Okategoriserade

Hur länge är era skolbarn vakna?

När man har barn i så olika åldrar som vi har och arbetat fram en väldigt bra kvällsrutin så är det nog lätt att man håller fast vid den och glömmer bort att dom stora barnen blir större och får nya behov. I alla fall känns det som att det har blivit så för oss 🙂 Jag känner också att jag inte träffar så många andra föräldrar med barn i den åldern som mina största är, så det blir inte att man pratar om det på samma sätt som när barnen var små. Jag tänkte därför passa på att fråga er, när lägger ni era skolbarn? Hur länge får dom vara vakna? Hur länge får dom vara ute och leka eller ha kompisar hemma? Vad gör dom på kvällarna innan dom somnar? Kollar dom på TV, läser bok – själva eller med er?

Vi tror, utan att veta säkert, att många barn i Lucas klass lägger sig sent. Ibland knackar kompisar på dörren och vill leka efter åtta och det tycker vi är alldeles för sent! Jag läste på 1177 att barn mellan 6-12 år behöver sova 10-11 timmar per dygn och barn mellan 3-6 år behöver sova 11-12 timmar per dygn så nu har vi ändrat utefter det. Isadora lägger sig senast 20.00 och Lucas senast 21.00 på vardagar. På helgerna har vi det mer fritt beroende på vad vi gör 🙂

Vi har aldrig kompisar hemma hos oss efter kl 19.00 eftersom det skulle bli krångligt med våra läggningsrutiner eftersom vi alltid strävar efter att alla barn ska vara klara för sängen senast kl 20.00. På måndagar har Lucas scouterna och då kommer han hem 20.15, men då brukar vi försöka lägga dom andra barnen innan det. På kvällarna har vi lite olika rutiner, men jag brukar läsa bok eller läsa på bloggen för barnen varje dag. Lucas kollar på Lilla aktuellt eller läser bok i sin säng innan läggdags – han är såååå duktig med det! Jag läste en artikel för honom om varför det är nyttigt för barn att läsa böcker och han blev så motiverad. Vi behöver inte ens påminna honom längre 🙂 Just nu läser han en Bert-bok som jag köpte till hans pappa när han skulle lära sig svenska. Den blev aldrig utläst så det är lite extra kul att Lucas läser den nu tycker jag 🙂

32 Comments

 • Ylva

  Intressant inlägg, känns som att alla barn lägger sig senare är våra! Vi äter bara middag, läser ett kapitel ur en bok tillsammans och lägger sen de två större (5 och 6 år) direkt. 2 åringen är vaken en timme extra (hon sover 2 timmar på dagen, så hon hinner bugga lite pussel/läsa några extra böcker innan läggning)

  Vår 6 åring som går i förskoleklass lägger sig mellan 18.30 och 19, utom när det är aktiviteter på kvällen. Konståkningen slutar kl. 18.45, så då blir hon lagd vid 19.30 tiden och simskolan slutar kl. 19.45, så då blir hon lagd 20.30 (fast då måste hon sova en timme eller två efter fritids på eftermiddagen, för att orka med den sena kvällen.

  Vi måste väcka vid 6.20 på morgonen för att kunna köra till skolan vid 7.05, så för att hon inte ska vara för trött, känns det som att 18.30 för läggning funkar bäst. Man vill ju helst att barnen ska få självvakna!

  • Emma

   Ja men precis! Vi har haft 19.00 som läggningstid för båda, men ändrade nyligen på det. Våra går upp mellan 6.45-7.00. Innan vi ändrade märkte vi att dom ofta låg vakna och väntade på att vi skulle väcka dom på morgonen 😅

 • Linn

  Mina barn är 9, 7, 4 och 2 år. Alla borstar tänderna vid halv 8. 7 och 9 åring läser själva först medan jag läser för 4 åringen och sen läser jag för de stora barnen. När jag läst för alla och sagt godnatt lägger jag tvååringen. Ofta somnar alla direkt. (Min tvååring sover 1.5-2 timmar på dagen, vilket egentligen är ganska länge och det är därför hon orkar vara vaken lika länge som storasyskonen).

