Okategoriserade

När ska barn sluta med napp för att inte få nappbett?

När ska barn sluta med napp för att inte få nappbett? Jag har börjat fundera på detta nu när Isadora börjar få tänder och jag grubblar på om vi kanske borde trappa ner nappanvändandet? Jag har börjat ta bort nappen när hon leker, men hon är ganska gnällig just nu och blir sur för minsta lilla så jag orkar inte alltid bråka med henne. Hur gör ni med det? Lucas använde ju aldrig napp så när det gäller just detta så är jag lika grön som en förstagångsförälder 🙂 Och när jag är ny på något så läser jag alltid på en massa 🙂

Nappbett eller så kallat öppet bett

Öppet bett är när vissa tänder inte når i kontakt med varandra vid sammanbitning, se bild. Detta är ett bettfel som ofta uppträder som en följd av intensiv napp- eller fingersugning. Enligt Internetodontologi så bör föräldrarna informeras om att sluta med napp om barnet fortfarande suger på napp eller tumme vid 3 års ålder för då finns goda chanser att det öppna bettet korrigerar sig av sig självt i samband med att dom permanenta tänderna kommer.

nappbett

Bildgooglar man på nappbett så kommer barn och kändisar upp med typiskt nappbett. Jag vill inte lägga upp en bild på min blogg med någon annan människa och skriva om den personens tänder, det känns inte alls okej. Men jag tror ändå att det kan vara bra att se hur nappbett ser ut för att man som vuxen ska vilja göra vad man kan för att ens barn ska få ett så normalt bett som möjligt. Många avfärdar ju den här typen av saker med att ”det är inte så farligt”, ”mitt barn slutar när det är redo” m.m. PS. Det gör jag också ibland när jag inte kan så mycket om frågan och helst vill skaka av mig den för att den känns jobbig.

nappbett

Till vänster är en bild på en 3-åring med öppet bett och till höger en bild med samma barn fast nu 7 år gammalt. Bilden visar hur väl tänderna kan korrigera sig från ett nappbett till ett vanligt bett om man slutar i tid. 

När ska barn sluta med napp för att inte få nappbett?

Men om vi ska återgå till frågan om när barn ska sluta med napp så verkar det som att barnen har upp till 3-årsdagen på sig att sluta. Jag gillar att safe:a lite så då kommer jag nog försöka sluta vid 2-2,5 år 🙂 Haha! Men redan nu när Isadora fyller 1 år så har jag tänkt att försöka ha det som brytpunkt och sluta med nappen på dagtid när hon är vaken. I så fall som tröst när hon slagit sig, men inte mer än så. Vi får se om det går och om det känns rätt. Jag är lite känslig för hennes gråt och vill inte hon ska vara ledsen efter nappen. Hon har blivit mer nappberoende nu det sista, men förut brydde hon sig inte så mycket när jag tog nappen.

Hur gjorde ni? Vad är era tankar kring det här och hur har ni gjort med era barn? Berätta gärna vad ni lärde er också och var efterkloka. Jag vill veta vilka nitlotter jag inte ska gå på och om det är något jag borde tänka på eller göra redan nu 🙂

17 Comments

 • Emma moberg

  Min Tove är ju en aprilapril bebis också 🙂 vi har dragit ner på nappen på dagtid. Hon får den när hon sover eller om blir ledsen, eller om hon är sådär övertrött men det är lite för tidigt att söva än. Då kan hon få napp.

