Hur gamla var era barn när dom slutade med napp?

Lucas hade aldrig någon napp så det här med att sluta med napp är en ny erfarenhet för mig. En jobbig ny erfarenhet som jag inte alls vill ta mig an… Isadora är väldigt fäst vid sin napp i perioder och jag ser framför mig att hon kommer gråta ett sånt där olyckligt hjärtskärande gråt och att jag kommer lida tillsammans med henne… Det känns som det kommer bli jättejobbigt!

Jag har tänkt mycket på att sluta med napp nu i sommar, men det har inte känts som det var något bra läge. Vi har ju rest ganska mycket i sommar och det är inte så lätt att göra såna saker när man är ute och reser… Jag funderade också på om vi skulle prova att ge napparna till kaninerna på Liseberg, men Isadora är livrädd för dom så att dom skulle få hennes nappar känns ju ganska orealistiskt… Jag funderar på om vi skulle avvakta till jul och försöka ge napparna till tomten istället, men vi vet inte om vi kommer ha någon tomte i år och om vi har det, så vet vi inte om hon kommer bli glad eller rädd när hon ser honom… Det allra bästa vore om vi kunde ge till en bebis för Isadora älskar bebis och jag tror mycket väl att hon hade kunnat tänka sig att ge bort napparna till en bebis.

I vårt fall tror jag det är en bra tid för Isadora att sluta med nappen under detta året, särskilt eftersom vi vill ha fler barn som kanske kommer ha napp och då blir det nog ännu svårare för Isadora att sluta. Jag har sett flera olika rekommendationerna för när man bör sluta med napp, men enligt Internetodontologi så bör barnet sluta vid 3 års ålder för att nappbettet ska ha en chans att gå tillbaka av sig själv. Jag skrev om det här: När ska barn sluta napp för att inte få nappbett?

Isadora använder i alla fall inte nappen på dagtid längre. Jag började med att vänja bort nappen på dagen när hon fyllde 1 år, men hon får den fortfarande om hon ska sova middag. När vi går på utflykter tar jag aldrig med nappen för hon sover inte på dagen längre, om hon mot förmodan vill sova så får hon göra det utan napp. Hon blir jätteledsen men eftersom vagnen oftast rullar på utflykterna somnar hon efter en stund.

Hur gamla var era barn när dom slutade med nappen? Och hur gick det till?

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. S

  Stora killen slutade med napp vid 2,5 år i samband med att han tvingades dra ut en tand efter att ha ramlat. Det gick jättebra, en jobbig natt men sen inga problem trots lillebror på 6 månader som hade napp.

  Nummer två slutade med napp vid 1 år och 10 månader, han hade svårt för begränsningarna och ville ha den hela tiden vilket ledde till mycket gnäll och bråk. En kväll fick vi alla nog och tog bort nappen, det var en jobbig kväll men sen var det inga problem och konflikterna och gnället minskade direkt. För honom blev det nog enklare med allt eller inget.

  Båda barnen har dock snuttefiltsdjur som de får ha så länge de vill.

  Svara
 2. Therese

  Sonen slutade med napp då han var två, men ganska länge innan dess hade han den bara när han skulle sova. Vi förberedde honom på att vi skulle ge napparna till fågelbebisarna ett visst datum, så vi hade som lite nedräkning till dess. Sen tog vi napparna och knöt fast de i ett snöre som han sen fick hänga i ett träd och dagen efter gick vi och tittade om ”fågelbebisarna” tagit napparna.😉😊 Det gick faktiskt lättare än jag trodde att sluta med nappen, det blev inte så mycket grin och så efter den.😊 Men jag vet inte om det var för att han bara haft den då han skulle sova ganska lång tid innan., det hjälpte nog iaf.😊

  Svara
 3. Sara

  Jag förstår vad du menar, vår minsta som nu också är 3 år slutade med nappen när hon var 2,5 år. Hon gav den till jultomten.
  Hon var också väldigt förtjust i den o jag hade prova en gång tidigare o bara ta den helt kallt. Det gråtet var som du beskrev verkligen hjärtskärande. Hon sörjde!
  Så då fick hon tillbaka den igen samma kväll. Jag led med henne.
  Men när hon skulle ge den till tomten gick det lätt, vi hade bearbetat henne i flera dagar innan. Kanske tom veckan innan.
  Hon var ju uppe sen på julafton o somnade av utmattning utan nappen. Vaknade 1-2 gånger o frågade efter den, vi svarade då att den var ju hos tomten. Hon jämrade sig lite men det gick över snabbt. Så var det kanske 1-2 kvällar till sedan frågade hon inte mer, utan kunde själv komma på o säga att nappen faktiskt var hos tomten o hon lät lite stolt när hon sa det.
  Lycka till! Hoppas ni finner ett sätt som funkar för er..