 • Gittan

  Mina barn stora barn är ju 9,5 år och drygt 7 år de går båda och lägger sig kl 20.00. Jag tycker det är en lagom tid så vet jag att de oftast sover innan 20.30. Min stora tjej läser alltid en stund efter hon gått och lagt sig medens sonen ofta kollar i en bok eller plockar lite med något. Vi läser tillsammans innan 20.00 de kvällar när de inte har aktiviteter. Jag tycker att 19.00 är en bra tid för att komma hem eller att kompisar går hem. På helgen eller lov kan det dock bli längre men då får oxå
  barnen var uppe längre.

  Mina små 2,5 år och 7 månader lägger vi vid 18.30 eller försöker iaf med yngsta.

  Vi har tv/iPad tid från 18-19.30, därefter kvällsmat, läsa bok osv. Vi sitter inte så ofta med vid tv:n på vardagar för det hinner vi inte med aktiviteter och alla
  Bestyr men på helgen försöker vi samlas och kolla tillsammans.

 • M

  Våra stora barn (6 och 8 år) lägger sig 19:30. Vi kör med att de får leka med kompisar till 18. Därefter får de plocka ihop på sina rum, äta kvällsmat, göra sig iordning och sen titta på tv. Vid strax innan 19:30 läser vi saga och därefter somnar de omgående. Vi väcker dem kl. 6 för att de ska hinna med bussen till skolan.
  På helger är det mer fritt, men 6-åringen är sällan vaken efter 20. Hon brukar själv fråga om hon får gå och lägga sig då 😂 som att vi tvingar henne vara uppe 😂. Sonen sitter uppe till ca 21. Och de vaknar runt 7:30-8 på helgerna. Känns som våra barn lägger sig tidigt ibland. De har kompisar på gatan som lätt är uppe till 22 😂. Men jag vill att barnen är utvilade så att de orkar hänga med i skolan och de går ju upp tidigt också. Men så olika det är i olika familjer trots barn i samma ålder.

 • Skolkurator

  8-åringen ligger i sängen 19.30 och då läser vi tillsammans. 20.00 sover han. Kvällstrött kille… Han brukar vakna av sig själv 6.30 och då är det ändå dags att gå upp. Inga kompisar stannar längre än 19.00 på vardagar.
  13-åringen ligger 21.00 och sover ca 21.30.
  15-åringen ska vara hemma senast 21.00 på vardagar och börjar göra sig klar för natten vid 22.00. Jag somnar oftast innan han går och lägger sig. Som tur är har han en kvällspigg pappa…

 • Therese

  Jag har en 6 åring och en snart 1.5 åring. 6 åring brukar vi försöka få i säng senast 20 när det är förskoleklass. Jag är föräldraledig så brukar bara lagom. 1.5 åring beror på hur han sovit men mellan 19 och 20 någon gång. Kvällarna ser väldigt varierande ut ibland tv, ibland leker de. Men brukar försöka läsa bok innan läggdags.

 • Johanna

  Barnen väcks ca halv sju. Senast 19 vill vi börja natta dem. Det är tidigare än förr helt enkelt eftersom vi nu går upp tidigare än förr. En trött dag kan det bli redan 18 nattningen börjar (då sover de halv sju) och en busig dag somnas det åtta. Mina döttrar är 4 & 6.

  Här är det borsta tänder, padda, läsa bok, nattlåt för fyraåringen.

 • A

  Jag tycker tvärtom att alla barn somnar så tidigt 😂 Vår 6-åring har nog aldrig somnat före 20 någonsin, helt omöjligt. Han är en riktig nattuggla som sin far. Litet sömnbehov också. Sover 9-10 timmar och verkar aldrig trött. Vi lägger honom 20-20.15 och det är sällan han somnar före 21. 2-åringen trodde vi skulle bli ett mer normalt barn på sömnfronten då han varit lättlagd och somnat vid 19.30 länge men nu har han börjat krångla också och somnar oftast vid 20.30. Sover cirka en timme på fsk och är också svårlagd där. Hemma sover han längre men somnar samma tid på kvällen ändå. Att ha kompisar hemma på kvällen har inte varit några problem, alla hämtar före 18.30 pga deras barn är tröttare än våra 😂

