Okategoriserade

Hur mycket behöver en nyfödd amma

Hur mycket behöver en nyfödd amma? När bebis är alldeles nyfödd så är det många som oroar sig för om bebis får i sig tillräckligt med mat. Första dagarna så kommer det ju bara lite råmjölk och det känns verkligen som ingenting, ungefär som om någon vrider ur en fuktig trasa! Men det är ofta tillräckligt! Det kan man inte tro, men man förstår om man tittar på den här bilden som illustrerar hur stor en bebis magsäck är dom första dagarna i världen.

Det krävs så lite för att mätta den där lilla magen! Försök att tänk på det när ni är på BB och ska börja amma. Oroa er inte i onödan. Amningen påverkas så himla lätt av oro och stress i början, så försök att ta det lugnt och äta och dricka bra!

5 Comments

 • Anki

  Nog för att det krävs en liten mängd för att mäta men amningen tar ändå mer tid än vad iaf jag någonsin kunde föreställa mig! Det skiljer såklart från barn till barn men min lilla ammande ca 80% av vaken tid + en del sömn snuttade. Dom ska ju ”lägga beställningen” första tiden och snuttbehovet kan verkligen vara gränslöst! Det kom verkligen som en chock för mig. Sen valde vi att inte ge natt och då känns det som man får ta lite extra snuttande.

 • My

  Jag såg den bilden på BB och ”gick efter den” men dag 3 skrek min lilla kille heeelt hysteriskt och mjölken hade inte riktigt kommit igång och jag var ”trygg” pga av den bilden, sambon ”tjatade” att testa ge ersättning om en bara för en gång och han surplade i sig (tror) runt 60ml och somnade så gott… Alla är vi olika, jag kunde inte gå efter den bilden å kände mig som världens sämsta mamma ett tag pga av det. (Skrek även första natten på BB då han snuttade å snuttade men inte fick så mkt fört) En bra mall men man bör få på magkänsla, frågade även personalen men fick ”bilden” till svar, nästa barn så kommer ja ”lyssna” å lita på magkänslan oxå 🙂

  • Lin

   Det tar jag också med mig till ett ev. andra barn. Känna efter vad som känns ”rätt”! Magkänslan slår aldrig fel med bebisar. Det känns som att hormonerna gör att man känner vad som behövs. Tumregler stod bara ivägen för min magkänsla och förde intet gott med sig.

   Men givetvis kan tumregler vara toppen för andra!

 • Mikaela

  Jag skulle aldrig lita på något sådant påstående. Bebisar är individer och är väldigt olika. Vissa kräver mycket och andra knappt något de första dygnen. Lita på den egna magkänslan istället.

 • Zarah

  Fast egentligen är ju inte den första mjölken tillräckligt eftersom de allra flesta bebisar går ner i början. 10% av födelsevikten är ju okej men mååååånga går ju ner mer än så.
  Med min första var det inga problem, han gick inte ner så mycket men stod still jättelänge innan det vände. Min andra bodde vid bröstet de första månaderna. Åt otroligt ofta, en gång i timmen, även natten. Nu ammar dom inte jämt för att dom är hungrig, utan för närheten också. Men otroligt jobbigt att ha en bebis klistrat vid bröstet dygnet runt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.