Okategoriserade

Hjärt- och lungräddningskurs på Lillugglans BVC

Det var verkligen nyttigt! Jag trodde faktiskt att jag kunde mer än vad jag kunde, men jag upptäckte att det var massor jag inte visste. Förutom hur hjärt- och lungräddning ska utföras på barn så visste jag inte hur viktigt det var att man påbörjar HRL innan man ringer 112 om man är själv. Just det man gör på en gång kan vara livsavgörande. Jag hade heller ingen aning om hur hårt man ska trycka för att ha rätt kraft när man utför hjärtkompressioner.   
Kursen jag gick arrangerades av Lillugglans BVC och kursledaren som hette Magnus sitter med i HRL-rådet och utbildar sjukvårdspersonal och läkare i barn HRL. Bättre kursledare kunde vi alltså inte haft! Han sa att var 5:e år, åtminstone, borde man gå en ny HRL-kurs för direktiven ändras allt eftersom det forskas i ämnet. Det som gällde för 5 år sen, gäller inte nu. Det senaste man hade upptäckt från 2016 var att dom flesta trycker för löst när dom gör hjärtkompressioner. Det är väldigt uttröttande att göra hjärtkompressioner så mest effektivt kan man göra hjärtkompressioner om man byts av efter 2 minuter, det är därför det är så viktigt att båda föräldrarna (helst alla vuxna) kan barn HRL. Det är verkligen märkligt att man inte får sin första barn HRL-utbildning på gymnasiet. Tycker ni inte det? Alla vuxna kommer ju kontakt med barn så varför inte utbilda hela svenska folket? Jag tycker även att HRL ska ingå i föräldrautbildningen. Men mest av allt så förvånas jag av att höra att barn-HRL inte ingår i varken sjuksköterske- eller förskolepedagogutbildningen! Hur kan man jobba inom vården eller med barn utan att vara utbildade inom detta?! Usch, jag ryser verkligen när jag tänker på vad som kan hända till och med på förskolan 🙁

Så fort det blir ett nytt kurstillfälle så kommer Jair också gå och sen hoppas jag till högre makter att ingen av oss kommer behöva använda detta! Man behöver inte gå på Lillugglans BVC för att gå deras kurser och jag tycker faktiskt att deras HRL var väldigt prisvärd 595 kr/person, jag har sett betydligt dyrare på andra håll!

Några saker som en del lär ut felaktigt i HRL-utbildningarna för barn är:

– En normal person kan INTE blåsa sönder sitt spädbarnslungor! Chansen att du blåser för lite är däremot direkt dödlig för barnet.

– Om spädbarnet har satt något i halsen, lägg barnet med magen på din arm så att det är ett ben på varje sida, och huvudet håller du med din hand genom att hålla fast hakan, inte genom att täcka hela ansiktet med din handflata.

6 Comments

 • Annika g

  Hej!

  Jag är sjuksköterska och gick på linköpings universitet o tog min examen i år, o där får ALLA ssk lära sig vuxen och barn hlr:) Jättemärkligt om de inte skulle ingå i vår utbildning, håller med dig ochhoppas verkligen han har fel om alla lärarutbildningar också

  • Emma - På Smällen igen!

   Herregud vad skönt att höra! Han sa att han utbildar vårdpersonal i barn HRL så det kanske inte ingår i alla sjuksköterskeutbildningar? Ang. pedagogutbildningarna så läste jag det i nån tidning för nåt år sen, men jag hoppas innerligt att detta håller på att ändras!

 • Cassandra

  Vad bra att du gått utbildning nu! Ja det borde verkligen vara obligatoriskt på gymnasiet och arbetsplatser med båda HLR-utbildningarna. På FUB både de verkligen ha det!

  Det där med att det inte finns på sjuksköterskeprogrammen stämmer dock inte. Man kanske inte gör det på alla skolor men på där jag gick på inköpings universitet fick vi lära oss barn-HLR när vi läste barnkursen. På mitt jobb har vi HLR varje år och vi har faktiskt börjat med barn-HLR även där. Så bra!

  Tycker däremot att det inte är klokt att förskoleprogrammen och förskolor överlaga inte har barn-HLR. De träffar ju ofta barn mer än sjukvårdpersonal (om man inte jobbar på ambulans eller barn då)…

  • Emma - På Smällen igen!

   Vad skönt att höra!!! Undra om det kan vara så att barn HRL inte ingick förut då? Ja, hoppas verkligen det blir ändring på det! Det borde vara lika självklart som att flygvärdinnorna vet vad man ska göra om planet kraschar!!!

 • Sandra

  Hejsan!
  Jag jobbar som dagmamma i Lund och vi går barn HRL utbildning med jämna mellanrum. Vi själva tycker att det är väldigt viktigt att färska upp minnet. Vi är ju själva med barnen om dagarna och har ingen annan att förlita oss på. Tycker att det ska vara en självklar utbildning för alla som jobbar med barn att gå vart 2 eller 3 år. Men det är ju massa besparingar överallt och då är det många viktiga saker som tas bort tyvärr.

  • Emma - På Smällen igen!

   Härligt att höra! Ja, men jag tycker ändå att det är konstigt att det inte ingår obligatoriskt i utbildningen, det borde ju inte kosta mer än nån av dom andra lärarledda kurserna eller?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.