Okategoriserade

Gynställning och vem att ta med till förlossningen?

Nu när jag bara jobbar halvtid så hinner jag hem precis i tid för att se En unge i minuten. Men jag börjar bli lite irriterad på att alla mammor föder i gynställning! Vadå har dom inte några andra förlossningsställningar där eller? Och att det är så många med i förlossningsrummet! Är inte det lite konstigt? Det är inte helt ovanligt att tjejens mamma, svärmor och kompisar är med. Är det så i Sverige också? Jag tycker nog att förlossningen är nåt för den blivande mamman och pappan. Möjligtvis att man har med en doula eller någon mer för att få stöd men alla behöver ju inte vara med…

Någon av er som har haft med sig nån mer än bara sin partner under förlossningen? Vem isf?

9 Comments

 • Madde-Bäbis i februari

  Jag förstår vad du menar, det är som att de inte finns några andra alterativ än gynställning. På svenska ”En unge i minuten” så föder de ju lite hursom, ska bli spännande och se vilken ”ställning” man har själv om det nu inte blir KJ.

  Jag ser det som en självklarhet att partnern är med under förlossningen. Men alla är vi ju olika, vissa vill ju ha med hela sin familj typ. Jag skulle aldrig klara av att ha mamma eller pappa där inne oxå…Herrejösses..
  Min kompis hade med sig sin mamma och hon sa att de var de bästa stöd hon kunde få..:) Så alla tycker lite blandat om de där. Men personlighen så ska bara Jonas vara med och ingen annan 🙂 hehe!

  Svar från Emma: Ja visst ska det bli spännande och se vad man själv väljer. Jag har en del idéer om vad jag tror att jag ska välja. Jag tänker precis som du. Jag vill bara att min sambo ska vara med. Ingen annan.

 • Tessan

  Haha, såg också det avsnittet idag & tänkte precis som du på att det var en himla massa folk med inne i rummet! Det hade jag ALDRIG velat, räckte med min sambo & barnmorskorna 😉

  Svar från Emma: Nää det såg jättejobbigt ut för den stackars tjejen! Just att ha så himla mkt folk med i rummet när man har ont måste vara jobbigt! :/

 • Ida Zäta

  Jag födde på en förlossningapall och Pontus satt bakom som stöd. Det var ett perfekt sett för mig som jag vill göra om denna gången. Det var så tryggt att ha Pontus som gav mig stöd och han fick en perfekt plats när Felicia kom upp på mitt bröst. Han såg ju lika mycket han utan att behöva trängas med all personal.

  Inför förra förlossningen så googlade jag lite på hur många som får vara med under en förlossning och det varierar lite från olika sjukhus. Men oftast får man ha med två anhöriga.

  Svar från Emma: Jag är inne på det där med förlossningspall och sambon som stöd bakom, tycker det låter bra 🙂 Tryggt och en bra plats till sambon så han får vara med lite också 🙂 Ja, nån gräns måste det ju vara och 2 anhöriga verkar ju mer rimligt.

 • pilotfrun

  Håller med, och en annan sak jag har reagerat på är att alla i USA ser så jäkla oberörda ut. Ser typ lika jobbigt ut som att sitta hos frisören, typ ”Oj nu har jag en värk, oj jag har lite skit under naglarna och oj nu krystar jag visst ut den, gud så trevligt”. Är de så medicinerade där att de inte känner något, eller är det bara bortklippt allt som är jobbigt och blodigt och låter mycket? Jag vet inte!

  Svar från Emma: Ja!! Jag började tänka att det kanske inte gör så ont att föda barn trots allt när man tittar på dom! Dom måste ju klippt bort en hel del! Men det verkar ju som nästan alla får epidural på det där sjukhuset. Tycker nästan att barnmorskorna tjatar om den där epiduralen, typ ”Ska du inte ha epidural nu?” ”Är du säker på att du fortfarande inte ska ha epidrual?”

 • pilla

  Jag låg på sidan till en början men valde själv att lägga mig i gynställningen. Jag hade så ont av Foglossningen för att kunna ligga på sidan. Kände även att jag inte kunde slappna av. Gynställningen fungerade bäst för mig eftrsom jag också var så utmattad. .krystade i nästan 4 timmar. Det är nog olika beroende på vad mamman själv bill och orkar.

