Hur tänker vi kring besök i coronatider?

Jag har fått en del frågor hur vi tänker kring besök av släkt och vänner nu när vi har en nyfödd, med tanke på coronasmittan. Vi var väldigt försiktiga inför förlossningen, främst eftersom vi var väldigt oroliga för att Victor skulle bli smittad. Men nu känner vi att det inte finns anledning till att vara fullt lika försiktiga. Det är klart att vi inte vill bli smittade, men på nåt sätt så känns det ju som att alla mer eller mindre kommer behöva bli smittade (eller vaccinerade) innan det här är över. Vi kommer såklart inte ta några onödiga risker som att gå på IKEA med en nyfödd, men vi kommer träffa släkt och vänner som är utan symptom och känner sig friska.

Den första som fick träffa William var faktiskt Victors kära farmor vars födelsedag vi försökte pricka in 🙂 Hon fyllde 93 år den 9:e augusti, men William valde ju inte att titta ut förrän den 22:a augusti och inte ens då kom han ut självmant! Vi åkte hem till henne dagen efter han föddes, alltså när han var 1 dag gammal 🙂

dsc00365
dsc00361
dsc00362

När William var en dag gammal så fick vi också ett kort besök av min mamma som kom hem med barnen.

Vi ringde även till Victors familj och frågade om dom ville komma på besök samtidigt, men planerade in besöket dagen därpå istället 🙂

Victors syster på William i famnen

När hon satt här med William i famnen så frågade vi om hon ville bli gudmor till William 🙂 Svaret var självklart JA!

Victors mamma med lille William i famnen

Vi kommer fortsätta träffa släkt och vänner i höst, så länge dom känner sig friska 🙂 Vi hoppas och tror att corona inte är så farligt för dom allra minsta, men även om det är det så kan vi inte skydda oss eftersom Lucas har skolplikt. Vi får helt enkelt försöka leva med risken att smittas och fortsätta att försöka skydda dom äldre och kroniskt sjuka.

Hur gör ni andra som har nyfödd eller bebis nu i corona-tider?

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. A

  Alla tänker ju olika. Personligen om vi haft en nyfödd hade jag varit försiktig med att träffas inomhus och att någon är så nära bebisen. Reagerade faktiskt på att ni träffade den äldre släktingen bara några dagar efter födseln men som sagt, alla tänker ju olika. Grattis ännu en gång ?

  Svara
  • Emma

   Vi känner oss inte så orolig då statistiken hittills talar för att nyfödda klarar covid-19 väldigt bra. Men vi skulle såklart inte vara oförsiktiga för det. Vad det gäller victors farmor så har vi bara träffat henne en gång sen corona kom till Sverige vilket är jättehemskt för hon kanske inte lever så länge till och hon är som en förälder till Victor. Det har varit hemskt för henne att vara ensam isolerad i sin lägenhet under så lång tid och när hon fyllde år den 9:e augusti så blev hon väldigt sjuk och inlagd på sjukhus. Hon kom hem två dagar innan William föddes så det kändes faktiskt viktigare än nånsin att hon fick träffa både victor och sitt yngsta barnbarn. Det är som en annan skrev här nedan, det är sorgligt att dö i covid-19 men ännu sorgligare att dö utan att få träffa sin familj ❤️ Hade vi vetat att hon hade många år till att leva så hade vi inte riskerar något, såklart. Men jag förstår såklart att alla prioriterar olika ❤️

   Svara
 2. S

  Vi har sett till att ses i mindre sammanhang hittills med färre människor varje gång och bara de närmsta har hållit i bebisen – alltså våra kärnfamiljer och närmsta vänner.

  Angående äldre släktingar som min mormor, morfar, farmor och farfar på 80+ så har vi strikt kört att vi setts utomhus med visst avstånd för att skydda dem, inte på grund av bebisen. Det är ändå så riktlinjerna från vården ser ut.

  Bebisen har inte heller tagits med till några varuhus eller offentliga platser inomhus. Restaurangbesök har varit uteservering vid ett tillfälle men det är allt. Har inte heller haft det behovet ? jag och min man har liksom turats om att handla/göra ärenden på sånna ställen. Var ganska skönt att ta sig iväg så utan bebis någon timme när han var ett par veckor ? man känner sig liksom på rymmen första gången även om man gör något vettigt som att storhandla till familjen ?

