Tredje graviditeten

Hur känns sammandragningar?

Alltså jag trodde verkligen att jag visste och att jag hade fattat detta. Men nej, nu känner jag att jag inte alls vet eller förstår det här. Ni får hjälpa mig att förtydliga detta tror jag…

Så här trodde jag:
Jag trodde att en sammandragning var typ som en värk, fast att den inte gjorde ont. Jag trodde att det vanligaste var att magen drog ihop sig, blev hård och höll sig så i typ 30 sek – 1 minut åt gången. Jag trodde att man känner när man har en sammandragning fast inte att den gör ont, bara att man känner att magen plötsligt blir hård. Jag trodde att man känner en sammandragning inifrån magen och att man inte behöver känna med sin egen hand för att veta om man har en sammandragning eller inte.

För att förklara varför jag har funderat på detta så måste jag nästan förklara hur jag känner också:
Så här känner jag:
Jag känner ABSOLUT ingenting! Ingenting alls. Men ibland, särskilt om kvällarna så kan jag känna med min hand hur hård magen är. Men inifrån känner jag inget alls. När magen blir hård på kvällen så är den så hela kvällen och det är ingenting som går över och sen kommer tillbaka. Magen är oftast hård när jag står upp men när jag sitter och ligger så blir den mjukare. När magen är hård så känns den för handen, ungefär som när magen är superdupersvullen av gaser.

Vad tror ni? Låter det som sammandragningar? Annars har jag aldrig haft sammandragningar vad jag vet om i alla fall. Hur känns det för er som vet hur sammandragningar känns?

Enligt en enkät där man frågade 554 gravida kvinnor, så kände dom sina första sammandragningar i veckorna som ni ser i diagrammet nedan. Jag kan ju inte påstå att jag har ”känt” sammandragningar nån gång än… Och inte med Lucas heller. Men alternativet ”aldrig” fanns ju inte ens med i diagrammet…

20151228-204038-74438957.jpg

Jag trodde verkligen att jag visste hur sammandragningar känns, men nu är jag väldigt osäker…

20 Comments

 • Line

  Har oxå alltid hört att magen ska kännas hård o svullen… Men tycker alltid min mage känns så, haha! Däremot kände jag ganska tidigt om jag går fort känns det som att magen drar ihop sig. Nu kan jag inte gå så fort utan att tappa andan, men känns som att jag får rejäl mensvärk i som kommer o går. Sen trycker huvudet mycket neråt. Ibland kan jag tycka att det är svårt att känna om det är en sammandragning eller om det är barnet som trycker neråt.

  • Emma - På Smällen igen!

   Hihi! Det låter som att du har börjat få värkar ju! Spännande!!! Jag har nog aldrig känt sammandragningar då, känner inte alls igen den där beskrivningen om att magen drar ihop sig. Min är bara hård, stor och svullen…

   • Line

    Ja, det är låter nog lite som mer värkar insåg jag själv när jag hade skrivit det innan… Haha! Men slemproppen gick troligen för några veckor sedan, så vore inte så konstigt. Är 23dagar kvar, men har sagt hela tiden att jag tror mini kommer komma tidigare…

    Men som sagt, mina sammandragningar kom mest då jag ansträngde mig i början, men magen känns verkligen hård o svullen typ konstant! 😉

    • Emma - På Smällen igen!

     Åh vad spännande! Ja, men du kanske får rätt då 🙂 Jag har läst att delar av slemproppen kan gå så det behöver inte vara hela. Jag såg inte skymten av nån slempropp förrän mitt vatten gick i badet på förlossningen, då simmade den runt i mitt bad och jag kunde inte få tag på den haha 😛

     • Line

      Haha, härligt! Där flöt den omkring! insåg bara för någon dag sedan att den kan släppa i omgångar o insåg då att de extrema flytningarna jag hade i 3 dagar troligen var den!

 • Nettan

  Jag har känt av sammandragningar sen V.15, kanske även tidigare om det inte var något annat runt V.8-10. Trodde det var för tidigt att känna av men enligt diagrammet ovan så verkar det ju som om man kunde känna redan då. Hade nämligen jätteont på liknande sätt som sammandragningar varje eftermiddag när jag slutade jobba…. Tungt och stressigt jobb.
  Jag känner nu både att det blir lite hårt i magen och gör ont. Men sammandragningar behöver inte alls göra ont, så mycket möjligt att det är det du känner. Eller snarare så bör de inte göra ont så här tidigt (varken för dig eller mig). Gör det ont tidigt så kan det bero på urinvägsinfektion. Men jag känner igen mitt och märkt stora samband mellan stress/jobb och onda sammandragningar, så jag vilar allt vad jag kan nu under semestern och hoppas på att jag kan jobba igen den 11/1 som planerat.
  Var nämligen sjukskriven från V.20 förra graviditeten pga onda sammandragningar så blev beordrad vila. Går in i V.20 på tisdag och känner igen mönstret…
  Kram

  • Emma - På Smällen igen!

