imorgon går jag in i vecka 13! Jag börjar känna att jag kan pusta ut nu! Jag är helt klart nervösare än vid första graviditeten och varje ultraljud kommer kännas jobbigt. Men innerst inne tror jag inte att det är nåt fel på bebisen så jag ska försöka att inte oroa mig. Jag kommer ju inte vara mindre ledsen för att jag har oroat mig hela graviditeten! Illamåendet är bättre, jag använder inte seaband på dagarna längre, men när jag ska åka buss så mår jag ibland sjukt illa (typ som imorse – näääääära till spya!). Matlusten finns fortfarande inte nånstans i sikte, men jag överlever. Jag har haft lite finnar kring käklinjerna, men nu börjar det försvinna igen. Tröttheten är tillbaka *suck*. Jag kan känna att livmodern fyller ut en bit ovanför blygdbenet nu. Fattar fortfarande inte hur jag ska känna var toppen är, men jag kan i alla fall känna var den är genom att hålla handen på magen 🙂

20150930-174608-63968038.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.