Tips & Tricks

Hur länge ska man sterilisera flaskor till bebis?

När man får barn får man veta att man ska sterilisera allt som bebis ska stoppa i munnen, men frågan är hur länge ska man göra det? En mamma jag umgås med ger mjölkersättning till sitt barn och frågade om någon av oss andra mammor visste det. Ingen visste… men alla var överens om att det inte kan vara så noga när bebisarna blir såpass gamla att dom slickar på alla saker dom kommer åt. När bebisarna är i den åldern som Lucas är i nu så äter och slickar dom ju på allt och man kan ju inte springa runt och sterilisera allt? Eller?

Hur som helst så frågade jag BVC-sköterskan på föräldragruppen, vad som gäller för barnmatsflaskor. Hon visste inte och svarade först att hon tyckte man skulle sterilisera flaskorna så länge man gav bröstmjölk eller mjölkersättning. Men sen sa hon att hon skulle ta reda på det och gick iväg. Efter en stund kom hon tillbaka med två broschyrer. En från Semper och en från Néstle. Informationen i dessa var helt olika! I Sempers stod det att man skulle sterilisera flaskan före första användningen och i Néstle stod det innan varje matning. I Sempers stod det också att man kunde göra ordning flera portioner samtidigt, medan det stod i Néstles att man endast skulle göra ordning den portion som skulle ges direkt. Alltstå ganska så olika! BVC-sköterskan förklarade att detta förmodligen beror på att Semper är ett svenskt företag och dom är kanske inte så internationella och att svenskt vatten är såpass rent att man inte behöver sterilisera mer än en gång. Néstle däremot säljer sin modersmjölkersättning över hela världen och därmed även i länder där vattnet som flaskorna tvättas i inte är så rent, alltså är sterilisering nödvändigt!!

Slutsats: I Sverige räcker det att sterilisera barnmatsflaskor 1 enda gång före den allra första användningen. Däremot så bör man sterilisera flaskorna före varje matning i länder där kranvattnet inte är lika rent.

3 Comments

  • Anni

    Jag köpte en flaska för 189 kr på Apoteket. En meddela calma,läste attBarn som i te tar flaska lättare tar denna… Där står det att man ska byta flaska efter 2 mån. 2 mån?? Herregud.. Dom skriver ku bara det för att tjäna pengar tänker jag eller för att försäkra sig om att inte åka dit om barnet blir sjukt / magsjuka. Men ex wubanubb nappen steriliserar jag 1 gång i vecka . Kanske inte behövs , men känns säkrast så. När själva nappen på flaskan ser sliten ut tycker jag man ska byta ut den. På vissa nappar står det att man ska byta ut den efter 1 mån…

  • Hannah

    Har inte tänkt så mycket på det, jag ”bara gör” i farten. När jag hade bröstmjölk blandat i flaskan kokade jag alltid grejorna efter att jag diskat dom (jobbat på prematuren så det kom väl därifrån utan att jag funderade på det) Sedan i takt med att bebisarna blivit äldre så diskar jag såklart ur dom noga efter varje gång, även de som det bara är vatten i! Nu kokar jag dom ungefär en gång i veckan. Och allt som är nytt, flaskor nappar osv kokar jag alltid innan första användningen, det känns helt enkelt fräscht!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.