  De går faktiskt bra 🙂 då har Tove ändå haft napp sen BB. Men vi tar bort alla napparna för ser hon en napp så vill hon gärna stoppa den i munnen 🙂 men finns de inga nappar i omgivningen så är hon helt obrydd
  Jag tänker att vi förhoppningvis kan sluta kring 2 års ålder men får se hur de går när de kommer syskon förhoppningvis i framtiden också

 • Malin Nätynki

  Vi ska sluta med napp nu till påsk. Sam blev ju 3 år i mars och på tandläkarbesöket som var nu för en månad sedan sa hon att set nog är dax för att undvika att han får ett sånt bett. Men Gud vilken ångest jag har! Han vet om det men han blir så ledsen när vi tar upp det. Känns som att vi tar hans trygghet ifrån honom:( men vet ju att dwt måste ske nu för hans skull

 • Kajsa

  Vi började i höstas innan vårt barn skulle fylla 3 år. Att tomten skulle få dem och ge dem till något annat barn som behövde dem bättre. När julafton väl kom så var det tveksamheter. En napp gav han men motvilligt. Vi pratade mycket om napp och han berättade att han tyckte det var för bebisar men ville ändå inte släppa. Sen kom stunden när han ville gå till leksaksaffären och han ”betalade” med sina nappar. Efter det var det inget snack om napp?.
  Tror mycket på att ta det i barnets takt och inte forcera fram. Samma gällde för blöjan, vi var barnvakt en helg till ett syskonpar därav en yngre som hade blöja och på måndagen efter ville vår son inte vara ”bebis” längre?. Så blöjfri långt innan 3 årsdagen. Allt har varit i hans takt.

 • -Jenny-

  Har en kille på 4 och en på 2. Båda har tagit och älskat napp. Hos tandläkaren har de sagt att så länge man slutar innan 4 år är det lugnt och det har jag litat på. Stora killen slutade vid 3,5 år, men sista året hade han bara napp på natten. Lilla äääääälskar nappen just nu men vi tänker nog försöka sluta under sommaren eller till jul. Ingen stress. Jag sög på napp och tumme länge när jag var liten och mitt bett återhämtade sig bra ?

 • Anna

  Tog bort nappen dagtid när han var 18 mån. Gått bra för det mesta. I perioder (på resa, sjukdom osv) har han fått den ändå eftersom det annars blivit så skrikigt. Den trillar ju ut efter ett tag på natten så jag tror egentligen inte att det är någon fara med det lilla… tänkte att vi slutar helt när han fyller tre. Vi har redan börjat prata om det hemma.

 • Sofi

  Vår stora kille hade napp fram till 2,5 år, då skulle han till tandläkaren och dra ut en skadad tand från när han ramlat med springcykeln. Efter det fick han en leksak och så sa vi att man inte kunde ha napp efter att man tagit bort tanden. Knappt något gnäll ens kvällstid. Var endast första dagvilan samma dag som det var jobbigt men i övrigt hur smidigt som helst. Så skönt när det är gjort ? Kommer göra liknande med nr 2.

 • Sofie

  Hej
  Vår pojk, slutade med napp självmant. Började med att han började tugga på nappen och sen inte ville ha alls. Då hade han bara när han skulle sova. Det va innan jul förra året, så innan sin 3års dag. Fyller i maj

  Då hade jag tidigare på året sett ett stort barn, närmre 5år men napp och tänkt att jag inte ville att han skulle ha de så länge. Så då började vi trappa ner så att han bara fick när han skulle sova om han ville.

  Mvh
  Sofie

 • Lisa

  Min äldsta slutade när hon var 2,5 år. Jag ville också ha lite mariginal. Vi hängde dem i ett nappträd, åkte och köpte en belöningsleksak, och läste sluta med-nappböcker. Första kvällen vrålade hon som en stucken gris ”jag är ingen stor flicka, jag är en lite bebis!”, andra kvällen snyftade hon lite och tredje kvällen nämnde hon bara att hon saknade sin napp. Sen var det slut. Hoppas på samma flyt med syrran om ett halvår, när hon är 2,5.

 • Mia

  Min son är 3,5 och han vägrar sluta, han har den inte på dagtid på dagis men hemma är det tyvärr slappare, han hittar alltid nån! Jag försöker locka med att ge dom till kaninbebisarna på Liseberg men han säger bara att dom får inte mina! Han är väldigt envis och bestämd… Jag får väl snart bara ta dom helt enkelt.