 • KarinH

  2,5 åringen sover 12 timmar från att vi lägger honom & 6åringen sover 11 timmar (när de får sova ”fritt”) så utifrån det så blir det tandborstning och pyjamas på för alla vid 18:30, vid 19 är minsta & 2,5 åringen nattade. Läser bok & lyssnar på speciell musik godnatt lista. 6 åringen plockar då fram kläder & ringer pappa (om han är borta). Sen läser hon & jag och sen lyssnar hon också på musik tills hon somnar. Min klocka ringer strax efter 6, ca 6:30 vaknar barnen av sig själva & sen är det frukost och allt. På fredagar & lördagar får de vara uppe till 20 och ca 21.
  Det är sällan det tar längre än 10 minuter innan de sover.

 • Lena

  Jag tycker det är viktigt att barn inte sitter med iPad eller mobil innan läggdags, samma gäller väl för vuxna. Tycker också att de större barnen skall få vara uppe lite längre och känna att dom är stora. Att börja varva ner vid 19-tiden låter utmärkt tycker jag.

  • Emma

   Jag håller med 🙂 fast jag försöker inte ens lägga ifrån mig telefonen innan läggdags själv. Haha! Men jag är noga med barnen 🙂 jag är också nöjd med 19-tiden men känns bra att ha utökat lite för Lucas som är så stor nu 😊

 • A

  Dottern kommer hem ca 15-16 från fritidS. Aktiviteter för 9 åringen ca 4 ggr i veckan. Och då kommer hon hem från dem runt 19. Hon brukar få något att äta, tv-tid . Sen 20 upp till rummet. Hon läser ibland. Lyssnar ljudbok varje kväll sen somnar hon runt 20:30-21.
  Sonen 5 år börjar vi lägga vid 19, läser bok, lyssnar sen på ljudbok somnar ca 19:30.
  Fre o lördag blir det oftast 21 för bägge.
  De båda vaknar mellan 6:30-7:30. Dottern vid 8 helgerna. En period hade 9 åringen när hon var runt 7-8 svårt att somna. Detta pågick längre. Släckte ljuset 20 men kunde greja uppe på sitt rum i minst 1 timma….

 • Beatrice

  Kul att läsa! Min äldsta dotter är född 2013 och går och lägger sig senast 20:00 på vardagar.. Vi går upp 05:40 på morgonen för att hinna.. Tvååringen och femåringen lägger sig runt 19.

 • Nina D

  3-åringen lägger sig 19-19:30, 7 och 9 åringen 19:30-20:00, sen kan det bli lite senare beroende på träningar etc.
  Ingen skärmtid (på paddan) efter 19.
  Hur får ni ihop det med läxor om de leker dagligen fram till 19?

  • Emma

   Väldigt likt hur vi gör 😊 våra barn har inte haft så mycket läxor. Det har varit läsläxa förut och då har vi läst en stund innan eller efter kvällsmaten. Nu är läsläxan att barnen ska läsa på egen hand så det gör Lucas när han har lagt sig i sin säng 😊 Han är väldigt motiverad så han löser det själv. Han har veckans ord också och det brukar han göra när jag kokar gröt på kvällen och så förhör jag honom 1-2 gånger i veckan på orden. Han har alltid alla rätt ☺️

 • Sabina

  Mina barn är 6 och 9 år. Fsk klass och 3:an. Vi brukar påbörja nattningen vid 19 och sen sover de innan 20 på vardagarna. I nattningen ingår, borsta tänderna, sagosläsning för 6 åringen, läsläxan för 9 åringen ibland d läser hon lite mer än hon behöver. Nedvarvning, mys och samtal om dagen. De går upp 06:15. På helgerna får de vara uppe länge. Lill brukar dock be om att få gå och lägga sig senaste 20:30 den stora somnar oftast på soffan till idol/film. Vaknar senaste 7 på helgerna. Mellan 18-19 brukar vi umgås, spela något spel etc.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.