  Svara
 4. Caroline

  Min dotter var ca 3 när vi tog bort nappen. Vi bestämde att hon skulle ge dem i julstrumpan till tomtenissebebisarna☺️ Vi förberedde henne ett tag innan och sedan slog vi in napparna, la dem i strumpan på kvällen innan julafton och på morgonen var dem bytta mot ett litet paket från nissarna. Inga tårar, inget skrik. Gick väldigt bra och tror att hon var med på det eftersom hon fick vara med i processen och var förberedd☺️

  Svara
 5. Josephine

  Elise slutade nu i sommar. Hon har verkligen varit en nappgalen unge som alltid grinat efter nappen såfort hon varit lite trött eller ledsen. Så jag trodde det skulle bli ett helvete!!
  Men sedan ca ett halvår innan så har vi förberett henne på att hon ska lämna sina nappar till kaninbebisarna på Liseberg. (Det är en nappometer, så man behöver inte lämna till kaninerna alls.) Och det gick jättebra! Hon fick ett gossedjur i samma veva på Liseberg som hon nu har när hon sover. Tro det eller ej så frågade hon inte efter nappen EN ENDA gång efter hon lämnade dem. Tror hon var väl förberedd mentalt så det var lixom självklart att dom var borta! Så våga! Finns massa ställen man kan lämna nappar! Välj ett och förbered henne genom att prata om det ofta.

  Svara
 6. Johanna

  Hej emma ☺️
  Jag skrev till kavat och frågade varför deras skor upplevs så platta och inte uppbyggda. Fick svar och tänkte att jag delar med mig 😉 fast jag har precis köpt ett par skor från superfit 😅
  Kavat:
  Vi får ofta frågan varför de är platta och inte uppbyggda inuti då en del upplever det som hårt,
  men då barn har naturliga fettkuddar i fötterna så ska det allra bästa för barnfötter vara att de är platta.
  Man bör inte ha uppbyggda skor så länge fötterna växer då alla fötter ser olika ut och måste formas på sitt eget naturliga vis.
  Har barn problem med fötterna och därför behöver uppbyggnad så bör det gå via bvc och sedan ortoped.

  Nu blev iallafall jag lugnare 😇
  Kram

  Svara
 7. Mia

  Jag har två barn, 3 och snart 5 år. Treåringen har napp. Jag bestämmer inte när mina barn ska sluta med något, vare sig napp eller blöja. Den store har bestämt sig själv varje gång, däremot kan jag pusha lite genom att prata och ge idéer såsom “vore det inte bra att ge napparna till kaninbebisarna på Liseberg” så pratar jag om det ibland, kanske nån månad innan vi ska dit tex. Så halloween förra året gav han bort dom utan några problem och kände nog att han bestämt det själv. Likadant med blöjan, pratade bara om det, sen bestämde han en dag bara att nu ska jag ha kalsonger, inga problem där heller. Hoppas den lille fungerar på samma sätt!

  Svara
 8. Mia

  Ett tips är också att man får något för napparna, tex köpa något i leksaksaffären och betala med napparna (naturligtvis har du pratat med personalen innan och betalar i smyg eller i förväg om du vet vad hon vill ha för leksak)

  Svara
 9. Sara

  Vår äldsta hade inte heller napp lr snutte så det var lite tankar och funderingar kring hur och när man ska sluta hemma hos oss också, vi bestämde från början att lillebror bara skulle få ha napp då han ska sova så han var nog inte jättefäst vid den. Vi bestämde oss för att sluta med napp då han var ca 15 månader inför en långresa, vi kände att det skulle vara smidigast så och det var inga problem att bara ta bort den, kanske för att vi tog bort den tidigt men också för att han har en snutte som han är väldigt fäst vid 😊

  Svara
 10. Kicki

  Min äldsta var 2 år och 10 mån när vi tog bort nappen. Vi hade bestämt att hon skulle SKICKA dom med posten till tomten så tomten kunde ge dom till dom nya bebisarna som inte har några nappar. Vi förberedde henne ett tag innan, sen skrev vi brevet o allt tillsammans och åkte o postade det 🙂
  Min minsta är 1 år och 10 mån och jag har inga planer på att ta bort nappen än. Hon är väldigt fäst vid den just nu så det får vänta tills hon förstår mer varför vi ska ta bort den.

