Okategoriserade

Halsveck och gegg

Idag när jag och en annan mamma pratade om att vi badade våra bebisar varje dag för att det är så mycket enklare att göra rent dom då. Speciellt i halsveck och så. Den andra mamman Jessica nämnde ludd i halsveck och så och jag nämnde gegget i halsvecken. Jessica verkade då överraskad och frågade:
– Gegg?

Ja, precis under hakan får Lucas alltid vitt gegg. Det kommer på mindre än en dag och måste tvättas bort varje dag annars blir det väldigt rött och irriterat. Fram tills nu har jag trott att det var hudfett som samlas där och jag trodde alla bebisar hade det..?! Men nu när hennes bebis inte hade det så börjar jag bli orolig för om det kan vara svamp som Lucas har fått eller nåt sånt… Det vita gegget som jag menar är typ som det vita gegget vi tjejer som samlas i vecken (mellan blygdläpparna) i underlivet. Och det luktar urk! Det stinker inte, men det luktar verkligen inte gott!

Får era bebisar också sånt? Eller är detta nåt jag borde kolla upp?

8 Comments

 • Ayse

  Min bebis har det varj dag under armarna. Luktar inte gott.. Men inte spekulerat så mycket kring det utan torkar bort det när jag uter blöja innan nattliv

 • Marie Alvas mamma

  Jag tror inte du ska va orolig. Alva har också sånt i halsveck och i armhåle vecken. Jag brukar ta lite babyolja på en tvättlapp o torka bort det med. Jag har fått för mej att det är mindre gegg när det är oljigt i vecken.

  • Emma

   Haha!!! Det är inget konstigt gegg, det är ett helt normalt gegg som både killar och tjejer har på könsorganen 🙂 Jag förklarade kanske inte så bra. Men jag har googlat fram det nu. Tydligen heter det smegma och bildas av talgköttlarna som sitter i underlivet. Det samlas i blygdläpparnas veck. Eftersom det lätt börjar lukta bör man tvätta bort det med vatten men helst inte mer än en gång om dagen. http://m.umo.se/Kroppen/Tjejers-underliv/Blygdlappar

 • Sara

  Det blir så av fukt, bröstmjölken, saliv, m.m… Min flicka får det i vecken vid låren. Det blir nov av värmen och kisset. Det är inget konstigt eller farligt. Bara att tvätta bort.

 • Hannah

  Mycket som kan fastna i dessa veck! Vi har både gröt och ludd och diverse just nu…dessutom luktar det nog illa bara för att det är instängt. Svamp luktar ju också illa men på ett annat sätt, och då är ju huden under också röd och irriterad. Skulle du inte tvätta rent en gång om dagen skulle det förmodligen bli svamp så småningom. Använd olja och inte tvål, så man inte stör hudens vanliga skyddsbarriär

 • Denise

  Jag och min dotter måste ha klarat oss bra, hon får bada var 3-4 dag med insmörjning (olja) i alla veck efteråt. Kollar dock hudvecken varje dag på morgonen men hon är varken röd under armarna, hakan eller låren. Det enda stället som hon får vitt gegg i är mellan ”blygdläpparna” och det torkar vi enkelt bort med en våtervett när det uppstår. Kan tillägga att hon ofta är nakenfis och ligger mycket på mage (favoritställning) och hon är 12 veckor gammal.

  Du kanske kan fråga BVC när du är där nästa gång så dem kan kolla på det? Kan ju vara början till svamp som du säger 🙂

 • Emma

  Han är ju röd där under hakan där gegget kommer, så jag kommer fråga imon när han ska vaccineras om det där gegget. Så att jag får veta om allt står rätt till. Tack för era kommentarer!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.