Förlossningen 3:e barnet

Hur var det att föda barn under corona-pandemin?

Det är ganska så speciella tider att vara gravid och föda barn under coronapandemin. Det har varit många restriktioner, framför allt för papporna som knappt kunnat delta i något alls. Så tråkigt! Victor hann bara vara med på två barnmorskebesök innan corona slog till i Sverige och det var på håret att han fick vara med på ultraljudet. På förlossningen är det också restriktioner, men olika i olika delar av landet. I Göteborg får man ha med sig en person, men bara en och samma (alltså man får inte byta medföljande person under förlossningen). Efter förlossningen får partnern åka hem och mamma och bebis körs upp till BB, där mammorna i princip blir isolerade på sina BB-rum. Just därför valde vi tidig hemgång och åkte hem redan samma kväll (6 timmar efter att William fötts).

I vissa delar av landet får papporna inte vara med på igångsättning. Då får papporna komma när den aktiva förlossningen börjar. Jag vet inte om ni såg det, men just detta ledde till att Jocke i ”Jocke & Jonna” missade sitt barns födsel eftersom Jonna födde så sjukt snabbt efter igångsättningen. Sååååå tråkigt! Jag ville verkligen inte bli igångsatt så jag hade vägrat om jag inte fick ha Victor vid min sida. Tur att partnern får vara med på igångsättning på Östra sjukhuset i Göteborg 🙂

På förlossningen märkte jag inte så stor skillnad förutom att Victor inte fick gå ut ur rummet för att hämta kaffe eller lägga saker i kylskåpet. Men det gjorde inget för vår barnmorska var gullig och hämtade det vi ville dricka och det gick superbra att beställa mat och betala med Swish 🙂

När vi skulle åka hem så fick Victor egentligen inte lämna rummet för att komma tillbaka igen efter att ha hämtat bilen, men eftersom jag hade väldigt lågt blodtryck pga att jag hade blött mycket och därför inte vågade bära William till entrén så fick han komma in igen för att hämta oss. Jag upplevde ändå förlossningen som ”flexibel” trots att dom hade restriktioner att rätta sig efter. Till exempel så har jag hört att dom många gånger låter den lilla familjen stanna på förlossningsrummet i upp till 24 timmar om det inte var möjligt med tidig hemgång, men det beror såklart på om det finns plats.

Det har varit mycket oro kopplat till att vara gravid under pandemin tycker jag. Till en början var jag väldigt orolig för vad som skulle hända med bebis i magen om jag blev sjuk. Men som tur är verkar dom flesta bebisar klara sig bra, både i magen och på utsidan av magen. På slutet var jag mest orolig för att Victor skulle bli sjuk och därmed missa förlossningen, det skulle kännas som en KATASTROF! Usch!

Nu känner jag mig glad över att William äntligen är ute, för även om Corona-pandemin inte är över så är jag inte lika orolig längre 🙂

Hur tyckte ni andra att det var att vara gravida och föda barn under coronapandemin?

4 Comments

 • Lisa

  Många av reglerna känns lite väl bajsnödiga, liksom vad kan rimligtvis hända om pappan går ut till bilen och sen kommer tillbaka in för att hämta mamma och bebisen (såvida han typ inte hånglar med en covid-sjuk, skickar på händerna och sen tar i alla dörrhandtag), men det är många regler som kommit upp för extra-extra trygghet såklart, men alla bygger inte på sunt förnuft precis ? Har jobbat på covid-avdelning i vår och sommar och en del säkerthetsåtgärder har det ju blivit! ? Ska själv ha barn i februari, hoppas reglerna är på rimlig nivå då ?

  • Emma

   Ja men eller hur! Och varför ska pappan sitta på parkeringen och vänta medans man sätter igång mamman? Det är väl större chans att pappan blir sjuk om han ska vara nån annanstans och vänta under tiden. Samma sak med BB tycker jag, om pappan ändå varit med på förlossningen så kan han väl lik gärna vara med på BB också..! Ja, hoppas verkligen att reglerna är på en rimlig nivå när du ska föda ❤️

 • S

  Vi var ju ganska långt in i graviditeten när Corona kom så min man fick vara med på ultraljuden och hela familjen med syskonen hann vara med på ett besök på mvc där vi lyssnade på hjärtljuden. Sen kom förändringarna och restriktionerna.

  Men den värsta oron var helt klart att min man skulle bli sjuk och missa förlossningen. Det var en källa till mycket ångest för min del och gjorde det än värre att gå över BF. Vi var liksom friska på BF ? och framförallt när syskonen blev förkylda. Men vi klarade oss och fick en fin förlossning. Det blev egentligen ingen större skillnad mot hur vi hade gjort i normalfallet. Jag önskade tidig hemgång och fick åka hem efter barnläkarronden 12 h senare. Däremot fick jag tillbringa natten på BB då förlossningen var full, då fick min man åka hem. Men eftersom detta inte var vårt första barn hade vi även i normalfallet gjort så att han åkt hem ganska omgående för att vara med de två andra barnen.

  För förstagångsföräldrar tänker jag att skillnaden mot normalfallet är mer påtaglig och jag känner verkligen med dem som upplevt sin första graviditet och tiden efter nu under Corona.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.