   Oj då! Hoppas att du inte får onda sammandragningar så tidigt igen! Jag har det väldigt stressigt men jag har tack och lov inte fått problem med det än! Kram!!

 • Josephine

  Jag har haft mycket sammandragningar med båda barnen. Det kommer då och då och gör inte ont men känns obehagligt. Jag fick tom andnöd av att de var så kraftiga den sista graviditeten. Men att din mage är konstant spänd på kvällarna tror jag snarare beror på att tarmarna är svullna efter en hel dag med att ha ätit och druckit. Så var det för mig oxå. Var så uppblåst på kvällarna att jag knappt kunde andas. Kunde absolut inte sitta upprätt utan fick ligga ner på sidan hela tiden.
  Så jag tror alltså inte att det är sammandragningar du upplever då sammandragningar alltid lägger sig emellan varven. Precis som värkar gör. 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja, så är det säkert!!! Just nu är jag precis sådär uppsvälld som du skriver! Jag kan bara sitta helt rakt i ryggen eller ligga ner. Sitta och mysa på soffan som vanligt går inte alls :-/

 • neggipegi

  Vi väntar ju första nu så jag har iingen aning 🙁 ibland blir min mage också hård…o mer spänd kanske man ska säga..men ont gör de inte då 😛

 • Lin

  Mina sammandragningar började i v 25 när jag körde på för hårt på jobbet. Magen liksom krampade till – spändes, släppte när jag lugnade ner mig. Och det känns. Tänk dig att du har håll över hela magen. Att det håller i hela kvällen, utan ansträngning och känning låter inte som klassiska sammandragningar. Men jag är ju ingen expert! 😀 Men det kanske beror på att bebis lagt sig på ett speciellt vis?

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag tror inte heller att det är sammandragningar för det känns inte alls så som ni beskriver. Jag har nog aldrig haft en sammandragning då 😛

 • Caroline

  Känns som att magen får kramp fast som inte gör ont liksom :p men det spänner till rejält inuti! Så känns det för mig iaf ! Kände från v . 18 typ. Annars är jag också stenhård på kvällarna fast utan att ha sammandragningar men tror det beror på att alla tarmrörelserna etc är segare under graviditeten , för känns precis som när man inte var gravid och åt mat jag inte tålde 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja det måste vara så som du skriver. Min mage är stenhård nu, precis som jag vore superdupermätt. Men så här kommer den vara resten av kvällen nu och jag känner liksom inget inifrån. Jag måste känna med handen för att märka att den är hård.

 • Carro

  För mig var det en tydlig känsla. Magen drog ihop sig själv som i en kramp och blev hög och putig. Hade ibland bara i en del av livmodern medan resten av den var mjuk. När jag var superorolig en natt i vecka 15 så kramade det och höll i sig i en halvtimme/timme utan att det släppte. Då gjorde det ont tillslut och jag kände mig öm i magen dagen efteråt, som träningsvärk.

  • Emma - På Smällen igen!

   Åh vad läskigt!! Det känns verkligen inte som jag har haft sammandragningar nån gång nu när jag läser era beskrivningar…

 • Sandra Sandqvist

  Jag fick sammandragningar när jag tog i mycket: typ tränade eller sprang. Det spände inne i magen och den var hård tills jag tid det lugnt igen. Sista 2 månaderna fick jag samma känsla lättare: bara jag gick fort. Förvärkar har jag fick aldrig haft förutom samma dag som förlossningen såklart. Vad är skillnaden på sammandragningar och förvärkar förresten? Förvärkar kan man väl ha flera veckor innan FL? Snurrigt! kramar

  • Emma - På Smällen igen!

   Hmmm… vet inte riktigt, man kanske att förvärkar gör ont? Typ mensvärk ont? Jag vet inte säkert… men jag kan tänka mig att det är så iaf..

 • Anki

  Jag hade sammandragningar från v.20. Livmodern vart hård och toppig, kom och gick precis som värkarna. Triggades av ansträngning och om jag var kissnödig (blåsan retar livmodern inifrån) slutade ganska omgående i vila 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.