Okategoriserade

Hjulbent bebis av att stå tidigt

Varning till alla mammor och pappor! Visste ni att barnen kan bli hjulbenta av att stå- och gåträna alldeles för tidigt!?! Jag visste inte det! Min mormor sa det till mig igår och först vifta jag bara bort det och tänkte att det är säkert nåt som dom brukade säga eller trodde när hon fick barn. Det var ju t.ex. inte jättelängesen man lindade nyföddas ben för att dom skulle bli raka! Jag får varje dag massa välmenande kommentarer om vad man ska och inte ska göra med sin bebis! Om jag ska lyssna på allt och göra precis som alla säger så kommer jag tillslut inte veta ut eller in! Så lite måste jag sålla mellan vad jag ska tro på och inte tro på. Men jag är sån så jag tänker ändå igenom alla råd jag får och försöker ta reda på vad som är rätt eller fel så jag frågade min moster. Min moster är sjuksköterska och jobbar i Norge på neonatal med för tidigt födda. Hon berättade att sjuksköterskorna i Norge har väldigt tätt samarbete med sjukgymnasterna och att det drivs många forskningsprojekt där som har visat på att barn som stå- och gåtränar för tidigt kan bli hjulbenta. Barnens skelett och bäcken är nämligen inte fullt utvecklade och är därför mjuka. Vi trodde att Lucas hade blivit stark i benen eftersom han står så bra med stöd så jag tyckte först att det verkade väldigt konstigt. Men hon berättade att det bara är en reflex som bebisar har. Att dom sträcker ut benen och står och håller sin egen vikt när man sätter ett hårt underlag under dom är alltså bara en reflex och inget dom gör med flit och det kommer att försvinna så småningom, precis som gripreflexen gör! När det gäller den här typen av forskning så litar jag på min moster. Både Norge och Danmark har kommit mycket längre när det gäller sånt här!

Samma sak gäller gåstol och hoppgunga och även barnstol. Dom ska inte sitta i sånt innan deras bäcken är stabilt. Låt dom därför inte sitta i sånt innan dom kan sitta själva. Lucas kan inte sitta själv. Pallrar man upp med kuddar och så, så sitter han, men han tippar åt sidorna, så nej, han kan inte sitta. Min moster sa att man ska låta barnen växa och utvecklas i sin egen takt. Inte försöka träna dom att göra saker alldeles för tidigt.

Jag känner mig så dum nu! Och lite orolig! Jag vill inte att Lucas ska ta skada av nåt jag gör! Det känns jättejobbigt att jag inte visste det här. Att det här med bebisar är en hel vetenskap. Jag har hela tiden gått på min egen instinkt men nu känns det som jag inte kan göra det. Jag måste ju läsa mig till såna här saker för annars kanske jag inte får reda på det! Jag visste ju inte att barn under 2 år inte skulle titta på TV heller förrän ni läsare sa det! Gud, vad oerfaren jag känner mig nu! 🙁 Och jag är arg på BVC för att dom inte berättar sånt här! Kunde dom inte sagt nåt om den här stå-reflexen och bebisars bäcken? Dumma BVC!!!!

Var det någon av er som visste det här? Är det några andra saker som ni tycker BVC borde informera om? Tipsa gärna mig! Jag ska till BVC på måndag och tänkte prata med henne om det!

7 Comments

 • Emelie

  Jag frågade min bvcsköterska men hon sa att det inte var någon fara. De står så lite så det ska inte påverka. Tyvärr är det ju så med barn att det finns tusen olika åsikter och skolor om vad man ska och inte ska och hur ska man då veta vad som är rätt. Till och med olika bvc säger olika så de är verkligen ingen säker källa. Tråkigt! Man får helt enkelt använda sunt förnuft, försöka hitta sin egen väg och hoppas att det blir bra.

 • Malin

  Frågade min bvcsköterska om detta då jag också bli varnad för det av min mamma. Enligt bvc så var det ingen fara, de kan bli lite hjulbenta men att detta går tillbaka och att barn oftast blir kobenta i ett senare stadie. Det känns som att det finns olika skolor och att allt handlar om måtta.

 • A

  Oj, om jag inte lät min bebis stå på mig o dansa o hoppa skulle han skrika konstant av att han är uttråkad. Det är klart det är en reflex att vilja stå så tidigt, det är ju också en viss skillnad på att ståträna o att leka o hoppa på mamma o pappa…

  Tror inte det är ngn fara!

 • lillasotarara

  Det där är något som man trodde förr! Det flesta barnen är lite hjulbenta när dom är små, men det är något som börjar räta ut sig när dom kommer upp i 2-3 års åldern. Min äldsta tjej är nu 3,5 år och har gått från att vara lite hjulbent till att nu vara lite kobent istället, men inget jätte lustigt med det, så tror inte du behöver oroa dig 🙂

  Här har du lite info från 1177
  http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hjulbenthet-och-kobenthet/

 • Jenny

  Håller med övriga! Detta är inget du ska oroa dig för! Våra barn har alla suttit i hoppgunga och gåstol och det har raka ben och lärde sig att gå när de brukar lära sig att gå. Kortare stunder tror inte jag det är farligt eller påverkar utvecklingen negativt.

 • Malin

  Jag tycker då inte att vi har tagit nån direkt skada av vad våra föräldrar gjorde med oss när vi var små? Sunt förnuft! Eller helt enkelt välja vad man själv vill tro/lita på, men det finns nog inte så många rätt/fel som man kan tro 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.