  Svara
  • Lisa

   Har ingen nyfödd än, men tänker att man ska ju alltid vara rädd om nyfödda, RS-virus tex är ju inget nytt och det är ju allmänt känt att det viruset ofta blir jobbigt för bebisen – Covid har jag inte hört så mycket gällande just spädbarn? ? Så jag tänker vara lika försiktig som annars, dvs dom närmsta som är friska får träffa nyfödda bebisen och gärna tvätta händerna först! ? Förskolebarn håller jag gärna lite mer på avstånd i början hehe.
   Äldre släktingar har jag inga längre tyvärr, men där tycker jag man kan ses om alla är friska och gärna med lite avstånd såklart. Har jobbat på covid-avdelning hela våren och sommaren och anser nog att har man en 93-årig farmor är det fånga dagen om gäller, vem vet vad som händer imorgon??Det är sorgligt att dö i covid-19 men jävligt mycket sorgligare att dö i covid-19 och inte fått träffa barn och barnbarn på flera månader! Så himla mycket sorgligheter har jag sett så jag säger så nu.
   Sorry för långt inlägg! ??

   Svara
   • S

    Vet inte om du menade att svara mig ang äldre människor. Men jag har förskolebarn och just därför håller jag mig på visst avstånd från mina äldre släktingar även om vi ses utomhus ofta. Man vet aldrig när man får ett ilsket förskolevirus eller om det är covid.

   • Emma

    Håller helt och hållet med dig angående äldre släktingar ? Det var precis så som vi resonerade. Dessutom var hon sjuk och låg på sjukhus dagarna innan William föddes så det kändes ännu viktigare att besöka henne❤️

    Än så länge så talar statistiken för att spädbarn klarar corona väldigt bra så därför är vi inte så oroliga för det. Däremot är ju rs-viruset något som vi får se upp för nu i höst. Men tyvärr så blir det ju svårt att skydda honom från allt eftersom storasyskonen lär dra hem smittor. William har ju faktiskt redan haft sin första förkylning ?

 3. KarinH

  De som har velat träffa oss har vi träffat så länge de känt sig friska, jag har även bett folk att tvätta händerna innan de tar i Benjamin. I och med att Benjamin kom i maj så har det varit naturligt att fika ute osv. men som även känts lite extra skönt.
  Sen valde vi att Alexandra började förskolan nu först i september och bett personalen höra av sig om det blir att gå magsjuka för då får hon stanna hemma. För att minimera lite.
  Eftersom jag är mycket själv har Benjamin fått hänga med på Ica, men då har jag haft honom i bärsele och inte tagit ”bebiskundvagn” (en kundvagn med en sits som liknar babysitter) och samtidigt eftersom jag är hemma har vi kunnat gå på Ica på fm då det varit betydligt lugnare i butiken.

  Svara
 4. AA

  Tänker lite kring vad min BVC -sköterska sa till mig nyligen när jag var där med min 12 dagar gamla son och det var helt enkelt att använda sunt förnuft när det gäller förkylningssmitta. Att helt enkelt inte träffa någon som har förkylningssymptom och att de som besöker tvättar händerna. Såklart som du skriver i inlägget så åker man inte till Ikea med en nyfödd, men tänker att det är väl där det sunda förnuftet kommer in att man helt enkelt är försiktig. På ett sätt så har Coronan verkligen fått upp ögonen för hur lätt man kan bli smittad, men tänker att de skyddsåtgärder likväl kan appliceras för att skydda mot andra förkylningar som RS-virus. Tänker också att ni gjorde rätt att besöka den äldre släktingen eftersom man vet aldrig vad som kan hända.

  Svara
 5. Rebecca

  Fick min dotter den 30/8 och vi har hittills träffat mina föräldrar, sambons föräldrar, en av sambons bröder och min bästa kompis. Jag tycker de som varit här hittills varit mycket respektfulla och förutom jag och sambon så är det bara min pappa som har hållit i bebisen, i övrigt har alla nöjt sig med att peta lite försiktigt. Vi har satt upp en handtvättsststion i köket så första stoppet när man kommer in är att man får tvätta och sprita händerna innan man petar. Vi är inte heller särskilt oroliga, även om vi såklart försöker vara försiktiga?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här