 • Marie Alvas mamma

  Napp går ju ändå an kan jag tycka för man kan ge bort napparna till tomten eller liknande när barnet förstår ca tre år. Men min dotter suget på tummen, lite klurigt eftersom man inte kan ge bort den…. Får försöka leta rätt på någon bra metod.

 • Mikaela

  När sonen fyllde 1 och vi var på information hos tandläkaren sa de att man helst ska sluta vid 2 år. Men det är väl säkert en rätt bra marginal där. Hursomhelst så tänkte vi att det är bra att trappa ner o bara ha napp nattetid från 18 månader. Så när sonen var 16-17 månader började vi prova att ta bort nappen på dagen o jag måste säga att han lärde sig väldigt fort att när vi tog upp honom från spjälsängen på morgonen så kastade han nappen i sängen så att han skulle ha den vid läggdags. Vid 18 månader slutade han helt självmant. Det är ju väldigt skönt om man kan hålla det på barnets villkor. Men det är ju aldrig fel o vägleda dem lite ? Jag tror att det blir svårare att vänja av om man väntar för länge. Min dotter är rätt precis 1 år nu o använder bara nappen när hon ska sova. Blir hon ledsen är hon inte svår att distrahera med annat. Man känner nog rätt bra själv när ens barn är redo att bli kvitt nappen, men ”missar” man tillfället o försöker senare går det nog inte så smidigt.

 • Elisabet

  Min yngsta son slutade med napp när han var 4 månader gammal för att istället börja suga på fingrarna som tröst. Idag är han 2,5 år och har inga planer på att självmant sluta med fingrarna och kommer nog fortsätta med det ett tag till. Mina två äldre barn slutade med napp när de var runt 2-3 år. Vi gav napparna till tomten. Det har funkat bra.

 • Emelie

  Mina hade nappbett. Slutade båda strax innan 3-års dagen och tänderna gick rätt snabbt tillbaka, typ max 6 månader. Idag har båda jättefina bett enligt tandläkaren. De är nu 3 år och 10 månader och 5 år.

 • Elsa

  Vi slutade smärtfritt innan han blev tre, då hade han en liten öppning mellan tänderna. Borde inte vara någon fara alls. Vi har alltid bara gett nappen vid sovdags. Mellan 2,5-3år så gick jag och tog ut nappen när han hade somnat.
  Vissa barn kan ha napp jämt men ändå inte få ett öppet bett, medan andra suger så hårt antagligen. Min tillexempel, han fick ju öppning trots att han endast använt napp vid sovdag. Så individuellt. Nu med andra (1år) kommer vi nog att sluta tidigare än stora pojken. Låg nog lite hos oss förläldrar där med. Han var ju vår lilla bebis länge, var lite svårt att se honom utan napp med ? Hihi
  Däremot ger vi fortfarande båda välling innan läggning, supermysig kvällsrutin i soffan innan vi går till sängen och läser bok. Barnen är nu 1 och snart 3,5 ?

 • Vanja

  Vår dotter slutade när hon var 3 år. Hon lämnade dem till apbebisarna på Borås djurpark. Jo, hade precis fått en lillasyster. Inga bekymmer alls ! Helt frivilligt. Hittade desdutom flera hemma efter eyt tag men de sa hon bestämt att jag var tvungen att posta till apbebisarna 🙂 Hade då endast haft napp när hon sov senaste året!

  Blöja slutade hon med vid 2 års ålder på dagtid, vid kiss! Hade dock en fix idé att ha blöja när hon bajsade så gick och hämtade varje gång:) slutade på natten vid 2.5. Har gått bra!

 • A

  Vi slutade när dottern var 2,5. Var på tandläkarbesök med henne o tandläkaren rekommenderade oss att sluta. Samma dag tog jag bot alla nappar o det blev gråt o förtvivlan i en vecka. Hon började suga på min hand, sin hand, på böckerna o hade abstinens men tillslut var det över. Kändes lite konstigt att inte kunna trösta med en napp. Istället blev det mer kramar, pussar, pedagogiska resonemang osv hehe. Men så himla skönt slippa allt detta gnäll om nappar o Allt letande efter allla dessa nappad.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.