  Svar från Emma: Jaaa… beroende på hur förlossningen blir så kanske den ställningen blir bäst för vissa. Speciellt om man är helt utmattad efter 4 timmars krystande! Du är grym som klarade det! 🙂

 • Sophia

  Jag var med på min tvillingsysters förlossning 🙂 Men då var hennes ex en stor skit också. Nu vill ju givetvis hon vara med på min också haha….. vi får väl se var hur när detta sker om hon kan vara med eller inte. Mamma eller någon vän vet jag inte om jag skulle vilja ha med.

  Svar från Emma: Bra att du kunde stötta din tvillingssyter på hennes förlossning. Klart man vill ha med någon om ens kille är en stor skit så blir ju inte han till mkt stöd. Förstår om du nu vill ha med henne. Tvillingssystrar har väl liite speciella band också, det brukar man säga… 🙂

 • Santtu

  Med första barnet låg jag på sidan å födde…höll i mitt ben å krystade, tyckte det var en perfekt ställning då iaf. Med andra bebis var jag tvungen att föda i gynställning då det var en stor riskförlossning med möjlighet till akut snitt.

  Med första barnet hade jag mamma å pappa med då pappan inte ville vara med. Andra barnet har jag med en annan far å han var med vid förlossning, hade önskat att det bara var han å bm med vid förlossning men pga riskförlossningen så hade jag två överläkare och tre bm, en uska plus min man…*puh* Fullt i rummet…kändes som att jag lika gärna kunde lämnat dörren öppen för hela avd haha 🙂

  Meen alla gör olika och det är väl mkt hur det känns just i den situationen.

  Svar från Emma: Många verkar gilla den ställningen som du skriver om. När man ligger på sidan och håller i ena benet. Jag blev lite nyfiken, vad var det som gjorde den andra förlossningen till en riskförlossning?

  Bra att mamma och pappa kunde vara med när pappan inte ville. Man behöver ju nåt stöd iaf. Ojj det var mycket folk vid din andra förlossning. Hoppas förlossningen gick bra trots allt!

 • lillasotarara

  Första barnet (hon är född i sverige) blev det gynställning. Jag hade velat typ stå på knä i sängen, vilket var hur jag stod innan krystvärkarna kom. Men se de fick jag inte för personalen på US i linköping. Gynställning var det man födde i sa damerna, Basta! I efterhand tycker jag det var mycket lustigt och jag ångrar att jag inte stod på mig när det väl var dags, men i stundens hetta hade jag ingen ork till att argumentera saken.

  Andra barnet (Hon är född i England) blev det sidoläge. Den förlossningen gick så fort så jag han aldrig riktigt tänka igenom om någon annan ställning hade varit bättre. 🙂

  Jag hade velat födda mitt andra barn på ”The Birthing Unit” – där det är en mer naturlig typ ”hemma” känsla, fast i ett rum på sjukhuset. Vattenfödsel var även ett alternativ där. Fick tyvärr inte det då denna förlossning räknades som riskförlossning.

  Båda gångerna har jag bara haft med mig min partner 🙂

  Svar från Emma: Konstigt av personalen på US i linköping! När var detta? Kan det ha ändrats? Förstår om man inte orkar argumentera om saken just då. ”The Birthing Unit” lät bra tycker jag. Jag vill föda på sjukhuset, för mig finns inga andra alternativ, men jag hade gärna velat att det var lite mer hemtrevligt så att det inte känns som man är ”sjuk” och ska få vård när man kommer dit. Vattenfödsel låter ju också häftigt, men scary på samma gång tycker jag….

 • Santtu

  Andra bebis ville komma ut med rumpan först 🙂 Var inne på en vändning i vecka 37 men misslyckades å då lade han sig lite konstigt. men jag var bestämd över att jag skulle föda vaginalt…men att risken skulle bli snitt,,,meen tur hade vi då han låg perfekt för en sätesförlossning! 🙂 Håller tummarna för att allt går bra för er 🙂

  Svar från Emma: Vad skönt att han hade lagt sig perfekt för sätesförlossning. Jag vill verkligen föda vaginalt! Vår bebbe ligger med huvudet ner iaf så det känns ju som oddsen är på vår sida att det blir vaginalt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.