  Svara
 11. Elin

  Förbered barnet i några månader och säg att ni ska sluta ex. Första juni. Och så går ni igenom varje dag hur många dagar det är kvar. Då brukar de gå fint sen! Och barnet måste så klart få sörja nappen <3

  Svara
 12. Karolina

  Vår stora va 2 år och 10 månader och önskade sig en cykel som kompisen. Dealen blev en cykel mot att sluta med napp. 1 vecka efter överenskommelsen valde hon bort nappen. Lite gnäll första kvällen. Prata lite om den några dagar. Väldigt smidigt

  Svara
 13. Nina

  Stora drygt 2 år. Han hade bara haft när han skulle sova ett bra tag och vi hade napparna i en låda men man fick leta efter dem varje kväll iaf så jag blev trött på det och en kväll var det en kaninunge på gården och napparna var borta så vi tittade ut och kaninungen hoppade iväg och då sa jag att kaninen behövde nog din napp, tog lite extra tid för honom att somna första och andra natten men aldrig några problem.
  Andra drygt 1,5 år, körde samma med honom ingen napp på dagen men sen var pappa hemma med honom och då kom nappen fram på dagen och sonen fick massa röda utslag runt munnen som verkade irritera honom så vid läggning fick han en snuttefilt som han inte brytt sig om innan men som han tyckte om då. Inga problem för honom att somna. Summa av allt tror jag man kommer långt genom att begränsa den under dagen.
  Gillar I djurbarn och finns det några i Slottskogen? Ni kanske kan åka dit och lämna dem eller om hon har något favoritprogram på TV som ni kan skicka dem till och så får hon ett brev hem där de tackar för napparna.

  Svara
 14. Sara

  Storebror var ca:2år o var helt manisk på sina nappar o när vi gömde dom o han bara fick ha dom när han skulle sova så tog han lillasysters. Vi lämnade napparna i skogen för trollbebisarna hade inga nappar o var så ledsna. (Vi bor med skogen in på knuten.) Sedan fick storebror en 4-hjuling av trollen som tack. Han blev ledsen när han skulle sova men inte lika mkt o länge som jag trodde 🙂 Lillasyster hade knappt vant sej vid nappen så hon sa inte så mycket över att inte ha den 🙂

  Svara
 15. M

  Båda barnen slutade med napp vid ca. 1 år och 4 månader. Kommer inte ihåg exakt men ett tag innan1,5 år iaf. Sonen trappade vi ned med från 14-15 månads ålder att endast ha nappen i sängen. Något han förstod med en gång och sen var han nöjd med att lämna bort napparna kort därefter. Han saknade aldrig napparna. Dottern slutade vi bara med tvärt och hon protesterade inte alls men tyckte väl att det var lite spännande med andra småbarn som hade napp och ville gärna hålla i deras lite men inga sura miner. Har haft tur att det gått så smidigt. Vet de som kämpat med nappavvänjning i ÅR utan resultat. Lycka till! Det kommer gå bra ska du se. Jag håller tummarna!

  Svara
 16. Gittan

  Båda våra har vart runt 3 år och har då bara haft nappen sedan ca 1,5 år på natten. Dottern ville ge till tomten, så trots att de va maj så gick vi till skogen och på stigen mötte vi tomten som hade med paket och så fick han napparna så han kunde ge dem till tomtebebisarna, hon frågade efter dem samma kväll, sen aldrig mer trots att lillebror hade napp.

  Lillebror förberedde vi någon månad med att snart ska vi sluta med napp och vem vill du ge dem till osv. Han ville ge dem till mig, men så en kväll va de borta, vi letade överallt verkligen men hittade dem inte så då fick han sova utan, lite stökig natt men då bestämde vi att om vi hittar dem så tar vi undan dem. Sedan dess har han heller aldrig frågat efter dem trots att han va väldigt föst vid sina nappar. Någon vecka senare va vi på semester och då fick han välja något i leksaksaffären.

  Hoppas det går bra när ni väl bestämmer er 😊

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här