Hur länge kan man amma?

Hur länge kan man amma?
Här i Portugal så blir alla kvinnor så imponerade över att jag fortfarande har bröstmjölk efter 8 månader. Min svägerska berättade imponerat vidare för sina släktingar om att jag fortfarande har mjölk. För mig är det helt naturligt och jag blir snarare förvånad över att dom är imponerade för det finns ju dom som ammar längre än mig. Men häromdagen när vi pratade om mammaledighet så förstår jag varför dom inte ammar så länge som många gör i Sverige. I Portugal så har dom nämligen precis ökat mammaledigheten till 5 månader för mamman och 1 månad till pappan. Dom berättade att många mammor fortsätter pumpa ett tag när dom har börjat jobba men då tar mjölken slut. Jag upplevde det som att dom tror att mjölken tar slut av sig själv vid cirka 6 månader, även om man ammar, alltså inte pumpar, men jag tror snarare att det är pumpningen som tillslut gör att mjölken sinar. Att pumpa stimulerar ju inte mjölkproduktionen lika bra som barnet gör. Jag undrar hur länge man kan amma om man delvis pumpar. Det känns som att det är mycket jobb med att hålla igång bröstmjölksproduktionen.

Det här med lång föräldraledighet är vi Norden ganska ensamma om. Kvinnorna här i Portugal har aldrig hört om så lång ledighet förut och när jag berättar att vi har rätt att stanna hemma tills barnet har fyllt 1,5 år, då håller dom på att smälla av! Vi är allt bra bortskämda i Sverige med vår långa föräldraledighet – men bortskämda på ett bra sätt tycker jag. Det finns ju inget som är viktigare än barnen, tycker jag i alla fall 🙂

pumpa-amma

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Marie Alvas mamma

  Men vad olika det kan vara. Men det känns lite grymt att lämna barnet så tidigt som dom får göra. Under ett år anser jag att det är en bebis som behöver sina föräldrar, eller vart lämnar dom barnen?
  Jag som ammade Alva i 1år och 9månader!! Men bara på kvällen det sista.

  Svara
 2. Linda

  Undrar också vart de gör av barnen efter ett halvår? 🙂 Vore intressant att veta hur det fungerar i andra länder! Kram

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här